Kruchawica aksamitna

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek naziemny
klasa: pieczarniaki
rząd: pieczarkowce
rodzina: kruchaweczkowate
charakterystyka: niejadalny, częsty, niepodlegający ochronie
nazwa polska: Kruchawica aksamitna
inne nazwy polskie: Bedłka aksamitna, Kruchaweczka omszona, Maślanka aksamitna
nazwy potoczne: Ø
nazwa łacińska: 
Lacrymaria lacrymabunda
synonimy łacińskie: Agaricus lacrymabundus (1785), Psathyra lacrymabunda (1871), Geophila lacrymabunda (1886), Hypholoma lacrymabundum (1887), Cortiniopsis lacrymabundus (1889),
Drosophila lacrymabunda (1922), Psathyrella lacrymabunda (1953), Psathyrella lacrymabunda (1972)

nazwa angielska: Weeping Widow, Teardrop Mushroom
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: Jean Baptiste François Pierre Bulliard, 1785 r.
aktualna klasyfikacja: Narcisse Théophile Patouillard, 1887 r.
powszechność w kraju: częsty
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej i Europie, oraz w Afryce, Japonii i na Nowej Zelandii
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: czerwiec – wrzesień
okres maksymalny: Ø – Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: kapelusz od dzwonkowatego (młode owocniki) do rozpostartego, płaskiego (starsze owocniki)
część główna owocnika – kolor: od kremowo-ochrowego przez pomarańczowobrązowy do rdzawo-brązowego, ciemniejszy środek kapelusza
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 3 – 8(max 13[2],20[3]) cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: resztki osłony na brzegu kapelusza (młode owocniki)
brzeg – kolor: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: pokryta włókienkami, łuseczkami, kosmkami, matowa
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: tak, często popękana u starszych owocników
hymenofor:
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: blaszki gęste, bardzo kruche
hymenofor – nasada: przyrośnięte lub wolne[4]
hymenofor – kolor: od szarożółtego do brązowo-czarnego, fioletowo-szarego
hymenofor – wysokość: 5 – 10 mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ:
miąższ – kształt: bardzo kruchy
miąższ – kolor: blado-szarobrązowy, jasny, gliniasto-brązowy
miąższ zapach: grzybowy, ziemisty, niekiedy piwniczny[3], niekiedy marcepanowy
miąższ – siła zapachu: słaby
miąższ smak: łagodny[2], czasami nieco gorzkawy
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: cylindryczny, kruchy, równo-gruby
trzon – struktura: pusty
trzon powierzchnia: podłużnie włóknista, pokryta kosmkami, naga powyżej strefy pierścieniowej
trzon tendencja do pękania: Ø
trzon wzór na powierzchni: Ø
trzon kolor: od ochrowego do brązowego, nieco jaśniejszy od koloru kapelusza
trzon średnica: 5 – 8(max 10)[3] mm
trzon wysokość: 5 – 12 cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: Ø
osłona:
osłona – występowanie: tak
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: pajęczynowata
osłona kolor: Ø
osłona pozostałość: zasnówka (młode owocniki)
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony rozmieszczenie: Ø
resztki osłony trwałość: Ø
resztki osłony kolor: Ø
resztki osłony wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu trwałość: Ø
osłona hymenoforu kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: tak
pierścień – kształt: jedynie w postaci nitkowatych włókienek[2], słabo zaznaczona włóknista strefa pierścieniowa[1], brak u starszych owocników[2]
pierścień trwałość: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: nie
pochwa – kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa średnica: Ø – Ø cm
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: nie
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: tak, blaszki wydzielają wodniste, czarniawe krople cieczy (na których gromadzą się czarnobrązowe zarodniki)[1]
gutacja kolor: czarniawy
gutacja obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie
zmiana koloru po uszkodzeniu:
zmiana koloru hymenoforu: Ø
zmiana koloru miąższu: niezmienny
zmiana koloru trzonu: Ø
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
występowanie:
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: mała
kształt grupy: wiązka
odżywanie:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże:
podłoże rodzaj: gleba, drewno, inna substancja organiczna
podłoże właściwości: gleba żyzna, drewno martwe, rozkładające się kawałki kory drzewnej
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: parki, ogrody, pobocza dróg, drogi leśne, miedze[1], łąki, pastwiska, cmentarze, lasy(rzadziej)
siedlisko właściwości: często wśród traw
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: Ø
długość życia: Ø
okres występowania: Ø
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – kształt: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: brązowo-czarny, fioletowo-brązowy[3]
zarodniki – kształt: elipsoidalne, migdałowate, brodawkowate[3]
zarodniki – powierzchnia: Ø
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 8 – 12 × 5 – 8 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø

galeria obrazująca hymenofor

informacje
ciekawostki
Według niektórych atlasów Kruchawica aksamitna to gatunek jadalny ale mało smaczny i niezbyt atrakcyjny po ugotowaniu (ciemna papka).[3,4,5] Gatunek ten często rośnie przy drogach, gdzie łatwiej może gromadzić metale ciężkie.[5]
Za granicą (np. w Wielkiej Brytanii) gatunek ten zwany jest “płaczącą wdową” – nazwa wzięła się najprawdopodobniej z tego, że grzyby te wydzielają krople ciemnej cieczy i spotkać je można na cmentarzach, przy grobach. Do tego resztki zwisającej osłony – nieco przypominający welon żałobny.
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Lacrymaria lacrymabunda, gdzie lacrymaria oznacza “płacz” (krople cieszy na blaszkach).[4]
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Kruchaweczka zaroślowa
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: mniejsze, jaśniejsze owocniki
gatunek podobny:
nazwa polska: Kruchawica pomarańczowa
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: jaśniejszy, czerwono-pomarańczowy kolor, pierścień, tereny górskie

galeria obrazująca gatunki podobne, najczęściej mylone

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kruchawica_aksamitna
2 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=290
3 źródło: https://grzyby.pl/gatunki/Psathyrella_velutina.htm
4 źródło: https://www.first-nature.com/fungi/lacrymaria-lacrymabunda.php
5 źródło: https://www.foragingcoursecompany.co.uk/foraging-guide-weeping-widow

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.0

Prawa autorskie.