Kurzawka czerniejąca
kategoria: grzyb rodzina: purchawkowate |
nazwa polska: Kurzawka czerniejąca inne nazwy polskie: Kurzawka czarna, Kurzawka czarniawa, Purchawka kolista nazwa łacińska: Bovista nigrescens inne nazwy łacińskie: Bovista montana (1892), Bovista nigrescens (1794), Globaria nigrescens (1873), Lycoperdon nigrescens (1843), Sackea nigrescens (1839) |
autor nazwy polskiej: Ø pierwsza klasyfikacja: Ø aktualna klasyfikacja: Ø |
powszechność: pospolity ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
handel: Ø |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: jadalny najniższej jakości wyjątki zastosowania: Ø |
okres występowania: czerwiec – październik okres maksymalny: maj – grudzień |
gatunek wieloletni: Ø uprawa: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: zamknięty owocnik – kształt: kulisty (czasami nieco bulwowaty), wnętrze owocnika w całości wypełnione zarodnikami (starsze owocniki), owocnik jest przymocowany do podłoża przez pojedynczy sznur grzybni, który niekiedy pęka owocnik – powierzchnia: od gładkiej, błyszczącej (młode owocniki) do ziarnistej, sproszkowanej, łuszczącej się (starsze owocniki) owocnik – kolor: od białośnieżnego (młode owocniki) po kasztanowaty (starsze owocniki) owocnik – średnica: 1,5 – 5(6,5) cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm trzon – typ: Ø trzon – kształt: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm miąższ – kształt: Ø miąższ – kolor: Ø miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zapach: od grzybowego (młode owocniki) do kwaśnego (starsze owocniki) miąższ – smak: słodkawy, grzybowy (młode owocniki) pierścień: brak pochwa: brak mleczko: Ø gutacja: Ø higrofaniczność: Ø podłoże: gleba (piaszczysta, umiarkowanie wilgotna, kwaśna) sposób odżywiania: saprotrof terytorium: poza lasami, lasy (rzadko), trawy, łąki, pastwiska, polany górskie, zarośla, częściej w terenach górskich, miejsca suche gatunek organizmu sąsiadującego: Ø gatunek organizmu będącego podłożem: Ø gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: w grupie zarodniki – kształt: kuliste, brodawkowe zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 4,5 × 8 μm wysyp zarodników – kolor: czarnoczekoladowy |
ciekawostki |
---|
Dojrzały owocnik otwiera się przez szeroki nieregularny otwór wierzchołkowy, czasem pseudo-gwiazdowy, odsłaniając pudrowe, ciemnobrązowe wnętrze, wypełnione zarodnikami. |
etymologia |
---|
Zarodniki u dojrzałych owocników uwalniają się w powietrze pod wpływem wiatru, deszczu czy innych czynników – pospolicie nazywa się to “kurzeniem” – stąd polska nazwa Kurzawka. |
uwagi |
---|
Do spożywania nadają się tylko młode, białe owocniki. |
właściwości lecznicze |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
wartości odżywcze |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne | bibliografia |
---|---|
Ø | Ø |
gatunek podobny | cechy odróżniające |
---|---|
Kurzawka ołowiana | Ø |
Kurzawka omszona | Ø |
galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)
Ø
przypisy i bibliografia