Lejkówka żółtobrązowa

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek naziemny
klasa: pieczarniaki
rząd: pieczarkowce
rodzina: incertae sedis
charakterystyka: jadalny, pospolity, niepodlegający ochronie
nazwa polska: Lejkówka żółtobrązowa
inne nazwy polskie: Bedłka lejkowata, Bedłka pępiastokielichowa, Głąbik lejkowaty, Lejkówka lejkowata
nazwy potoczne: Lejek
nazwa łacińska: 
Infundibulicybe gibba
synonimy łacińskie: Clitocybe gibba (1871), Clitocybe gibba var. adstringens (1990), Clitocybe gibba var. brevispora (1971), Clitocybe gibba var. cernua (1985), Clitocybe gibba var. fuliginea (1871), Clitocybe gibba var. occidentalis (1985), Clitocybe gibba var. ringens (1981)

nazwa angielska: Common funnel
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 1987 r.
pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1801 r.
aktualna klasyfikacja: Harri Harmaja, 2003 r.
powszechność w kraju: pospolity
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej, Europie i Azji, a na półkuli południowej tylko w Australii
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: czerwiec – listopad
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: od łukowatego z podwiniętym brzegiem i garbem (młode owocniki) do wklęsłego i lejkowatego o wyprostowanym brzegu (starsze owocniki)
część główna owocnika – kolor: bladoochrowy, ochrowokremowy, czerwonawobrązowy, blednie z wiekiem
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 5 – 15 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: niekiedy pofalowany
brzeg – kolor: niekiedy nakrapiany
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: gładka, delikatnie filcowata
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: blaszki dość gęste
hymenofor – nasada: blaszki daleko zbiegające na trzon
hymenofor – kolor: od białego do żółtawego
hymenofor – wysokość: 2 – 6 mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ:
miąższ – kształt: łykowaty
miąższ – kolor: kremowobiały
miąższ – zapach: migdałowy (gorzkie migdały), aromatyczny
miąższ – siła zapachu: delikatny lub brak
miąższ – smak: łagodny
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: walcowaty, dołem nieco rozszerzający się, miękki, elastyczny, wysmukły
trzon – struktura: od watowatego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki)
trzon – powierzchnia: naga lub delikatnie, aksamitnie owłosiona
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: białawy lub bladożółty, jaśniejszy od koloru kapelusza
trzon – średnica: 0,5 – 1 cm
trzon – wysokość: 4 – 10 cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: u podstawy obrośnięta białą pilśnią, najczęściej szerszy dołem
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: Ø
pierścień – kształt: Ø
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o nieco zmiennej barwie
zmiana koloru po uszkodzeniu:
zmiana koloru hymenoforu: Ø
zmiana koloru miąższu: Ø
zmiana koloru trzonu: Ø
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
występowanie:
występowanie – typ: w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: niekiedy tworzy “czarcie kręgi”
odżywanie:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże:
podłoże – rodzaj: gleba (opadłe liście, igliwie, butwiejąca kora)
podłoże – właściwości: Ø
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy liściaste, lasy iglaste, lasy mieszane, parki, zarośla, pobocza dróg, łąki
siedlisko – właściwości: Ø
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Jodła, Olsza szara, Grab, Buk, Świerk, Sosna, Robinia, Dąb
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: Ø
długość życia: Ø
okres występowania: Ø – Ø
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: Ø
zarodniki – kształt: szeroko-elipsoidalne, o zaostrzonym jednym końcu
zarodniki – powierzchnia: gładka
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 5 – 9 × 3,5 – 6 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø

galeria obrazująca hymenofor

informacje
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Ø
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: Ø

galeria obrazująca gatunki podobne, najczęściej mylone

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.1

Prawa autorskie.