Lisówka pomarańczowa
kategoria: grzyb | rodzina: lisówkowate |
nazwa polska: Lisówka pomarańczowa inne nazwy polskie: Fałszywa kurka, Fałszywa kurzajka, Fałszywa liszka, Kurka jadowita, Lejkówka pomarańczowa, Pieprznik pomarańczowy nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Hygrophoropsis aurantiaca synonimy łacińskie: Ø |
określenie nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1968 r. pierwsza klasyfikacja: Franz Xaver von Wulfen, 1781 r. aktualna klasyfikacja: René Charles Maire, 1921 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb naziemny |
powszechność w kraju: powszechny ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: Ø |
sezon: grzyb jesienny okres występowania: wrzesień – listopad | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: od cienko-mięsistego z podwiniętym brzegiem (młode owocniki) do lejkowatego z pofałdowanym lub powyginanym brzegiem (starsze owocniki) owocnik – powierzchnia: gładka, nieco matowa, sucha, w niektórych miejscach pilśniowa owocnik – kolor: żółty, pomarańczowo-żółty, pomarańczowy lub czerwono-pomarańczowy owocnik – średnica: 2 – 7 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki cienkie, gęste, rozwidlające się, niekiedy pofałdowane hymenofor – nasada: blaszki zbiegające na trzon hymenofor – kolor: pomarańczowo-żółty lub pomarańczowy hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: soczysty, miękki miąższ – kolor: biały lub kremowy miąższ – zapach: słaby miąższ – smak: łagodny, gorzko-kwaśny trzon – występowanie: tak trzon – typ: centryczny trzon – kształt: dołem walcowaty, wyżej stożkowato rozszerzający się i płynnie przechodzący w kapelusz, od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki) trzon – powierzchnia: pilśniowa trzon – kolor: kolor hymenoforu, ciemniejszy u nasady trzon – średnica: 0,3 – 1 cm trzon – wysokość: 3 – 5 cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: Ø podłoże: gleba (próchnica powstała z igliwia, liści, martwe szczątki organiczne, ziemia), drewno (spróchniałe pniaki) terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane, miejsca wilgotne, wśród mchów gatunek sąsiadujący: Jodła, Buk, Sosna gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: eliptyczne, gładkie zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 6 – 7 × 4 μm wysyp zarodników – kolor: bladożółty lub kremowy |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Mimo, że Lisówka pomarańczowa uznawana jest za gatunek niejadalny to nie brakuje grzybiarzy twierdzących, że to bezpieczny i zjadliwy gatunek. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Lisówka pomarańczowa zawiera arabitol i zjedzona w większych ilościach może u niektórych spowodować zaburzenia trawienne z objawami charakterystycznymi dla zatrucia gastrycznego. |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Pieprznik jadalny |
cechy odróżniające: Ø |
gatunek podobny: Pieprznik pomarańczowy |
cechy odróżniające: Ø |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0