Kubianka kotkowa

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek nadrzewny
klasa: patyczniaki
rząd: tocznikowce
rodzina: twardnicowate
nazwa polska: Kubianka kotkowa
inne nazwy polskie: Ø
nazwy potoczne: Ø
nazwa łacińska: 
Ciboria amentacea
synonimy łacińskie: Hymenoscyphus amentaceus (1887), Peziza amentacea (1804), Rutstroemia amentacea (1871)

nazwa angielska: Catkin cup
określenie nazwy polskiej: Ø
pierwsza klasyfikacja: Giovanni Battista Balbis, 1804 r.
aktualna klasyfikacja: Karl Wilhelm Gottlieb Leopold Fuckel, 1870 r.
powszechność w kraju: pospolity
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: Ø
sezon: grzyb wiosenny
okres występowania: styczeń – maj
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: askokarp, czarkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: czarkowaty, miseczkowaty, kielichowaty, od niemal zamkniętego pucharku na wydłużonej nóżce (młode owocniki) do otwartej, nieco wypłaszczonej czarki (starsze owocniki)
część główna owocnika – kolor: od białokremowego do płowo-brązowawego
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 0,5 – 1(max 1,5) cm
owocnik – wysokość: Ø – 3 cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: owłosiony, frędzelkowaty (niekiedy gładki ale tylko w przypadku bardzo młodych owocników[3]), niekiedy popękany i falisty (starsze owocniki)
brzeg – kolor: Ø
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: wewnętrzna, zarodnikowa warstwa gładka, zewnętrzna oszroniona
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: gładki
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ:
miąższ – kształt: woskowaty[2]
miąższ – kolor: Ø
miąższ – zapach: Ø
miąższ – siła zapachu: niewyraźny
miąższ – smak: łagodny[1]
miąższ – siła smaku: niewyraźny
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: cienki, zakrzywiony
trzon – struktura: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: kolor kapelusza, nieco jaśniejszy u podstawy
trzon – średnica: 0,2 – 2 mm
trzon – wysokość: 0,5 – 3 cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: Ø
podstawa trzonu – kolor: Ø
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: Ø
pierścień – kształt: Ø
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
zmiana koloru hymenoforu: Ø
zmiana koloru miąższu: Ø
zmiana koloru trzonu: Ø
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
występowanie:
występowanie – typ: w grupie[2]
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
odżywanie:
sposób odżywiania: Ø
podłoże:
podłoże – rodzaj: drewno (ubiegłoroczne kotki/okwiecie Olszy lub Wierzby [1] i bardzo rzadko Leszczyny, Topoli)
podłoże – właściwości: miejsca wilgotne
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: Ø
siedlisko – właściwości: Ø
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Olsza (najczęściej), Wierzba, Leszczyna, Topola (bardzo rzadko) [2]
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: Ø
długość życia: Ø
okres występowania: Ø – Ø
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: Ø
zarodniki – kształt: eliptyczne, gładkie[2]
zarodniki – powierzchnia: Ø
zarodniki – kolor: bezbarwny
zarodniki – wymiary: (6,5[2])7,5 – 13 × 4 – 6 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø

galeria obrazująca hymenofor

informacje
ciekawostki
Gatunek ten lubuje się w chłodnych porach, jego wzrost zostaje zahamowany wraz z nadejściem ciepłych dni[2].
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Kubianka leszczynowa
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: występuje na okwiecie Leszczyny
gatunek podobny:
nazwa polska: Kubianka talerzykowata
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: występuje na martwych, dębowych żołędziach
gatunek podobny:
nazwa polska: Rutstroemia conformata
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: występuje na liściach Olszy

galeria obrazująca gatunki podobne, najczęściej mylone

[1] źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=1519
[2] źródło: https://www.myko.cz/myko-atlas/Ciboria-amentacea
[3] źródło: https://www.fungipedia.org/hongos/ciboria-amentacea.html

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.2

Prawa autorskie.