Lejkówka dwubarwna

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek naziemny
klasa: pieczarniaki
rząd: pieczarkowce
rodzina: incertae sedis
charakterystyka: Ø
nazwa polska: Lejkówka dwubarwna
inne nazwy polskie: Bedłka dwubarwna
nazwy potoczne: Ø
nazwa łacińska: 
Clitocybe metachroa
synonimy łacińskie: Agaricus metachrous (1821), Clitocybe decembris (1962), Lepista metachroa (1976), Pseudolyophyllum metachroum (1978)

nazwa angielska: Twotone Funnel
określenie nazwy polskiej: Stanisław Kostka Anastazy Chełchowski, 1898 r.
pierwsza klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1821 r.
aktualna klasyfikacja: Paul Kummer, 1871 r.
powszechność w kraju: Ø
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej i Europie
sezon: grzyb jesienny
okres występowania: wrzesień – grudzień
zastosowanie ogólne: TRUJĄCY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: grzybowy
zapach ogólny: grzybowy
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: od wypukłego (młode owocniki) do płaskiego z zagłębieniem (starsze owocniki)
część główna owocnika – kolor: kapelusz od białawego do brązowawego, zagłębienie nieco ciemniejsze od reszty
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 2,5 – 6(max9)[3] cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: pofałdowany (starsze owocniki)
brzeg – kolor: Ø
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: naga
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: blaszki szerokie, równe ostrza blaszek
hymenofor – nasada: blaszki nieco zbiegające na trzon
hymenofor – kolor: od brudno-kremowego (młode owocniki) do szarobrązowego (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ:
miąższ – kształt: cienki, wodnisty
miąższ – kolor: białawy, szary
miąższ – zapach: grzybowy, ziemisty[2]
miąższ – siła zapachu: bardzo słaby
miąższ – smak: grzybowy
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: cylindryczny lub lekko stożkowy, walcowaty lub spłaszczony, sprężysty, czasami wygięty lub skręcony
trzon – struktura: od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki)
trzon – powierzchnia: włóknista, pilśniowata u podstawy
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: kolor owocnika, szarobrązowy u podstawy
trzon – średnica: 0,3 – 1 cm
trzon – wysokość: 2 – 6(max 7)[2] cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: podstawa trzonu często poszerzona i grubo poprzerastana białą grzybnią
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: Ø
pierścień – kształt: Ø
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
zmiana koloru hymenoforu: Ø
zmiana koloru miąższu: Ø
zmiana koloru trzonu: Ø
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
występowanie:
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie(częściej)
wielkość grupy: mała
kształt grupy: Ø
odżywanie:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże:
podłoże – rodzaj: gleba (naga ziemia)
podłoże – właściwości: Ø
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy iglaste, parki, zarośla, lasy mieszane, wśród mchów, opadłych liści
siedlisko – właściwości: Ø
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Jodła, Sosna[1],Świerk
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: Ø
długość życia: Ø
okres występowania: Ø – Ø
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: białoszary
zarodniki – kształt: elipsoidalnie wydłużone
zarodniki – powierzchnia: gładka
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 5,5 – 8,5 × 3,5 – 5 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø
informacje
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
– muskaryna
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Objawy zatrucia występują maksymalnie do 2 godzin od spożycia.
objawy zatrucia
– ślinotok,
– bardzo silne pocenie się,
– kolki brzuszne połączone z burczeniami w brzuchu,
– biegunka,
– wymioty,
– trudności z oddychaniem,
– bóle głowy,
– moczenie,
– zaburzenia równowagi,
– zwężenie źrenic i zaburzenia widzenia,
– spadek ciśnienia krwi
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
– zaburzenia depresyjne,
– zawał serca,
– śpiączka
zastosowanie kulinarne
Ø
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Lejkówka dusząca
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: zapach anyżkowy
gatunek podobny:
nazwa polska: Lejkówka prążkowana
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: żłobkowany brzeg kapelusza
gatunek podobny:
nazwa polska: Lejkówka zimowa
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: mączny zapach
[1] źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Lejk%C3%B3wka_dwubarwna
[2] źródło: https://www.jezioro.com.pl/przyroda/index/grzyby/view/grzyby/q/l/item/2299
[3] źródło: https://www.123pilzsuche.de/daten/details/StaubfuessigerTrichterling.htm

przypisy i bibliografia

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.1

Prawa autorskie.