Kubianka rudawa

kategoria: grzybrodzina: Sclerotiniaceae
nazwa polska: Kubianka rudawa
inne nazwy polskie: Ø
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Ciboria rufofusca
synonimy łacińskie: Peziza rufofusca
autor nazwy polskiej: Ø
pierwsza klasyfikacja: Ø
aktualna klasyfikacja: Ø
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
sezon: grzyb wiosenny
okres występowania: kwiecień(min marzec) – maj(max czerwiec)
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
powszechność w kraju: częsty
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg ogólny: występuje w Europie, Azji, Ameryce Północnej
trudność identyfikacji: łatwe
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
opis
owocnik – typ: miseczkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od pucharowatego, kielichowego (młode owocniki) do miseczkowatego, płaskiego (starsze owocniki), głębokość miseczki 2 – 7 mm, brzeg niekiedy nieco falisty[4] i popękany[4] (starsze owocniki), brzeg gładki, kapelusz niekiedy nieregularnie wygięty (starsze owocniki)[6]
owocnik – powierzchnia: od gładkiej (młode owocniki) do  lekko oprószonej (starsze owocniki) [1], powierzchnia wewnętrzna gładka, powierzchnia zewnętrzna oszroniona
owocnik – kolor: płowopomarańczowy, brązowy, pomarańczowo-kasztanowobrązowy, gliniato-brązowy, powierzchnia wewnętrzna ciemniejsza, zewnętrzna jaśniejsza, bledsza, półprzezroczyste owocniki (starsze owocniki)
owocnik – średnica: 0,3 – 1,5(max 2) cm
owocnik – wysokość: 0,5 – 2(max 4-5)[5] cm
hymenofor – typ: gładki
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: pomarańczowo-kasztanowobrązowy, gliniato-brązowy, brązowy
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: galaretowato-mięsisty, wodnisty, dość kruchy[8]
miąższ – kolor: brązowawy, jasnokremowo-brązowawy[8]
miąższ – zapach: niewyraźny
miąższ – smak: niewyraźny, łagodny[7]
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: smukły, cylindryczny, zwężający się ku dołowi, prosty lub wygięty
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: brązowawy, ciemniejszy w kierunku podstawy
trzon – średnica: 0,7 – 1,5(max 4)[10] mm
trzon – wysokość: 0,2 – 1,5(max 3)[7,10] cm
pierścień: Ø
pochwa: Ø
osłona: Ø
mleczko: Ø
gutacja: Ø
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
reakcje makrochemiczne: Ø
zmienność: gatunek o w miarę niezmiennym kształcie i barwie
higrofaniczność: Ø
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
podłoże: drewno (na zagrzebanych w ściółce szczątkach łusek z opadłych szyszek jodłowych, na gnijących łuskach) [1]
sposób odżywiania: Ø
terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane, częściej tereny górskie, preferuje głównie wilgotne, zacienione miejsca, w których gromadzi się grubsza warstwa ściółki jodłowej [3], miejsca blisko strumieni leśnych, zbiorników wodnych, parki, ogrody
gatunek organizmu sąsiadującego: Ø
gatunek organizmu będącego podłożem: Jodła pospolita (najczęściej), Jodła jednobarwna[5], Jodła srebrna[6,9]
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: od kilku go kilkunastu owocników w bliskiej odległości, 1 – 3 owocniki na jednej łusce szyszki
kształt grupy: Ø
zarodniki – kształt: owalne, gładkie, czasami z dwoma małymi kropelkami
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 4 – 7,5(max 8)[7,8] × 2 – 3,5(max 4,5)[8] μm
wysyp zarodników – kolor: bezbarwny[1], biały[9]
opis
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
toksyny: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Kubianka rudawa jest niejadalna ze względu na rozmiary oraz rzadkość występowania. [2]
Warstwa płodna, zarodnikowa to warstwa wewnętrzna, gładka.
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Ciboria rufofusca, gdzie cyborium (grecki – kibórion) znaczy “czarka do picia”, rufus znaczy “ciemno płowy” + fuscus “ciemne kolory”.
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Kubianka kotkowa
cechy odróżniające: występuje na olszy
gatunek podobny: Baziówka jodłowa
cechy odróżniające: rośnie igłach a nie łuskach
gatunek podobny: Kubianka kotkowa
cechy odróżniające: występuje na leszczynie
gatunek podobny: Kubianka talerzykowata
cechy odróżniające: występuje na dębie
gatunek podobny: Lanzia echinophila
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny: Rutstroemia sydowiana
cechy odróżniające: Ø

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=4574
2 źródło: http://atlasflory.type.pl/ciboria_rufofusca.html
3 źródło: https://botany.cz/cs/ciboria-rufofusca/
4 źródło: https://biology.burke.washington.edu/herbarium/imagecollection/taxon.php?Taxon=Ciboria%20rufofusca
5 źródło: http://www.mykologie.eu/druh.php?taxon=ciboria_rufofusca
6 źródło: http://www.pilzflora-ehingen.de/pilzflora/arthtml/crufofusca.php
7 źródło: https://www.123pilzsuche.de/daten/details/Zampfenbecherling.htm
8 źródło: https://www.funghiitaliani.it/topic/44845-ciboria-rufofusca-o-weberb-sacc-1889/
9 źródło: http://tintling.com/pilzbuch/arten/c/Ciboria_rufofusca.html
10 źródło: http://gribi.net.ua/uk/ciboria-rufofusca-2/

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0

Prawa autorskie.