Lakówka ametystowa

kategoria: grzybrodzina: piestróweczkowate
nazwa polska: Lakówka ametystowa
inne nazwy polskie: Bedłka fioletowa, Pieniążek ametystowy, Zwodnica ametystowa
nazwy zwyczajowe: Oszustka
nazwa łacińska: Laccaria amethystina
synonimy łacińskie: Agaricus amethystinus (1778), Agaricus lividopurpureus (1792), Collybia amethystina (1888), Laccaria hudsonii (1994), Laccaria laccata (1922), Russuliopsis laccata (1889)
autor nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1968 r.
pierwsza klasyfikacja: William Hudson, 1778 r.
aktualna klasyfikacja: Mordecai Cubitt Cooke, 1884 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
sezon: grzyb letni
okres występowania: czerwiec(min maj) – listopad
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
powszechność w kraju: powszechny
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg ogólny: szeroko rozprzestrzeniony, występuje w Azji, Europie, Ameryce Północnej, Środkowej i w Nowej Zelandii [1]
trudność identyfikacji: bardzo łatwe
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 jadalny niskiej jakości
wyjątki zastosowania:
 Ø
opis
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do płaskiego, z delikatnym wgłębieniem (starsze owocniki), brzeg podwinięty
owocnik – powierzchnia: gładka, matowa, pokryta drobnymi łuseczkami (tylko starsze owocniki)
owocnik – kolor: od fioletowego (młode owocniki) do białawofioletowawego, płowego (starsze owocniki)
owocnik – średnica: 2 – 6(max 7)[2] cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki grube i rzadkie, czasami pofalowane (starsze owocniki)
hymenofor – nasada: blaszki szeroko przyrośnięte do trzonu lub nieco tylko zbiegające
hymenofor – kolor: fioletowy (pozostaje fioletowy nawet gdy owocnik jest starszy i blady), pokrywają się pyłkiem białych zarodników
hymenofor – wysokość: 4 – 8 mm
miąższ – kształt: wodnisty, cienki, łykowaty, gumowaty
miąższ – kolor: kolor owocnika
miąższ – zapach: słaby
miąższ – smak: słaby, łagodny
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: cylindryczny, od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki), podstawa pokryta białofioletową grzybnią, dość często wygięty, twardy, niekiedy skręcony
trzon – powierzchnia: włóknista, pokryta drobnymi kosmkami
trzon – kolor: kolor kapelusza
trzon – średnica: 3 – 10 mm
trzon – wysokość: 3 – 12 cm
pierścień: brak
pochwa: brak
osłona: Ø
mleczko: brak
gutacja: nie
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: nie
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
reakcje makrochemiczne: KOH – brązowawy (na powierzchni kapelusza)
zmienność: gatunek o nieco zmiennej barwie (kolory od intensywnego fioletowego do białawo-fioletowego)
higrofaniczność: tak, wilgotny jest intensywnie fioletowy a gdy suchy jest białawofioletowawy [2]
wpływ opadów: w czasie deszczu ciemnieje i nasiąka wodą
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: blednieje, płowieje w dni suche i gorące
wpływ wiatru: Ø
podłoże: gleba (najobficiej rośnie w glebie o dużej zawartości amoniaku i związków azotu [1], wilgotna próchnicza gleba), drewno (spróchniałe drewno)
sposób odżywiania: symbiont
terytorium: lasy liściaste, ogrody, parki, lasy iglaste (rzadziej), cmentarze, miejsca wilgotne, wśród mchów
gatunek organizmu sąsiadującego: Ø
gatunek organizmu będącego podłożem: Ø
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Buk (często), Dąb, Świerk
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: w grupie
wielkość grupy: od kilku do kilkunastu owocników
kształt grupy: grupa rozproszona
zarodniki – kształt: kulistawe, brodawkowate lub kolczaste (kolce długości 1,5 – 3 µm i szerokości u podstawy około 1 µm)
zarodniki – kolor: bezbarwne[5]
zarodniki – wymiary: 7 – 11 × 7 – 9,5(max 10) µm
wysyp zarodników – kolor: biały, jasnofioletowy[5]
opis
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
toksyny: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
To grzyb jadalny ale nieszczególny w smaku, mimo to ceniony za walory dekoracyjne ze względu na nietypowy, intensywny kolor. Kilka sztuk dodanych do słoika z innymi grzybkami urozmaica wizualnie przetwór a potem może służyć do dekoracji półmiska z daniem.
Należy mieć na uwadze, że podczas obróbki cieplnej lakówki ametystowe tracą nieco kolor i nie są aż tak intensywnie liliowe (stąd nazwy Oszustka Zwodnica ametystowa). Niektóre źródła podają, że w czasie gotowania grzybów dobrze jest dodać łyżkę octu – grzyby minimalnie tylko stracą swój niezwykły kolor.
Warte zbierania są kapelusze, gdyż trzony są zazwyczaj twarde i łykowate. [2]
Lakówka ametystowa jest chętnie zjadana przez sarny i jelenie.
Grzyb ten to grzyb amoniakolubny – najliczniej i najobficiej rośnie w glebie o dużej zawartości amoniaku i związków azotu. Te preferencje glebowe powodują, że może występować w miejscach po dawnych latrynach, cmentarzach, masowych grobach i miejscach zakopania zwłok. [1] To ostatnie je ważnymi dla policji, wojska i prokuratury. Prócz Lakówek należą tu liczne Włośnianki.
Obok Lakówki ametystowej często, w małych rozproszonych grupach, pojawia się Lakówka pospolita. Te dwa gatunki preferują podobne siedliska i są do siebie podobne pod względem kształtów, wymiarów – ale kolor je odróżnia, Lakówka pospolita jest pomarańczowa, cielistoróżowa. [2]
etymologia
Ø
uwagi
Lakówka ametystowa sam w sobie nie zawiera żadnych substancji toksycznych, jednakże, jeśli rośnie na obszarach zanieczyszczonych arsenem, to miąższu grzyba może łatwo osiągać toksyczne stężenia grzyb grzyb ten łatwo go gromadzi. [3] Na szczęście W Polsce arsen nie jest wydobywany. Jego złoża udokumentowane zostały w Sudetach, w rejonie Złotego Stoku, gdzie współwystępuje on ze złotem. Złoże w Złotym Stoku było eksploatowane do 1960 r. [4] Inne źródłe podejrzewają ten gatunek o łatwą akumulację także cezu. [5]
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
– marynowanie
– suszenie
– gotowanie
– jako dekoracja sałatek i innych potraw
– jako domieszka do innych grzybów
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Grzybówka fioletowawa
cechy odróżniające: mniej smukły owocnik, charakterystyczny zapach rzodkiewki lub rzepy, mniej intensywny kolor owocnika
gatunek podobny: Strzępiak ziemistoblaszkowy
cechy odróżniające: garbek na kapeluszu, nieprzyjemny zapach

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Lak%C3%B3wka_ametystowa
2 źródło: https://www.first-nature.com/fungi/laccaria-amethystina.php
3 źródło: źródło: https://healing-mushrooms.net/laccaria-amethystina
4 źródło: https://www.pgi.gov.pl/muzeum/kopalnia-wiedzy-1/12636-arsen.html
5 źródło: http://www.naturabohemica.cz/laccaria-amethystina/

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0

Prawa autorskie.