Lejkowiec dęty

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek naziemny
klasa: pieczarniaki
rząd: pieprznikowce
rodzina: kolczakowate
nazwa polska: Lejkowiec dęty
inne nazwy polskie: Lejkowiec gładki, Stroczek ciemnobrunatny
nazwy potoczne: Cholewka, Fajka, Kominki, Skórzak, Trąbka śmierci, Wroniaki, Wronie uszy
nazwa łacińska: 
Craterellus cornucopioides
synonimy łacińskie: Cantharellus cornucopioides (1821), Craterella cornucopioides (1797), Craterellus ochrosporus (1914), Dendrosarcus cornucopioides (1898), Helvella cornucopioides (1791), Merulius cornucopioides (1801), Merulius purpureus (1792), Octospora cornucopioides (1788), Pezicula cornucopioides (1871), Pocillaria cornucopioides (1891), Sterbeeckia cornucopioides (1822)

nazwa angielska: Horn of plenty
określenie nazwy polskiej: Stanisław Kostka Anastazy Chełchowski, 1898 r.
pierwsza klasyfikacja: Karol Linneusz, 1753 r.
aktualna klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1825 r.
powszechność w kraju: częsty
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje niemal wyłącznie na półkuli północnej (w Ameryce Północnej i Środkowej, Europie i Azji), jego północny zasięg sięga po środkową część Półwyspu Skandynawskiego i Zatokę Hudsona w Kanadzie, na półkuli południowej występuje tylko na wyspie Nowa Gwinea
sezon: grzyb jesienny
okres występowania: sierpień – listopad
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø
kategoria smaku:
 jadalny dobrej jakości
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: bardzo łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: Ø
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: trąbkowato-lejkowaty
część główna owocnika – kolor: powierzchnia wewnętrzna – od brązowoczarnego (młode owocniki) do czarnosiwego, czarnego (starsze owocniki), powierzchnia zewnętrzna – szarobrązowy, biało oprószona przez zarodniki
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 3 – 8 cm
owocnik – wysokość: 5 – 15 cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: od podwiniętego (młode owocniki) do pofałdowanego, popękanego, postrzępionego (starsze owocniki)
brzeg – kolor: Ø
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: powierzchnia wewnętrzna pokryta nieregularnymi czarnymi łuskami, powierzchnia zewnętrzna – od gładkiego do pomarszczonego
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: gładki
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ:
miąższ – kształt: cienki, nieco elastyczny, sprężysty, kruchy
miąższ – kolor: od szaroczarnego (młode owocniki) do czarnego (starsze owocniki)
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zapach: przyjemny, aromatyczny
miąższ – siła zapachu: Ø
miąższ – smak: łagodny
miąższ – siła smaku: nieznaczny
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: lejkowato rozszerzający się od dołu ku górze, płynnie przechodzący w kapelusz
trzon – struktura wewnętrzna: pusty
trzon – powierzchnia: gładka lub pomarszczona
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: siwobrązowy lub siwoczarny
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: 5 – 12 cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: Ø
podstawa trzonu – powierzchnia: Ø
podstawa trzonu – kolor: Ø
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: Ø
pierścień – kształt: Ø
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o w miarę niezmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ światła: Ø
występowanie:
występowanie – typ: w grupie
wielkość grupy: od kilku do nawet kilkudziesięciu owocników
kształt grupy: kępka
odżywanie:
sposób odżywiania: symbiont
podłoże:
podłoże – rodzaj: gleba
podłoże – właściwości: Ø
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy liściaste, lasy mieszane
siedlisko – właściwości: miejsca cieniste, wilgotne
forma terenu: najczęściej obszary podgórskie
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Buk pospolity, Buk zwyczajny, Dąb szypułkowy
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: Ø
długość życia: Ø
okres występowania: sierpień – listopad
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: biały, kremowy
zarodniki – kształt: jajowato-elipsoidalny
zarodniki – powierzchnia: gładka
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 12 – 15 × 7 – 8,5 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø
informacje
ciekawostki
Lejkowiec dęty dawniej nazywany był Truflą dla ubogich.
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
To gatunek trudny w transporcie.
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Gatunek nie robaczywiejący.
handel
Gatunek dopuszczony do obrotu.
uwagi ogólne
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
– suszony, mielony na proszek i używany jako przyprawa do zup i sosów
– wykorzystuje się jako farsz do pierogów czy naleśników, czy jako dodatek do jajecznicy
– duszenie
– gotowanie
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Ø
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: Ø
Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.4

Prawa autorskie.