Kurzawka czerniejąca

kategoria: grzyb
rodzina: purchawkowate
nazwa polska: Kurzawka czerniejąca
inne nazwy polskie: Kurzawka czarna, Kurzawka czarniawa, Purchawka kolista
nazwa łacińska: Bovista nigrescens
inne nazwy łacińskie: Bovista montana (1892), Bovista nigrescens (1794), Globaria nigrescens (1873), Lycoperdon nigrescens (1843), Sackea nigrescens (1839)
autor nazwy polskiej: Ø
pierwsza klasyfikacja: Ø
aktualna klasyfikacja: Ø
powszechność: pospolity
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
handel: Ø
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: 
Ø
kategoria smaku: 
jadalny najniższej jakości
wyjątki zastosowania: 
Ø
okres występowania: czerwiec – październik
okres maksymalny: maj – grudzień
gatunek wieloletni: Ø
uprawa: Ø
opis
owocnik – typ: zamknięty
owocnik – kształt: kulisty (czasami nieco bulwowaty), wnętrze owocnika w całości wypełnione zarodnikami (starsze owocniki), owocnik jest przymocowany do podłoża przez pojedynczy sznur grzybni, który niekiedy pęka
owocnik – powierzchnia: od gładkiej, błyszczącej (młode owocniki) do ziarnistej, sproszkowanej, łuszczącej się (starsze owocniki)
owocnik – kolor: od białośnieżnego (młode owocniki) po kasztanowaty (starsze owocniki)
owocnik – średnica: 1,5 – 5(6,5) cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
miąższ – kształt: Ø
miąższ – kolor: Ø
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zapach: od grzybowego (młode owocniki) do kwaśnego (starsze owocniki)
miąższ – smak: słodkawy, grzybowy (młode owocniki)
pierścień: brak
pochwa: brak
mleczko: Ø
gutacja: Ø
higrofaniczność: Ø

podłoże: gleba (piaszczysta, umiarkowanie wilgotna, kwaśna)
sposób odżywiania: saprotrof
terytorium: poza lasami, lasy (rzadko), trawy, łąki, pastwiska, polany górskie, zarośla, częściej w terenach górskich, miejsca suche
gatunek organizmu sąsiadującego: Ø
gatunek organizmu będącego podłożem: Ø
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: w grupie

zarodniki – kształt: kuliste, brodawkowe
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 4,5 × 8 μm
wysyp zarodników – kolor: czarnoczekoladowy
ciekawostki
Dojrzały owocnik otwiera się przez szeroki nieregularny otwór wierzchołkowy, czasem pseudo-gwiazdowy, odsłaniając pudrowe, ciemnobrązowe wnętrze, wypełnione zarodnikami.
etymologia
Zarodniki u dojrzałych owocników uwalniają się w powietrze pod wpływem wiatru, deszczu czy innych czynników – pospolicie nazywa się to “kurzeniem” – stąd polska nazwa Kurzawka.
uwagi
Do spożywania nadają się tylko młode, białe owocniki.
właściwości lecznicze
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
wartości odżywcze
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
bibliografia
Ø
Ø
gatunek podobny
cechy odróżniające
Kurzawka ołowiana
Ø
Kurzawka omszona
Ø

galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)

Ø

przypisy i bibliografia

Prawa autorskie.