Lachnum virgineum

kategoria: grzyb
wielkość: mikroskopijny
typ ogólny: gatunek nadrzewny
klasa: patyczniaki
rząd: tocznikowce
rodzina: Lachnaceae
nazwa polska: Ø
inne nazwy polskie: Ø
nazwy potoczne: Ø
nazwa łacińska: 
Lachnum virgineum
synonimy łacińskie: Lachnum agaricinum (1769), Peziza virginea (1783), Peziza nivea (1785), Peziza annularis (1786), Peziza lactea (1787), Peziza parvula (1790), Peziza virginea var. a vulgaris (1805), Dasyscyphus virgineus (1821), Cyathicula virginea (1866), Lachnea virginea (1871), Lachnum virgineum (1871), Erinella virginea (1886), Lachnella virginea (1887), Trichopeziza lactea (1898), Atractobolus virgineus (1898)

nazwa angielska: Stalked hairy fairy cup
określenie nazwy polskiej: Ø
pierwsza klasyfikacja: August Johann Georg Karl Batsch, 1783 r.
aktualna klasyfikacja: Petter Adolf Karsten, 1871 r.
powszechność w kraju: częsty
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje od Morza Śródziemnego po północne wybrzeże Półwyspu Skandynawskiego, Szetlandy i Grenlandię, nawet na Antarktydzie
sezon: grzyb wiosenny, letni, jesienny
okres występowania: kwiecień – październik
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: kantarelloidalny
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: od kulistego (młode owocniki) do miseczkowatego, talerzowatego (starsze owocniki) [1]
część główna owocnika – kolor: od białego, białokremowego do żółtawego
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 0,4 – 2(max 4)[2] mm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: wygięty
brzeg – kolor: Ø
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: zewnętrzna – owłosiona, wewnętrzna (zarodnikowa) – gładka
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: gładki
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ:
miąższ – kształt: miękki, kruchy, zwarty
miąższ – kolor: Ø
miąższ – zapach: Ø
miąższ – siła zapachu: niewyraźny
miąższ – smak: Ø
miąższ – siła smaku: niewyraźny
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: centryczny
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: krótki
trzon – struktura: Ø
trzon – powierzchnia: owłosiona
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: kolor owocnika
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: 0,5 – 3 mm (średnica owocnika lub nieco więcej)
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: Ø
podstawa trzonu – kolor: Ø
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: Ø
pierścień – kształt: Ø
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie
zmienność koloru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
zmiana koloru hymenoforu: Ø
zmiana koloru miąższu: Ø
zmiana koloru trzonu: Ø
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
występowanie:
występowanie – typ: w grupie
wielkość grupy: od kilkunastu do kilkudziesięciu owocników
kształt grupy: Ø
odżywanie:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże:
podłoże – rodzaj: drewno (silnie próchniejące kłody drzew, pniaki, gałęzie, na szyszkach świerkowych i bukowych, na resztkach organicznych) [1]
podłoże – właściwości: Ø
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy liściaste, lasy mieszane, lasy iglaste
siedlisko – właściwości: Ø
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Buk, Olcha, Jeżyna
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: Ø
długość życia: Ø
okres występowania: Ø – Ø
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: przezroczysty do białego
zarodniki – kształt: wrzecionowate, dwurzędowe, rurki cylindryczne
zarodniki – powierzchnia: Ø
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 6 – 9 × 1,4 – 2,5 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø
informacje
ciekawostki
Niektóre źródła podają, że to gatunek całoroczny, spotykany nawet zimą (pod warunkiem, że jest łagodna).
Gatunek ten lubi dni deszczowe. Krople deszcze chętnie osiadają na jego włosistej powierzchni.
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Lachnum virgineum, gdzie virgin- znaczy “biały” lub “czysty”, “niepokalany”. [2]
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Ø
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: Ø
[1] źródło: https://www.123pilzsuche.de/daten/details/WeissesHaarbecherchen.htm
[2] źródło: https://www.messiah.edu/Oakes/fungi_on_wood/cup%20and%20saucer/species%20pages/Lachnum%20virgineum.htm

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.2

Prawa autorskie.