Lejkóweczka postrzępiona

kategoria: grzybrodzina: twardzioszkowate
nazwa polska: Lejkóweczka postrzępiona
inne nazwy polskie: Ø
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Clitocybula lacerata
synonimy łacińskie: Agaricus laceratus Scopoli (1772), Agaricus microlepideus Persoon (1828), Collybia lacerata (1875), Prunulus collybiiformis (1916), Mycena collybiiformis (1916), Fayodia lacerata (1936), Collybia platyphylla (1939), Clitocybula lacerata (1952), Baeospora lacerata (1979), Hydropus laceratus (1980)
określenie nazwy polskiej: Ø
pierwsza klasyfikacja: Ø
aktualna klasyfikacja: Ø
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb nadrzewny
powszechność w kraju: bardzo rzadki
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
V (narażone, zagrożone wyginięciem)
zasięg na świecie: Ø
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: lipiec – listopad
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do płaskiego, lejkowatego (starsze owocniki)
owocnik – powierzchnia: sucha, gładka, silnie promienista, włóknista do popękanej, lekko łuszcząca się
owocnik – kolor: białawy, szarawy, szaro-brązowy, brązowawy, kapelusz w środku ciemniejszy, krawędź blada
owocnik – średnica: 1 – 6(max 8) cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki z krótkimi pośrednimi między-blaszkami, średnio zagęszczone lub szerokie
hymenofor – nasada: blaszki przyrośnięte do trzonu
hymenofor – kolor: białawy
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: bardzo cienki, twardawy
miąższ – kolor: białawy, brązowawy
miąższ – zapach: żywiczny lub owocowy, aromatyczny, nieco kapuściany lub nieco rzodkiewkowy
miąższ – smak: łagodny, mdły
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: elastyczny, pusty, czasami nieco wygięty
trzon – powierzchnia: naga, matowa, włóknista na całej długości
trzon – kolor: szaro-biały, białawy, brązowawy, bladoszaro-brązowy z oliwkowym odcieniem
trzon – średnica: 2 – 7 mm
trzon – wysokość: 2 – 7(max 10) cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: nie
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: nie
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: nie
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: nie
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: Ø
podłoże: drewno (martwe drewno drzew iglastych, rzadziej liściastych, często drewno zakopane w glebie)
terytorium: lasy iglaste, częściej tereny górzyste
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Świerk, Jodła, Jodła srebrzysta
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: w kępach
zarodniki:
zarodniki – kształt: eliptyczne, szerokie owalne, okrągłe, z dużymi kropelkami oleju, gładkie
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 4 – 6(max 8) × 4 – 6,5 μm μm
wysyp zarodników – kolor: biały
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Pieniążnica szerokoblaszkowa
cechy odróżniające:
większe owocniki

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.