Kruchaweczka wąskoblaszkowa
kategoria: grzyb | rodzina: kruchaweczkowate |
nazwa polska: Kruchaweczka wąskoblaszkowa inne nazwy polskie: Bedłka szarobrunatna, Kruchawka brunatnoszara, Łączak szarobrunatny nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Psathyrella spadiceogrisea synonimy łacińskie: Agaricus spadiceogriseus 1774, Drosophila exalbicans 1952, Drosophila spadiceogrisea 1886, Drosophila vernalis 1953, Pilosace spadiceogriseus 1898, Pratella spadiceogrisea 1894, Psathyra spadiceogrisea 1871, Psathyrella exalbicans 1983, Psathyrella groegeri 1984, Psathyrella obtusata 1982, Psathyrella vernalis 1967, Psilocybe spadiceogrisea 1911 |
autor nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r. pierwsza klasyfikacja: Jacob Christian Schäffer, 1774 r. aktualna klasyfikacja: René Charles Maire, 1937 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb naziemny |
sezon: grzyb wiosenny okres występowania: marzec – listopad | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
powszechność w kraju: Ø ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø zasięg ogólny: w Europie gatunek szeroko rozprzestrzeniony, występuje także w Ameryce Północnej, Azji i Australii |
trudność identyfikacji: łatwe |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: jadalny niskiej jakości wyjątki zastosowania: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: kapelusz od półkolistego, dzwonkowatego (młode owocniki) do rozpostartego, wywiniętego (starsze owocniki), brzeg kapelusza od podwiniętego (młode owocniki) do ostrego, nieco pofałdowanego (starsze owocniki) owocnik – powierzchnia: gładka, pokryta białymi kłaczkami będącymi resztkami osłony (tylko młode owocniki) owocnik – kolor: od miodowego, żółtobrązowego, orzechowobrązowego lub kakaowobrązowego (młode owocniki) do szarobrązowego lub szarobeżowego, wyblakniętego (starsze owocniki) owocnik – średnica: 2 – 6 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki szerokie i dość gęste [1] hymenofor – nasada: blaszki przyrośnięte do trzonu [1] hymenofor – kolor: od jasnobeżowego (młode owocniki) do ciemnopurpurowobrązowego (starsze owocniki) hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: cienki, kruchy, wodnisty (w dni wilgotne) miąższ – kolor: od brudnobiałego (młode owocniki) do jasnobrązowego (starsze owocniki) miąższ – zapach: niewyraźny miąższ – smak: niewyraźny[1], łagodny[2] trzon – typ: Ø trzon – kształt: cylindryczny, kruchy, pusty w środku, u podstawy nieco korzeniasty trzon – powierzchnia: gładka, jedwabista, pokryta podłużnie ułożonymi włókienkami trzon – kolor: od białawego (młode owocniki) do żółtawoochrowego (starsze owocniki) trzon – średnica: 0,4 – 0,7 cm trzon – wysokość: 4 – 10 cm pierścień: Ø pochwa: Ø osłona: Ø |
mleczko: Ø gutacja: Ø |
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: tak, na żółtawy [1] reakcje makrochemiczne: Ø |
zmienność: Ø higrofaniczność: tak, w stanie wilgotnym kapelusz żłobkowany od prześwitujących blaszek, miąższ łatwo nasiąkający wodą w dni wilgotne [1] |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
podłoże: gleba, rośliny (na zbutwiałych liściach, na próchnicy, różnego rodzaju substancjach organicznych) [1] sposób odżywiania: saprotrof terytorium: lasy liściaste, przy drogach, łąki, pastwiska, parki, ogrody, w pobliżu strumieni, miejsca wilgotne, miejsca widne gatunek organizmu sąsiadującego: Ø gatunek organizmu będącego podłożem: Ø gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: Ø wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki – kształt: elipsoidalne, gładkie z wyraźną porą rostkową [1] zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 6 – 10 × 3 – 5,5 μm wysyp zarodników – kolor: ciemnobrązowy z fioletowym odcieniem [1] |
opis |
---|
woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø |
toksyny: Ø |
pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Ø |
cechy odróżniające: Ø |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kruchaweczka_w%C4%85skoblaszkowa
2 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=599
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0