Lejkóweczka postrzępiona
kategoria: grzyb | rodzina: twardzioszkowate |
nazwa polska: Lejkóweczka postrzępiona inne nazwy polskie: Ø nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Clitocybula lacerata synonimy łacińskie: Agaricus laceratus Scopoli (1772), Agaricus microlepideus Persoon (1828), Collybia lacerata (1875), Prunulus collybiiformis (1916), Mycena collybiiformis (1916), Fayodia lacerata (1936), Collybia platyphylla (1939), Clitocybula lacerata (1952), Baeospora lacerata (1979), Hydropus laceratus (1980) |
określenie nazwy polskiej: Ø pierwsza klasyfikacja: Ø aktualna klasyfikacja: Ø |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb nadrzewny |
powszechność w kraju: bardzo rzadki ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: V (narażone, zagrożone wyginięciem) |
zasięg na świecie: Ø |
sezon: grzyb letni, jesienny okres występowania: lipiec – listopad | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do płaskiego, lejkowatego (starsze owocniki) owocnik – powierzchnia: sucha, gładka, silnie promienista, włóknista do popękanej, lekko łuszcząca się owocnik – kolor: białawy, szarawy, szaro-brązowy, brązowawy, kapelusz w środku ciemniejszy, krawędź blada owocnik – średnica: 1 – 6(max 8) cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki z krótkimi pośrednimi między-blaszkami, średnio zagęszczone lub szerokie hymenofor – nasada: blaszki przyrośnięte do trzonu hymenofor – kolor: białawy hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: bardzo cienki, twardawy miąższ – kolor: białawy, brązowawy miąższ – zapach: żywiczny lub owocowy, aromatyczny, nieco kapuściany lub nieco rzodkiewkowy miąższ – smak: łagodny, mdły trzon – występowanie: tak trzon – typ: centryczny trzon – kształt: elastyczny, pusty, czasami nieco wygięty trzon – powierzchnia: naga, matowa, włóknista na całej długości trzon – kolor: szaro-biały, białawy, brązowawy, bladoszaro-brązowy z oliwkowym odcieniem trzon – średnica: 2 – 7 mm trzon – wysokość: 2 – 7(max 10) cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: nie pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: nie pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: nie mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: nie gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: Ø podłoże: drewno (martwe drewno drzew iglastych, rzadziej liściastych, często drewno zakopane w glebie) terytorium: lasy iglaste, częściej tereny górzyste gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Świerk, Jodła, Jodła srebrzysta gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: w kępach |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: eliptyczne, szerokie owalne, okrągłe, z dużymi kropelkami oleju, gładkie zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 4 – 6(max 8) × 4 – 6,5 μm μm wysyp zarodników – kolor: biały |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Pieniążnica szerokoblaszkowa |
cechy odróżniające: większe owocniki |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0