Lejkówka dwubarwna
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: gatunek naziemny | klasa: pieczarniaki rząd: pieczarkowce rodzina: incertae sedis |
charakterystyka: Ø |
nazwa polska: Lejkówka dwubarwna inne nazwy polskie: Bedłka dwubarwna nazwy potoczne: Ø nazwa łacińska: Clitocybe metachroa synonimy łacińskie: Agaricus metachrous (1821), Clitocybe decembris (1962), Lepista metachroa (1976), Pseudolyophyllum metachroum (1978) nazwa angielska: Twotone Funnel |
określenie nazwy polskiej: Stanisław Kostka Anastazy Chełchowski, 1898 r. pierwsza klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1821 r. aktualna klasyfikacja: Paul Kummer, 1871 r. |
powszechność w kraju: Ø trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø sugestia dotycząca ochrony: Ø historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej i Europie |
sezon: grzyb jesienny okres występowania: wrzesień – grudzień |
zastosowanie ogólne: TRUJĄCY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: grzybowy zapach ogólny: grzybowy wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: od wypukłego (młode owocniki) do płaskiego z zagłębieniem (starsze owocniki) część główna owocnika – kolor: kapelusz od białawego do brązowawego, zagłębienie nieco ciemniejsze od reszty |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 2,5 – 6(max9)[3] cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: pofałdowany (starsze owocniki) brzeg – kolor: Ø brzeg – szerokość: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: naga powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: Ø |
hymenofor: |
hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: blaszki szerokie, równe ostrza blaszek hymenofor – nasada: blaszki nieco zbiegające na trzon hymenofor – kolor: od brudno-kremowego (młode owocniki) do szarobrązowego (starsze owocniki) hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: Ø ujście hymenoforu – kolor: Ø ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ: |
miąższ – kształt: cienki, wodnisty miąższ – kolor: białawy, szary miąższ – zapach: grzybowy, ziemisty[2] miąższ – siła zapachu: bardzo słaby miąższ – smak: grzybowy miąższ – siła smaku: Ø miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: tak trzon – typ: centryczny trzon – kształt: cylindryczny lub lekko stożkowy, walcowaty lub spłaszczony, sprężysty, czasami wygięty lub skręcony trzon – struktura: od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki) trzon – powierzchnia: włóknista, pilśniowata u podstawy trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: kolor owocnika, szarobrązowy u podstawy trzon – średnica: 0,3 – 1 cm trzon – wysokość: 2 – 6(max 7)[2] cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: podstawa trzonu często poszerzona i grubo poprzerastana białą grzybnią |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
zmiana koloru hymenoforu: Ø zmiana koloru miąższu: Ø zmiana koloru trzonu: Ø |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie(częściej) wielkość grupy: mała kształt grupy: Ø |
odżywanie: |
sposób odżywiania: saprotrof |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: gleba (naga ziemia) podłoże – właściwości: Ø integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: lasy iglaste, parki, zarośla, lasy mieszane, wśród mchów, opadłych liści siedlisko – właściwości: Ø forma terenu: Ø |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Jodła, Sosna[1],Świerk gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: Ø długość życia: Ø okres występowania: Ø – Ø pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – opis: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: białoszary zarodniki – kształt: elipsoidalnie wydłużone zarodniki – powierzchnia: gładka zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 5,5 – 8,5 × 3,5 – 5 μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
informacje |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
– muskaryna |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Objawy zatrucia występują maksymalnie do 2 godzin od spożycia. |
objawy zatrucia |
---|
– ślinotok, – bardzo silne pocenie się, – kolki brzuszne połączone z burczeniami w brzuchu, – biegunka, – wymioty, – trudności z oddychaniem, – bóle głowy, – moczenie, – zaburzenia równowagi, – zwężenie źrenic i zaburzenia widzenia, – spadek ciśnienia krwi |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
– zaburzenia depresyjne, – zawał serca, – śpiączka |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Lejkówka dusząca nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: zapach anyżkowy |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Lejkówka prążkowana nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: żłobkowany brzeg kapelusza |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Lejkówka zimowa nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: mączny zapach |
[1] źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Lejk%C3%B3wka_dwubarwna
[2] źródło: https://www.jezioro.com.pl/przyroda/index/grzyby/view/grzyby/q/l/item/2299
[3] źródło: https://www.123pilzsuche.de/daten/details/StaubfuessigerTrichterling.htm
przypisy i bibliografia
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.1