Lejkówka dwubarwna

kategoria: grzyb
rodzina: incertae sedis (gąskowate[2])
nazwa polska: Lejkówka dwubarwna
inne nazwy polskie: Bedłka dwubarwna
nazwa łacińska: Clitocybe metachroa
inne nazwy łacińskie: Agaricus metachrous (1821), Clitocybe decembris (1962), Lepista metachroa (1976), Pseudolyophyllum metachroum (1978)
autor nazwy polskiej: Stanisław Kostka Anastazy Chełchowski, 1898 r.
pierwsza klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1821 r.
aktualna klasyfikacja: Paul Kummer, 1871 r.
powszechność: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
handel: Ø
zastosowanie ogólne: TRUJĄCY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: 
Ø
kategoria smaku: 
Ø
wyjątki zastosowania: 
Ø
okres występowania: sierpień – listopad
okres maksymalny: wrzesień – grudzień
gatunek wieloletni: Ø
uprawa: Ø
opis
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: od wypukłego (młode owocniki) do płaskiego z zagłębieniem (starsze owocniki), brzeg kapelusza pofałdowany (starsze owocniki)
owocnik – powierzchnia: naga
owocnik – kolor: kapelusz od białawego do brązowawego, zagłębienie nieco ciemniejsze od reszty
owocnik – średnica: 2,5 – 6(9[3]) cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki szerokie, równe ostrza blaszek
hymenofor – nasada: blaszki nieco zbiegające na trzon
hymenofor – kolor: od brudnokremowego (młode owocniki) do szarobrązowego (starsze owocniki)
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: cylindryczny lub lekko stożkowy, walcowaty lub spłaszczony, sprężysty, czasami wygięty lub skręcony, od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki), podstawa trzonu często poszerzona i grubo poprzerastana białą grzybnią
trzon – powierzchnia: włóknista, pilśniowata u podstawy
trzon – kolor: kolor owocnika, szarobrązowy u podstawy
trzon – średnica: 0,3 – 0,8(1[3]) cm
trzon – wysokość: 2 – 6(7[2]) cm
miąższ – kształt: cienki, wodnisty
miąższ – kolor: białawy, szary
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zapach: grzybowy, bardzo słaby, ziemisty[2]
miąższ – smak: grzybowy
pierścień: Ø
pochwa: Ø
mleczko: Ø
gutacja: Ø
higrofaniczność: tak, silna

podłoże: gleba
sposób odżywiania: saprotrof
terytorium: lasy iglaste, parki, zarośla, lasy mieszane, wśród mchów, opadłych liści, na nagiej ziemi
gatunek organizmu sąsiadującego: Jodła, Sosna[1],Świerk
gatunek organizmu będącego podłożem: Ø
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: pojedynczo lub w grupie (częściej w małych grupach)

zarodniki – kształt: elipsoidalnie wydłużone, gładkie
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 5,5 – 8,5 × 3,5 – 5 μm
wysyp zarodników – kolor: białoszary
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
uwagi
Ø
właściwości lecznicze
Ø
toksyny
– muskaryna
objawy zatrucia
Objawy zatrucia występują maksymalnie do 2 godzin od spożycia.
– ślinotok,
– bardzo silne pocenie się,
– kolki brzuszne połączone z burczeniami w brzuchu,
– biegunka,
– wymioty,
– trudności z oddychaniem,
– bóle głowy,
– moczenie,
– zaburzenia równowagi,
– zwężenie źrenic i zaburzenia widzenia,
– spadek ciśnienia krwi
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
– zaburzenia depresyjne,
– zawał serca,
– śpiączka
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
wartości odżywcze
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historycznebibliografia
ØØ
gatunek podobnycechy odróżniające
Lejkówka duszącaØ
Lejkówka prążkowanażłobkowany brzeg kapelusza
Lejkówka zimowamączny zapach

galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Lejk%C3%B3wka_dwubarwna
2 źródło: https://www.jezioro.com.pl/przyroda/index/grzyby/view/grzyby/q/l/item/2299
3 źródło: https://www.123pilzsuche.de/daten/details/StaubfuessigerTrichterling.htm

przypisy i bibliografia

You cannot copy content of this page