Lachnum virgineum

kategoria: grzybrodzina: Hyaloscyphaceae
nazwa polska: Ø
inne nazwy polskie: Ø
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Lachnum virgineum
synonimy łacińskie: Ø
autor nazwy polskiej: Ø
pierwsza klasyfikacja: Ø
aktualna klasyfikacja: Ø
kategoria wielkości: grzyb mikroskopijnytyp ogólny: grzyb nadrzewny
sezon: grzyb wiosenny
okres występowania: kwiecień – październik
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
powszechność w kraju: częsty
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg ogólny: Ø
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
opis
owocnik – typ: kantarelloidalny
owocnik – kształt: od kulistego (młode owocniki) do miseczkowatego, talerzowatego (starsze owocniki), krawędź wygięta [1]
owocnik – powierzchnia: zewnętrzna – owłosiona, wewnętrzna (zarodnikowa) – gładka
owocnik – kolor: od białego, białokremowego do żółtawego
owocnik – średnica: 0,4 – 2(max 4)[2] mm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: gładki
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: miękki, kruchy, zwarty
miąższ – kolor: Ø
miąższ – zapach: niewyraźny
miąższ – smak: niewyraźny
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: krótki
trzon – powierzchnia: owłosiona
trzon – kolor: kolor owocnika
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: 0,5 – 3 mm (średnica owocnika lub nieco więcej)
pierścień: Ø
pochwa: Ø
osłona: Ø
mleczko: Ø
gutacja: Ø
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
reakcje makrochemiczne: Ø
zmienność: gatunek o nieco zmiennym kształcie
higrofaniczność: Ø
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
podłoże: drewno (silnie próchniejące kłody drzew, pniaki, gałęzie, na szyszkach świerkowych i bukowych, na resztkach organicznych) [1]
sposób odżywiania: saprotrof
terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane, lasy iglaste
gatunek organizmu sąsiadującego: Ø
gatunek organizmu będącego podłożem: Buk, Olcha, Jeżyna
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: w grupie
wielkość grupy: od kilkunastu do kilkudziesięciu owocników
kształt grupy: Ø
zarodniki – kształt: wrzecionowate, dwurzędowe, rurki cylindryczne
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 6 – 9 × 1,4 – 2,5 μm
wysyp zarodników – kolor: przezroczysty do białego
opis
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
toksyny: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Niektóre źródła podają, że to gatunek całoroczny, spotykany nawet zimą (pod warunkiem, że jest łagodna).
Gatunek ten lubi dni deszczowe. Krople deszcze chętnie osiadają na jego włosistej powierzchni.
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Lachnum virgineum, gdzie virgin- znaczy “biały” lub “czysty”. [2]
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Ø
cechy odróżniające: Ø

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://www.123pilzsuche.de/daten/details/WeissesHaarbecherchen.htm
2 źródło: https://www.messiah.edu/Oakes/fungi_on_wood/cup%20and%20saucer/species%20pages/Lachnum%20virgineum.htm

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0

Prawa autorskie.