Lachnum virgineum
kategoria: grzyb wielkość: mikroskopijny typ ogólny: gatunek nadrzewny | klasa: patyczniaki rząd: tocznikowce rodzina: Lachnaceae |
nazwa polska: Ø inne nazwy polskie: Ø nazwy potoczne: Ø nazwa łacińska: Lachnum virgineum synonimy łacińskie: Lachnum agaricinum (1769), Peziza virginea (1783), Peziza nivea (1785), Peziza annularis (1786), Peziza lactea (1787), Peziza parvula (1790), Peziza virginea var. a vulgaris (1805), Dasyscyphus virgineus (1821), Cyathicula virginea (1866), Lachnea virginea (1871), Lachnum virgineum (1871), Erinella virginea (1886), Lachnella virginea (1887), Trichopeziza lactea (1898), Atractobolus virgineus (1898) nazwa angielska: Stalked hairy fairy cup |
określenie nazwy polskiej: Ø pierwsza klasyfikacja: August Johann Georg Karl Batsch, 1783 r. aktualna klasyfikacja: Petter Adolf Karsten, 1871 r. |
powszechność w kraju: częsty trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø sugestia dotycząca ochrony: Ø historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: występuje od Morza Śródziemnego po północne wybrzeże Półwyspu Skandynawskiego, Szetlandy i Grenlandię, nawet na Antarktydzie |
sezon: grzyb wiosenny, letni, jesienny okres występowania: kwiecień – październik |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: kantarelloidalny |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: od kulistego (młode owocniki) do miseczkowatego, talerzowatego (starsze owocniki) [1] część główna owocnika – kolor: od białego, białokremowego do żółtawego |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 0,4 – 2(max 4)[2] mm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: wygięty brzeg – kolor: Ø brzeg – szerokość: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: zewnętrzna – owłosiona, wewnętrzna (zarodnikowa) – gładka powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: Ø |
hymenofor: |
hymenofor – typ: gładki hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: Ø ujście hymenoforu – kolor: Ø ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ: |
miąższ – kształt: miękki, kruchy, zwarty miąższ – kolor: Ø miąższ – zapach: Ø miąższ – siła zapachu: niewyraźny miąższ – smak: Ø miąższ – siła smaku: niewyraźny miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: centryczny trzon – typ: Ø trzon – kształt: krótki trzon – struktura: Ø trzon – powierzchnia: owłosiona trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: kolor owocnika trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: 0,5 – 3 mm (średnica owocnika lub nieco więcej) integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: Ø podstawa trzonu – kolor: Ø |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie zmienność koloru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
zmiana koloru hymenoforu: Ø zmiana koloru miąższu: Ø zmiana koloru trzonu: Ø |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: w grupie wielkość grupy: od kilkunastu do kilkudziesięciu owocników kształt grupy: Ø |
odżywanie: |
sposób odżywiania: saprotrof |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: drewno (silnie próchniejące kłody drzew, pniaki, gałęzie, na szyszkach świerkowych i bukowych, na resztkach organicznych) [1] podłoże – właściwości: Ø integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: lasy liściaste, lasy mieszane, lasy iglaste siedlisko – właściwości: Ø forma terenu: Ø |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Buk, Olcha, Jeżyna gatunek tworzący symbiozę: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: Ø długość życia: Ø okres występowania: Ø – Ø pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – opis: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: przezroczysty do białego zarodniki – kształt: wrzecionowate, dwurzędowe, rurki cylindryczne zarodniki – powierzchnia: Ø zarodniki – kolor: bezbarwne zarodniki – wymiary: 6 – 9 × 1,4 – 2,5 μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
informacje |
ciekawostki |
---|
Niektóre źródła podają, że to gatunek całoroczny, spotykany nawet zimą (pod warunkiem, że jest łagodna). |
Gatunek ten lubi dni deszczowe. Krople deszcze chętnie osiadają na jego włosistej powierzchni. |
etymologia |
---|
Nazwa łacińska tego gatunku to Lachnum virgineum, gdzie virgin- znaczy “biały” lub “czysty”, “niepokalany”. [2] |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Ø nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: Ø |
[1] źródło: https://www.123pilzsuche.de/daten/details/WeissesHaarbecherchen.htm
[2] źródło: https://www.messiah.edu/Oakes/fungi_on_wood/cup%20and%20saucer/species%20pages/Lachnum%20virgineum.htm
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.2