Lejkówka szarawa

kategoria: grzybrodzina: incertae sedis
nazwa polska: Lejkówka szarawa
inne nazwy polskie: Bedłka dymowa, Bedłka mglista, Bedłka mgława, Gąsówka mglista, Głąbik mgławy, Lejkówka mglista
nazwy zwyczajowe: Głąbik
nazwa łacińska: Clitocybe nebularis
synonimy łacińskie: Agaricus nebularis (), Agaricus nebularis (1789), Clitocybe alba (1951), Clitocybe nebularis (1911), Clitocybe stenophylla (1881), Gymnopus nebularis (1821), Lepista nebularis (1974), Omphalia nebularis (1886)
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: August Johann Georg Karl Batsch, 1789 r.
aktualna klasyfikacja: Paul Kummer, 1871 r.
kategoria wielkości: Øtyp ogólny: Ø
powszechność w kraju: powszechny
ochrona prawna: 
Ø
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej, Europie i Azji, ponadto w Maroku i na Nowej Zelandii
sezon: Ø
okres występowania: wrzesień – listopad
czas życia: Ø
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: Ø
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: Ø
owocnik – kształt: kapelusz od wypukłego (młode owocniki) do nisko-łukowatego, płaskiego lub przegiętego (starsze owocniki), często szeroki i tępy garb, brzeg długo pozostaje podwinięty
owocnik – powierzchnia: od oszronionej (młode owocniki) do gładkiej, matowej (starsze owocniki)
owocnik – kolor: od biało-siwego (młode owocniki) do siwego, popielatego z brązowym odcieniem (starsze owocniki), brzeg kapelusza jaśniejszy
owocnik – średnica: 5 – 15(max 25) cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: blaszki niskie, cienkie, gęste
hymenofor – nasada: blaszki zbiegające na trzon lub przyrośnięte
hymenofor – kolor: od białego (młode owocniki) do ochrowo-kremowego, niekiedy z brązowymi plamami (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: 3 – 6 mm
miąższ – kształt: twardy, mięsisty
miąższ – kolor: biały
miąższ – zapach: bardzo zmienny, świeżo zmielonej mąki lub nieprzyjemny, kwaskowaty, mączno-zjełczały
miąższ – smak: bardzo zmienny, łagodny, nieco ziemisty, słodko-mączysty, kwaskowaty
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: od pałkowatego i pełnego (młode owocniki) do walcowatego, watowatego i pustego (starsze owocniki), zgrubiały u podstawy
trzon – powierzchnia: włóknista
trzon – kolor: od białego (młode owocniki) do blado-szarego (starsze owocniki)
trzon – średnica: 1,5 – 3 cm
trzon – wysokość: 6 – 12(max 15) cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże: gleba
terytorium: lasy liściaste, lasy iglaste, zarośla, rzadziej: ogrody, parki
gatunek sąsiadujący: Buk, Świerk, Gąsówka fioletowawa
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: w grupie
wielkość grupy: od kilku do kilkuset owocników
kształt grupy: niekiedy czarcie koła
zarodniki:
zarodniki – kształt: elipsoidalne, gładkie
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 6 – 7 × 3 – 4 μm
wysyp zarodników – kolor: biały, kremowy, kremowo-żółty
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: nie
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Cześć atlasów mówi o jadalności warunkowej tego grzyba (po odpowiedniej obróbce) ale u nas trafia do niejadalnych ze względu na zawartość nebularyny powodującej, szczególnie u wrażliwych, zaburzenia żołądkowo-jelitowe oraz nie do końca przyjemny zapach.
Niekiedy starsze owocniki Lejkówki szarawej atakowane są przez gatunek pasożytniczego grzyba – Pochwiaka pasożytniczego, który powoduje deformacje kapeluszy tej lejkówki.
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Ø
cechy odróżniające: Ø

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.