Lakownica brązowoczarna
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: gatunek nadrzewny | klasa: pieczarniaki rząd: żagwiowce rodzina: żagwiowate |
nazwa polska: Lakownica brązowoczarna inne nazwy polskie: Huba lśniąca nazwy potoczne: Ø nazwa łacińska: Ganoderma carnosum synonimy łacińskie: Fomes carnosus (1891), Ganoderma atkinsonii (1980), Scindalma carnosum (1898) nazwa angielska: Ø |
określenie nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1967 r. pierwsza klasyfikacja: Narcisse Théophile Patouillard, 1889 r. aktualna klasyfikacja: Narcisse Théophile Patouillard, 1889 r. |
powszechność w kraju: rzadki trend liczebności w kraju: malejący ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: V – narażone, zagrożone wyginięciem sugestia dotycząca ochrony: gatunek warty objęcia ochroną historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej i Europie, poza tym na pojedynczych stanowiskach w Maroku i Japonii |
sezon: grzyb letni, jesienny okres występowania: maj – październik |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: hubiasty rurkowaty |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: hubiasty, kapelusz bocznie osadzony na trzonie, płaski, półokrągły lub nerkowaty część główna owocnika – kolor: od brązowego do czarnego |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 3 – 22(max 35) cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: Ø brzeg – kolor: od białego do kremowego, brązowy (starsze owocniki) brzeg – szerokość: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: błyszcząca, lakierowana, u od równej (młode owocniki) do pofałdowanej, nierównej, guzkowatej (starsze owocniki) powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: Ø |
hymenofor: |
hymenofor – typ: rurkowy hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: jednowarstwowe hymenofor – nasada: rurki oddzielone wyraźnie od trzonu hymenofor – kolor: od białawego. kremowego (młode owocniki) do brązowawego (starsze owocniki) hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: tak, brązowieje hymenofor – wysokość: Ø – 2,5 cm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: Ø ujście hymenoforu – kolor: Ø ujście hymenoforu – wymiary: 0,15 – 0,2 mm |
miąższ części głównej owocnika: |
miąższ – kształt: miękki, korkowaty, lekki po wyschnięciu miąższ – kolor: od białawego do kremowego, blado brązowy (starsze owocniki) miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zapach: Ø miąższ – siła zapachu: Ø miąższ – smak: Ø miąższ – siła smaku: Ø miąższ – grubość w części głównej: Ø – 3,5 cm |
trzon: |
trzon – występowanie: tak trzon – typ: ekscentryczny, centryczny(bardzo rzadko) trzon – kształt: tożkowy, często spłaszczony, nieregularnie powyginany trzon – struktura wewnętrzna: Ø trzon – powierzchnia: błyszcząca trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: od brązowego do czarnego trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø trzon – średnica: 0.7 – 4 cm trzon – wysokość: 1 – 10 cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: Ø podstawa trzonu – powierzchnia: Ø podstawa trzonu – kolor: Ø |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o w miarę niezmiennym kształcie zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ światła: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: w grupie lub pojedynczo wielkość grupy: kilka owocników kształt grupy: Ø |
odżywanie: |
sposób odżywiania: pasożyt, saprotrof |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: drewno podłoże – właściwości: martwe drewno integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: lasy iglaste, lasy mieszane siedlisko – właściwości: Ø forma terenu: Ø |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Jodła(najczęściej), Modrzew, Cis, Świerk, Sosna, Daglezja, Brzoza, Grab, Buk, Dąb gatunek tworzący symbiozę: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø okres występowania: Ø – Ø pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – opis: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: brązowawy zarodniki – kształt: elipsoidalne o ściętych wierzchołkach, z grubą ścianą wewnętrzną zarodniki – powierzchnia: szorstka zarodniki – kolor: bladobrązowy zarodniki – wymiary: 10 – 13 × 7 – 8,5 μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
informacje |
ciekawostki |
---|
Lakownica brązowoczarna należy do grupy grzybów reishi – grzybów, które skutecznie są wykorzystywane w walce z różnymi chorobami, dolegliwościami. |
Nowe owocniki mogą pojawiać się na tym samym żywicielu przez kilka lat. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Powoduje białą zgniliznę drewna. |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Lakownica żółtawa nazwa łacińska: Ganoderma lucidum zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: Ø |
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.5