Kustrzebka soczysta

kategoria: grzybrodzina: kustrzebkowate
nazwa polska: Kustrzebka soczysta
inne nazwy polskie: Ø
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Peziza succosa
synonimy łacińskie: Aleuria succosa (1879), Galactinia succosa (1889), Otidea succosa (1879), Paragalactinia succosa (2020), Plicaria succosa (1894)
określenie nazwy polskiej: Alicja Chmiel, Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów workowych Polski, 2006 r.
pierwsza klasyfikacja: Ø
aktualna klasyfikacja: Ø
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
powszechność w kraju: częsty
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: występuje w Europie, Islandii, Izraelu, Chinach, Argentynie i Stanach Zjednoczonych
sezon: grzyb letni
okres występowania: czerwiec – październik
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: Ø
owocnik – kształt: miseczkowaty lub kubeczkowaty, brzeg nieregularny
owocnik – powierzchnia: górna powierzchnia – naga, dolna powierzchnia – matowa, drobno filcowa
owocnik – kolor: górna powierzchnia – od beżowego (młode owocniki) do szarobrązowego lub żółtawobrązowego (starsze owocniki), dolna powierzchnia –  jaśniejsza, biaława, żółto-ostra
owocnik – średnica: 1,5 – 10 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: cienki, jędrny, po uszkodzeniu wydzielający żółty sok
miąższ – kolor: od białawego do brązowawego
miąższ – zapach: niewyraźny, mdły
miąższ – smak: niewyraźny, mdły, łagodny
trzon – występowanie: nie
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: tak
mleczko kolor: od bezbarwnego (w początkowej fazie) do żółtego, zielonkawożółtego, siarkowożółtego (w późniejszej fazie)
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: symbiont
podłoże: gleba (żyzna, wapienna, gliniasta)
terytorium: lasy liściaste(najczęściej), miejsca wilgotne, niekiedy wśród mchów, pobocza ścieżek, lasy iglaste, parki, ogrody
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: mała
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: brodawkowaty
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 15 – 17,5(max 22) × 7 – 8,5(max 12) μm
wysyp zarodników – kolor: biały
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Kustrzebka soczysta znajduje się na Czerwonej Liście Grzybów Republiki Czeskiej, jest wymieniony w kategorii gatunków zagrożonych (EN).
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Ø
cechy odróżniające: Ø

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.