Lakownica brązowoczarna

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek nadrzewny
klasa: pieczarniaki
rząd: żagwiowce
rodzina: żagwiowate
nazwa polska: Lakownica brązowoczarna
inne nazwy polskie: Huba lśniąca
nazwy potoczne: Ø
nazwa łacińska: 
Ganoderma carnosum
synonimy łacińskie: Fomes carnosus (1891), Ganoderma atkinsonii (1980), Scindalma carnosum (1898)

nazwa angielska: Ø
określenie nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1967 r.
pierwsza klasyfikacja: Narcisse Théophile Patouillard, 1889 r.
aktualna klasyfikacja: Narcisse Théophile Patouillard, 1889 r.
powszechność w kraju: rzadki
trend liczebności w kraju: malejący
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
V – narażone, zagrożone wyginięciem
sugestia dotycząca ochrony: gatunek warty objęcia ochroną

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej i Europie, poza tym na pojedynczych stanowiskach w Maroku i Japonii
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: maj – październik
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: hubiasty rurkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: hubiasty, kapelusz bocznie osadzony na trzonie, płaski, półokrągły lub nerkowaty
część główna owocnika – kolor: od brązowego do czarnego
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 3 – 22(max 35) cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: Ø
brzeg – kolor: od białego do kremowego, brązowy (starsze owocniki)
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: błyszcząca, lakierowana, u od równej (młode owocniki) do pofałdowanej, nierównej, guzkowatej (starsze owocniki)
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: rurkowy
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: jednowarstwowe
hymenofor – nasada: rurki oddzielone wyraźnie od trzonu
hymenofor – kolor: od białawego. kremowego (młode owocniki) do brązowawego (starsze owocniki)
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: tak, brązowieje
hymenofor – wysokość: Ø – 2,5 cm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: 0,15 – 0,2 mm
miąższ części głównej owocnika:
miąższ – kształt: miękki, korkowaty, lekki po wyschnięciu
miąższ – kolor: od białawego do kremowego, blado brązowy (starsze owocniki)
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zapach: Ø
miąższ – siła zapachu: Ø
miąższ – smak: Ø
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ – grubość w części głównej: Ø – 3,5 cm
trzon:
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: ekscentryczny, centryczny(bardzo rzadko)
trzon – kształt: tożkowy, często spłaszczony, nieregularnie powyginany
trzon – struktura wewnętrzna: Ø
trzon – powierzchnia: błyszcząca
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor:  od brązowego do czarnego
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
trzon – średnica: 0.7 – 4 cm
trzon – wysokość: 1 – 10 cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: Ø
podstawa trzonu – powierzchnia: Ø
podstawa trzonu – kolor: Ø
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: Ø
pierścień – kształt: Ø
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o w miarę niezmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ światła: Ø
występowanie:
występowanie – typ: w grupie lub pojedynczo
wielkość grupy: kilka owocników
kształt grupy: Ø
odżywanie:
sposób odżywiania: pasożyt, saprotrof
podłoże:
podłoże – rodzaj: drewno
podłoże – właściwości: martwe drewno
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy iglaste, lasy mieszane
siedlisko – właściwości: Ø
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Jodła(najczęściej), Modrzew, Cis, Świerk, Sosna, Daglezja, Brzoza, Grab, Buk, Dąb
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
okres występowania: Ø – Ø
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: brązowawy
zarodniki – kształt: elipsoidalne o ściętych wierzchołkach, z grubą ścianą wewnętrzną
zarodniki – powierzchnia: szorstka
zarodniki – kolor: bladobrązowy
zarodniki – wymiary: 10 – 13 × 7 – 8,5 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø
informacje
ciekawostki
Lakownica brązowoczarna należy do grupy grzybów reishi – grzybów, które skutecznie są wykorzystywane w walce z różnymi chorobami, dolegliwościami.
Nowe owocniki mogą pojawiać się na tym samym żywicielu przez kilka lat.
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Powoduje białą zgniliznę drewna.
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Lakownica żółtawa
nazwa łacińska: Ganoderma lucidum
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: Ø
Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.5

Prawa autorskie.