Kustrzebka soczysta
kategoria: grzyb | rodzina: kustrzebkowate |
nazwa polska: Kustrzebka soczysta inne nazwy polskie: Ø nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Peziza succosa synonimy łacińskie: Aleuria succosa (1879), Galactinia succosa (1889), Otidea succosa (1879), Paragalactinia succosa (2020), Plicaria succosa (1894) |
określenie nazwy polskiej: Alicja Chmiel, Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów workowych Polski, 2006 r. pierwsza klasyfikacja: Ø aktualna klasyfikacja: Ø |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb naziemny |
powszechność w kraju: częsty ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: występuje w Europie, Islandii, Izraelu, Chinach, Argentynie i Stanach Zjednoczonych |
sezon: grzyb letni okres występowania: czerwiec – październik | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: Ø owocnik – kształt: miseczkowaty lub kubeczkowaty, brzeg nieregularny owocnik – powierzchnia: górna powierzchnia – naga, dolna powierzchnia – matowa, drobno filcowa owocnik – kolor: górna powierzchnia – od beżowego (młode owocniki) do szarobrązowego lub żółtawobrązowego (starsze owocniki), dolna powierzchnia – jaśniejsza, biaława, żółto-ostra owocnik – średnica: 1,5 – 10 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: cienki, jędrny, po uszkodzeniu wydzielający żółty sok miąższ – kolor: od białawego do brązowawego miąższ – zapach: niewyraźny, mdły miąższ – smak: niewyraźny, mdły, łagodny trzon – występowanie: nie trzon – typ: Ø trzon – kształt: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: tak mleczko – kolor: od bezbarwnego (w początkowej fazie) do żółtego, zielonkawożółtego, siarkowożółtego (w późniejszej fazie) mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: symbiont podłoże: gleba (żyzna, wapienna, gliniasta) terytorium: lasy liściaste(najczęściej), miejsca wilgotne, niekiedy wśród mchów, pobocza ścieżek, lasy iglaste, parki, ogrody gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie wielkość grupy: mała kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: brodawkowaty zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 15 – 17,5(max 22) × 7 – 8,5(max 12) μm wysyp zarodników – kolor: biały |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Kustrzebka soczysta znajduje się na Czerwonej Liście Grzybów Republiki Czeskiej, jest wymieniony w kategorii gatunków zagrożonych (EN). |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Ø |
cechy odróżniające: Ø |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0