Lakówka ametystowa

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek naziemny
klasa: pieczarniaki
rząd: pieczarkowce
rodzina: piestróweczkowate
nazwa polska: Lakówka ametystowa
inne nazwy polskie: Bedłka fioletowa, Pieniążek ametystowy, Zwodnica ametystowa
nazwy potoczne: Oszustka
nazwa łacińska: 
Laccaria amethystina
synonimy łacińskie: Agaricus amethystinus (1778), Agaricus lividopurpureus (1792), Collybia amethystina (1888), Laccaria hudsonii (1994), Laccaria laccata (1922), Russuliopsis laccata (1889)

nazwa angielska: Amethyst Deceiver
określenie nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1968 r.
pierwsza klasyfikacja: William Hudson, 1778 r.
aktualna klasyfikacja: Mordecai Cubitt Cooke, 1884 r.
powszechność w kraju: powszechny
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje w Azji, Europie, Ameryce Północnej, Środkowej i w Nowej Zelandii [1]
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: maj – listopad
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø
kategoria smaku:
 jadalny niskiej jakości
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: bardzo łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do płaskiego, z delikatnym wgłębieniem (starsze owocniki)
część główna owocnika – kolor: od fioletowego (młode owocniki) do białawofioletowawego, płowego (starsze owocniki)
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 2 – 6(max 7)[2] cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: podwinięty
brzeg – kolor: Ø
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: gładka, matowa, pokryta drobnymi łuseczkami (tylko starsze owocniki)
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: blaszki grube i rzadkie, czasami pofalowane (starsze owocniki)
hymenofor – nasada: blaszki szeroko przyrośnięte do trzonu lub nieco tylko zbiegające
hymenofor – kolor: fioletowy (pozostaje fioletowy nawet gdy owocnik jest starszy i blady), pokrywają się pyłkiem białych zarodników
hymenofor – wysokość: 4 – 8 mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ:
miąższ – kształt: wodnisty, cienki, łykowaty, gumowaty
miąższ – kolor: kolor owocnika
miąższ – zapach: Ø
miąższ – siła zapachu: słaby
miąższ – smak: łagodny
miąższ – siła smaku: słaby
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: cylindryczny, od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki), podstawa pokryta białofioletową grzybnią, dość często wygięty, twardy, niekiedy skręcony
trzon – struktura: Ø
trzon – powierzchnia: włóknista, pokryta drobnymi kosmkami
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: kolor kapelusza
trzon – średnica: 3 – 10 mm
trzon – wysokość: 3 – 12 cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: Ø
podstawa trzonu – kolor: Ø
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: Ø
pierścień – kształt: Ø
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: gatunek o nieco zmiennej barwie (kolory od intensywnego fioletowego do białawo-fioletowego)
zmiana koloru po uszkodzeniu:
zmiana koloru hymenoforu: Ø
zmiana koloru miąższu: nie
zmiana koloru trzonu: Ø
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): brązowawy (na powierzchni kapelusza)
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: wilgotny jest intensywnie fioletowy a gdy suchy jest białawofioletowawy, w czasie deszczu ciemnieje i nasiąka wodą
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: blednieje, płowieje w dni suche i gorące
wpływ wiatru: Ø
występowanie:
występowanie – typ: w grupie
wielkość grupy: od kilku do kilkunastu owocników
kształt grupy: grupa rozproszona
odżywanie:
sposób odżywiania: symbiont
podłoże:
podłoże – rodzaj: gleba (najobficiej rośnie w glebie o dużej zawartości amoniaku i związków azotu [1], wilgotna próchnicza gleba), drewno (spróchniałe drewno)
podłoże – właściwości: Ø
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy liściaste, ogrody, parki, lasy iglaste (rzadziej), cmentarze, miejsca wilgotne, wśród mchów
siedlisko – właściwości: Ø
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę: Buk (często), Dąb, Świerk
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: Ø
długość życia: Ø
okres występowania: Ø – Ø
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: biały, jasnofioletowy[5]
zarodniki – kształt: kulistawe, brodawkowate lub kolczaste (kolce długości 1,5 – 3 µm i szerokości u podstawy około 1 µm)
zarodniki – powierzchnia: Ø
zarodniki – kolor: bezbarwne[5]
zarodniki – wymiary: 7 – 11 × 7 – 9,5(max 10) µm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø
informacje
ciekawostki
To grzyb jadalny ale nieszczególny w smaku, mimo to ceniony za walory dekoracyjne ze względu na nietypowy, intensywny kolor. Kilka sztuk dodanych do słoika z innymi grzybkami urozmaica wizualnie przetwór a potem może służyć do dekoracji półmiska z daniem.
Należy mieć na uwadze, że podczas obróbki cieplnej lakówki ametystowe tracą nieco kolor i nie są aż tak intensywnie liliowe (stąd nazwy Oszustka Zwodnica ametystowa). Niektóre źródła podają, że w czasie gotowania grzybów dobrze jest dodać łyżkę octu – grzyby minimalnie tylko stracą swój niezwykły kolor.
Warte zbierania są kapelusze, gdyż trzony są zazwyczaj twarde i łykowate. [2]
Lakówka ametystowa jest chętnie zjadana przez sarny i jelenie.
Grzyb ten to grzyb amoniakolubny – najliczniej i najobficiej rośnie w glebie o dużej zawartości amoniaku i związków azotu. Te preferencje glebowe powodują, że może występować w miejscach po dawnych latrynach, cmentarzach, masowych grobach i miejscach zakopania zwłok. [1] To ostatnie je ważnymi dla policji, wojska i prokuratury. Prócz Lakówek należą tu liczne Włośnianki.
Obok Lakówki ametystowej często, w małych rozproszonych grupach, pojawia się Lakówka pospolita. Te dwa gatunki preferują podobne siedliska i są do siebie podobne pod względem kształtów, wymiarów – ale kolor je odróżnia, Lakówka pospolita jest pomarańczowa, cielisto-różowa. [2]
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Lakówka ametystowa sam w sobie nie zawiera żadnych substancji toksycznych, jednakże, jeśli rośnie na obszarach zanieczyszczonych arsenem, to miąższu grzyba może łatwo osiągać toksyczne stężenia grzyb grzyb ten łatwo go gromadzi. [3] Na szczęście W Polsce arsen nie jest wydobywany. Jego złoża udokumentowane zostały w Sudetach, w rejonie Złotego Stoku, gdzie współwystępuje on ze złotem. Złoże w Złotym Stoku było eksploatowane do 1960 r. [4] Inne źródła podejrzewają ten gatunek o łatwą akumulację także cezu. [5]
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
– marynowanie
– suszenie
– gotowanie
– jako dekoracja sałatek i innych potraw
– jako domieszka do innych grzybów
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Grzybówka fioletowawa
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: mniej smukły owocnik, charakterystyczny zapach rzodkiewki lub rzepy, mniej intensywny kolor owocnika
gatunek podobny:
nazwa polska: Strzępiak ziemistoblaszkowy
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: garbek na kapeluszu, nieprzyjemny zapach
[1] źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Lak%C3%B3wka_ametystowa
[2] źródło: https://www.first-nature.com/fungi/laccaria-amethystina.php
[3] źródło: źródło: https://healing-mushrooms.net/laccaria-amethystina
[4] źródło: https://www.pgi.gov.pl/muzeum/kopalnia-wiedzy-1/12636-arsen.html
[5] źródło: http://www.naturabohemica.cz/laccaria-amethystina/

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.2

Prawa autorskie.