Lejkówka szarawa
kategoria:grzyb | rodzina: incertae sedis |
nazwa polska: Lejkówka szarawa inne nazwy polskie: Bedłka dymowa, Bedłka mglista, Bedłka mgława, Gąsówka mglista, Głąbik mgławy, Lejkówka mglista nazwy zwyczajowe: Głąbik nazwa łacińska: Clitocybe nebularis synonimy łacińskie: Agaricus nebularis (), Agaricus nebularis (1789), Clitocybe alba (1951), Clitocybe nebularis (1911), Clitocybe stenophylla (1881), Gymnopus nebularis (1821), Lepista nebularis (1974), Omphalia nebularis (1886) |
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r. pierwsza klasyfikacja: August Johann Georg Karl Batsch, 1789 r. aktualna klasyfikacja: Paul Kummer, 1871 r. |
kategoria wielkości: Ø | typ ogólny: Ø |
powszechność w kraju: powszechny ochrona prawna: Ø kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej, Europie i Azji, ponadto w Maroku i na Nowej Zelandii |
sezon:Ø okres występowania: wrzesień – listopad | czas życia: Ø długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: Ø cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: Ø owocnik – kształt: kapelusz od wypukłego (młode owocniki) do nisko-łukowatego, płaskiego lub przegiętego (starsze owocniki), często szeroki i tępy garb, brzeg długo pozostaje podwinięty owocnik – powierzchnia: od oszronionej (młode owocniki) do gładkiej, matowej (starsze owocniki) owocnik – kolor: od biało-siwego (młode owocniki) do siwego, popielatego z brązowym odcieniem (starsze owocniki), brzeg kapelusza jaśniejszy owocnik – średnica: 5 – 15(max 25) cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ:Ø hymenofor – kształt: blaszki niskie, cienkie, gęste hymenofor – nasada: blaszki zbiegające na trzon lub przyrośnięte hymenofor – kolor: od białego (młode owocniki) do ochrowo-kremowego, niekiedy z brązowymi plamami (starsze owocniki) hymenofor – wysokość: 3 – 6 mm miąższ – kształt: twardy, mięsisty miąższ – kolor: biały miąższ – zapach: bardzo zmienny, świeżo zmielonej mąki lub nieprzyjemny, kwaskowaty, mączno-zjełczały miąższ – smak: bardzo zmienny, łagodny, nieco ziemisty, słodko-mączysty, kwaskowaty trzon – występowanie: Ø trzon – typ:Ø trzon – kształt: od pałkowatego i pełnego (młode owocniki) do walcowatego, watowatego i pustego (starsze owocniki), zgrubiały u podstawy trzon – powierzchnia: włóknista trzon – kolor: od białego (młode owocniki) do blado-szarego (starsze owocniki) trzon – średnica: 1,5 – 3 cm trzon – wysokość: 6 – 12(max 15) cm osłona – typ:Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: saprotrof podłoże: gleba terytorium: lasy liściaste, lasy iglaste, zarośla, rzadziej: ogrody, parki gatunek sąsiadujący: Buk, Świerk, Gąsówka fioletowawa gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ:w grupie wielkość grupy: od kilku do kilkuset owocników kształt grupy: niekiedy czarcie koła |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: elipsoidalne, gładkie zarodniki – kolor: bezbarwne zarodniki – wymiary: 6 – 7 × 3 – 4 μm wysyp zarodników – kolor: biały, kremowy, kremowo-żółty |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: nie trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Cześć atlasów mówi o jadalności warunkowej tego grzyba (po odpowiedniej obróbce) ale u nas trafia do niejadalnych ze względu na zawartość nebularyny powodującej, szczególnie u wrażliwych, zaburzenia żołądkowo-jelitowe oraz nie do końca przyjemny zapach. |
Niekiedy starsze owocniki Lejkówki szarawej atakowane są przez gatunek pasożytniczego grzyba – Pochwiaka pasożytniczego, który powoduje deformacje kapeluszy tej lejkówki. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Ø |
cechy odróżniające: Ø |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0