Kubianka kotkowa
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: gatunek nadrzewny | klasa: patyczniaki rząd: tocznikowce rodzina: twardnicowate |
nazwa polska: Kubianka kotkowa inne nazwy polskie: Ø nazwy potoczne: Ø nazwa łacińska: Ciboria amentacea synonimy łacińskie: Hymenoscyphus amentaceus (1887), Peziza amentacea (1804), Rutstroemia amentacea (1871) nazwa angielska: Catkin cup |
określenie nazwy polskiej: Ø pierwsza klasyfikacja: Giovanni Battista Balbis, 1804 r. aktualna klasyfikacja: Karl Wilhelm Gottlieb Leopold Fuckel, 1870 r. |
powszechność w kraju: pospolity trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø sugestia dotycząca ochrony: Ø historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: Ø |
sezon: grzyb wiosenny okres występowania: styczeń – maj |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: askokarp, czarkowaty |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: czarkowaty, miseczkowaty, kielichowaty, od niemal zamkniętego pucharku na wydłużonej nóżce (młode owocniki) do otwartej, nieco wypłaszczonej czarki (starsze owocniki) część główna owocnika – kolor: od białokremowego do płowo-brązowawego |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 0,5 – 1(max 1,5) cm owocnik – wysokość: Ø – 3 cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: owłosiony, frędzelkowaty (niekiedy gładki ale tylko w przypadku bardzo młodych owocników[3]), niekiedy popękany i falisty (starsze owocniki) brzeg – kolor: Ø brzeg – szerokość: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: wewnętrzna, zarodnikowa warstwa gładka, zewnętrzna oszroniona powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: Ø |
hymenofor: |
hymenofor – typ: gładki hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: Ø ujście hymenoforu – kolor: Ø ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ: |
miąższ – kształt: woskowaty[2] miąższ – kolor: Ø miąższ – zapach: Ø miąższ – siła zapachu: niewyraźny miąższ – smak: łagodny[1] miąższ – siła smaku: niewyraźny miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: tak trzon – typ: centryczny trzon – kształt: cienki, zakrzywiony trzon – struktura: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: kolor kapelusza, nieco jaśniejszy u podstawy trzon – średnica: 0,2 – 2 mm trzon – wysokość: 0,5 – 3 cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: Ø podstawa trzonu – kolor: Ø |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
zmiana koloru hymenoforu: Ø zmiana koloru miąższu: Ø zmiana koloru trzonu: Ø |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: w grupie[2] wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
odżywanie: |
sposób odżywiania: Ø |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: drewno (ubiegłoroczne kotki/okwiecie Olszy lub Wierzby [1] i bardzo rzadko Leszczyny, Topoli) podłoże – właściwości: miejsca wilgotne integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: Ø siedlisko – właściwości: Ø forma terenu: Ø |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Olsza (najczęściej), Wierzba, Leszczyna, Topola (bardzo rzadko) [2] gatunek tworzący symbiozę: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: Ø długość życia: Ø okres występowania: Ø – Ø pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – opis: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: Ø zarodniki – kształt: eliptyczne, gładkie[2] zarodniki – powierzchnia: Ø zarodniki – kolor: bezbarwny zarodniki – wymiary: (6,5[2])7,5 – 13 × 4 – 6 μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
galeria obrazująca hymenofor
informacje |
ciekawostki |
---|
Gatunek ten lubuje się w chłodnych porach, jego wzrost zostaje zahamowany wraz z nadejściem ciepłych dni[2]. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Kubianka leszczynowa nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: występuje na okwiecie Leszczyny |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Kubianka talerzykowata nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: występuje na martwych, dębowych żołędziach |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Rutstroemia conformata nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: występuje na liściach Olszy |
galeria obrazująca gatunki podobne, najczęściej mylone
[1] źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=1519
[2] źródło: https://www.myko.cz/myko-atlas/Ciboria-amentacea
[3] źródło: https://www.fungipedia.org/hongos/ciboria-amentacea.html
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.2