Kubianka rudawa
kategoria: grzyb | rodzina: Sclerotiniaceae |
nazwa polska: Kubianka rudawa inne nazwy polskie: Ø nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Ciboria rufofusca synonimy łacińskie: Peziza rufofusca |
autor nazwy polskiej: Ø pierwsza klasyfikacja: Ø aktualna klasyfikacja: Ø |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb naziemny |
sezon: grzyb wiosenny okres występowania: kwiecień(min marzec) – maj(max czerwiec) | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
powszechność w kraju: częsty ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø zasięg ogólny: występuje w Europie, Azji, Ameryce Północnej |
trudność identyfikacji: łatwe |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: miseczkowaty owocnik – kształt: kapelusz od pucharowatego, kielichowego (młode owocniki) do miseczkowatego, płaskiego (starsze owocniki), głębokość miseczki 2 – 7 mm, brzeg niekiedy nieco falisty[4] i popękany[4] (starsze owocniki), brzeg gładki, kapelusz niekiedy nieregularnie wygięty (starsze owocniki)[6] owocnik – powierzchnia: od gładkiej (młode owocniki) do lekko oprószonej (starsze owocniki) [1], powierzchnia wewnętrzna gładka, powierzchnia zewnętrzna oszroniona owocnik – kolor: płowopomarańczowy, brązowy, pomarańczowo-kasztanowobrązowy, gliniato-brązowy, powierzchnia wewnętrzna ciemniejsza, zewnętrzna jaśniejsza, bledsza, półprzezroczyste owocniki (starsze owocniki) owocnik – średnica: 0,3 – 1,5(max 2) cm owocnik – wysokość: 0,5 – 2(max 4-5)[5] cm hymenofor – typ: gładki hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: pomarańczowo-kasztanowobrązowy, gliniato-brązowy, brązowy hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: galaretowato-mięsisty, wodnisty, dość kruchy[8] miąższ – kolor: brązowawy, jasnokremowo-brązowawy[8] miąższ – zapach: niewyraźny miąższ – smak: niewyraźny, łagodny[7] trzon – typ: centryczny trzon – kształt: smukły, cylindryczny, zwężający się ku dołowi, prosty lub wygięty trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: brązowawy, ciemniejszy w kierunku podstawy trzon – średnica: 0,7 – 1,5(max 4)[10] mm trzon – wysokość: 0,2 – 1,5(max 3)[7,10] cm pierścień: Ø pochwa: Ø osłona: Ø |
mleczko: Ø gutacja: Ø |
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø reakcje makrochemiczne: Ø |
zmienność: gatunek o w miarę niezmiennym kształcie i barwie higrofaniczność: Ø |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
podłoże: drewno (na zagrzebanych w ściółce szczątkach łusek z opadłych szyszek jodłowych, na gnijących łuskach) [1] sposób odżywiania: Ø terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane, częściej tereny górskie, preferuje głównie wilgotne, zacienione miejsca, w których gromadzi się grubsza warstwa ściółki jodłowej [3], miejsca blisko strumieni leśnych, zbiorników wodnych, parki, ogrody gatunek organizmu sąsiadującego: Ø gatunek organizmu będącego podłożem: Jodła pospolita (najczęściej), Jodła jednobarwna[5], Jodła srebrna[6,9] gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: pojedynczo lub w grupie wielkość grupy: od kilku go kilkunastu owocników w bliskiej odległości, 1 – 3 owocniki na jednej łusce szyszki kształt grupy: Ø |
zarodniki – kształt: owalne, gładkie, czasami z dwoma małymi kropelkami zarodniki – kolor: bezbarwne zarodniki – wymiary: 4 – 7,5(max 8)[7,8] × 2 – 3,5(max 4,5)[8] μm wysyp zarodników – kolor: bezbarwny[1], biały[9] |
opis |
---|
woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø |
toksyny: Ø |
pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Kubianka rudawa jest niejadalna ze względu na rozmiary oraz rzadkość występowania. [2] |
Warstwa płodna, zarodnikowa to warstwa wewnętrzna, gładka. |
etymologia |
---|
Nazwa łacińska tego gatunku to Ciboria rufofusca, gdzie cyborium (grecki – kibórion) znaczy “czarka do picia”, rufus znaczy “ciemno płowy” + fuscus “ciemne kolory”. |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Kubianka kotkowa |
cechy odróżniające: występuje na olszy |
gatunek podobny: Baziówka jodłowa |
cechy odróżniające: rośnie igłach a nie łuskach |
gatunek podobny: Kubianka kotkowa |
cechy odróżniające: występuje na leszczynie |
gatunek podobny: Kubianka talerzykowata |
cechy odróżniające: występuje na dębie |
gatunek podobny: Lanzia echinophila |
cechy odróżniające: Ø |
gatunek podobny: Rutstroemia sydowiana |
cechy odróżniające: Ø |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
1 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=4574
2 źródło: http://atlasflory.type.pl/ciboria_rufofusca.html
3 źródło: https://botany.cz/cs/ciboria-rufofusca/
4 źródło: https://biology.burke.washington.edu/herbarium/imagecollection/taxon.php?Taxon=Ciboria%20rufofusca
5 źródło: http://www.mykologie.eu/druh.php?taxon=ciboria_rufofusca
6 źródło: http://www.pilzflora-ehingen.de/pilzflora/arthtml/crufofusca.php
7 źródło: https://www.123pilzsuche.de/daten/details/Zampfenbecherling.htm
8 źródło: https://www.funghiitaliani.it/topic/44845-ciboria-rufofusca-o-weberb-sacc-1889/
9 źródło: http://tintling.com/pilzbuch/arten/c/Ciboria_rufofusca.html
10 źródło: http://gribi.net.ua/uk/ciboria-rufofusca-2/
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0