Lejkownik kubkowatokapeluszowy
kategoria: grzyb | rodzina: Pseudoclitocybaceae |
nazwa polska: Lejkownik kubkowatokapeluszowy inne nazwy polskie: Bedłka czarkowata, Bedłka kubkowa, Lejkorodek kubeczkowy nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Pseudoclitocybe cyathiformis synonimy łacińskie: Agaricus cinerascens 1786, Agaricus cyathiformis 1792, Agaricus cyathiformis 1838, Agaricus sordidus 1788, Agaricus tardus 1801, Cantharellula cyathiformis 1936, Clitocybe cinerascens 1887, Clitocybe cyathiformis 1871, Clitocybe cyathiformis 1879, Omphalia cyathiformis 1872, Omphalia tarda 1821 |
autor nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r. pierwsza klasyfikacja: Jean Baptiste François Pierre Bulliard, 1792 r. aktualna klasyfikacja: Rolf Singer, 1956 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb naziemny |
sezon: grzyb jesienny okres występowania: wrzesień – grudzień | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
powszechność w kraju: pospolity ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø zasięg ogólny: występuje w Ameryce Północnej, Europie i Japonii |
trudność identyfikacji: łatwe |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: niejadalny kategoria smaku: Ø wyjątki zastosowania: warunkowo jadalny – po próbie na małej ilości |
opis |
---|
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: kielichowaty lub głęboko lejkowaty o podwiniętych brzegach, brzeg ostry, nie prążkowany[3] owocnik – powierzchnia: nieco błyszcząca, gładka owocnik – kolor: jasnokawowy, cielisty lub kawowobrązowy w czasie wilgotnej pogody owocnik – średnica: 4 – 10(max 16)[3] cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki grube, rzadkie hymenofor – nasada: blaszki głęboko zbiegające na trzon hymenofor – kolor: od białawego do brązowego hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: wodnisty, miękki, nieco bardziej sprężysty lub chrząstkowaty u nasady trzonu miąższ – kolor: brązowawy, brunatnawy miąższ – zapach: niewyraźny, grzybowy lub lekko mączny miąższ – smak: niewyraźny, przyjemny, grzybowy trzon – typ: centryczny trzon – kształt: walcowaty, u podstawy pałkowato zgrubiały, smukły, od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki) trzon – powierzchnia: pilśniowata, pokryta włókienkami lub siatkowana, mocniej owłosiona u nasady trzon – kolor: jaśniejszy od kapelusza trzon – średnica: 0,5 – 1,2 cm trzon – wysokość: 5 – 12 cm pierścień: brak pochwa: brak osłona: Ø |
mleczko: brak gutacja: Ø |
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø reakcje makrochemiczne: Ø |
zmienność: gatunek o nieco zmiennej barwie ale niezmiennym kształcie higrofaniczność: tak, ciemnieje, kawowobrązowy w czasie wilgotnej pogody |
wpływ opadów: ciemniejący w dni deszczowe wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
podłoże: gleba (cieżka, niekwaśna), drewno (zgniłe pnie drzew liściastych) sposób odżywiania: saprotrof terytorium: wszystkie rodzaje lasów, łąki, składowiska drewna, wzdłuż dróg, pastwiska gatunek organizmu sąsiadującego: Ø gatunek organizmu będącego podłożem: Ø gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki – kształt: gładkie, wewnątrz ziarniste, jajowate i amyloidalne [2] zarodniki – kolor: półprzezroczyste [2] zarodniki – wymiary: 8 – 12 × 5 – 7 μm [2] wysyp zarodników – kolor: biały, kremowobiały |
opis |
---|
woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø |
toksyny: Ø |
pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Niektórzy uważają ten grzyb za przysmak, inni za niesmaczny i spożywany jedynie z konieczności, gdy brak innych grzybów jadalnych. [2] Kilka źródeł zaleca dokładne i dłuższe gotowanie przed spożyciem. Na pewno twarde i nieco łykowate są trzony – tak więc jeśli w ogóle to zbieramy same kapelusze. Ale u nas trafia do kategorii niejadalnych gdyż istnieją ostrzeżenia o dolegliwościach żołądkowych u osób wrażliwych. |
Owocniki Lejkownika kubkowatokapeluszowego mogą się rozwinąć nawet na wilgotnych kamieniach. [1] |
W Turcji trwają prace nad wykorzystaniem wyciągów z Lejkownika kubkowatokapeluszowego do zwalczania grzybów patogennych atakujących rośliny uprawne. |
Grzyb ten wchodzi w skład dań kuchni Dalekiego Wschodu. |
Lejkownik kubkowatokapeluszowy po wysuszeniu mocno blaknie. |
etymologia |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
uprawa |
---|
W sprzedaży dostępne są tzw. grzybnie biologiczne tego gatunku. |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
– suszenie – mrożenie – marynowanie |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Lejkownik bezwonny |
cechy odróżniające: mniejszy, brzeg mają podwinięty tylko bardzo młode okazy |
gatunek podobny: Lejkówka żółtobrązowa |
cechy odróżniające: bladoochrowy kapelsz |
gatunek podobny: Pieprzniczka szarawa |
cechy odróżniające: miąższ i blaszki po uciśnięciu zmieniają kolor na czerwonawy |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Lejkownik_kubkowatokapeluszowy
2 źródło: https://www.ekologia.pl/wiedza/grzyby/lejkownik-kubkowatokapeluszowy
3 źródło: https://grzyby.pl/gatunki/Pseudoclitocybe_cyathiformis.htm
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0