Kruchaweczka namakająca

kategoria: grzybrodzina: kruchaweczkowate
nazwa polska: Kruchaweczka namakająca
inne nazwy polskie: Kruchaweczka wilgotna, Maślanka wodolubna
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Psathyrella piluliformis
synonimy łacińskie: Agaricus hydrophilus (1791), Agaricus piluliformis (1783), Drosophila appendiculata (1953), Drosophila hydrophila (1886), Drosophila piluliformis (1886), Drosophila subpapillata (1953), Hypholoma hydrophila (1872), Hypholoma piluliforme (1878), Hypholoma subpapillatum (1879), Psathyrella hydrophila (1937), Psathyrella subpapillata (1955), Psathyrella subpapillata (1982)
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: Jean Baptiste François Pierre Bulliard, 1791 r.
aktualna klasyfikacja: Peter Darbishire Orton, 1969 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb nadrzewny
powszechność w kraju: pospolity
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej i w Europie, oraz w Japonii i na Tajwanie
sezon: grzyb jesienny
okres występowania: sierpień – listopad
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 jadalny niskiej jakości
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od dzwonkowatego (młode owocniki) do rozpostartego, płaskiego (starsze owocniki)
owocnik – powierzchnia: naga, sucha, białawe i delikatne resztki osłony (młode owocniki), niekiedy zwisające z brzegów kapelusza [1]
owocnik – kolor: od ochrowo-beżowego (w stanie suchym) do czerwonobrązowego lub ciemnobrązowego (w stanie wilgotnym) [1]
owocnik – średnica: 2 – 5(max 7) cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki gęste
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: od jasnobeżowego (młode owocniki) do brązowo-czarnego (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: bardzo kruchy
miąższ – kolor: biały
miąższ – zapach: niewyraźny, bezwonny
miąższ – smak: niewyraźny, łagodny, niekiedy nieco gorzkawa
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: pusty, bardzo łamliwy, niekiedy nieco falisty, nierówny
trzon – powierzchnia: naga, niekiedy z białawymi włókienkami, jedwabista, górą lekko oprószony
trzon – kolor: biały, brudnobiały
trzon – średnica: 4 – 8 mm
trzon – wysokość: 3 – 8 cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: częściowa zasnówka, pajęczynowata, ciemna opaska przy brzegu kapelusza
osłona pozostałość: białawe włókienka na powierzchni trzonu
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: Ø
podłoże: drewno (pniaki, leżące na ziemi pnie, gałęzie, najczęściej martwe drewno drzew liściastych, bardzo rzadko iglastych)
terytorium: lasy liściaste, parki, miejsca wilgotne
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Buk, Grab, Dąb
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: gromada, kępka
zarodniki:
zarodniki – kształt: owalne lub elipsoidalne
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 4,5 – 6,5 × 3 – 4 μm
wysyp zarodników – kolor: czarnobrązowy
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o w miarę niezmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o nieco zmiennej barwie
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: tak, w stanie wilgotnym ma barwę czerwonobrązową lub ciemnobrązową, w stanie suchym ochrowo-beżową, w stanie wilgotnym brzegi kapelusza drobno prążkowane [1]
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Kruchaweczka namakająca
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
To gatunek trudny w transporcie.
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
– do zup i sosów
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Łuskwiak zmienny
cechy odróżniające: dwubarwny kapelusz o podobnych odcieniach, różni się brązowym trzonem z pierścieniem, jadalny

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kruchaweczka_namakaj%C4%85ca

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.