Lisówka pomarańczowa

kategoria: grzybrodzina: lisówkowate
nazwa polska: Lisówka pomarańczowa
inne nazwy polskie: Fałszywa kurka, Fałszywa kurzajka, Fałszywa liszka, Kurka jadowita, Lejkówka pomarańczowa, Pieprznik pomarańczowy
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Hygrophoropsis aurantiaca
synonimy łacińskie: Ø
określenie nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1968 r.
pierwsza klasyfikacja: Franz Xaver von Wulfen, 1781 r.
aktualna klasyfikacja: René Charles Maire, 1921 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
powszechność w kraju: powszechny
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: Ø
sezon: grzyb jesienny
okres występowania: wrzesień – listopad
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: od cienko-mięsistego z podwiniętym brzegiem (młode owocniki) do lejkowatego z pofałdowanym lub powyginanym brzegiem (starsze owocniki)
owocnik – powierzchnia: gładka, nieco matowa, sucha, w niektórych miejscach pilśniowa
owocnik – kolor: żółty, pomarańczowo-żółty, pomarańczowy lub czerwono-pomarańczowy
owocnik – średnica: 2 – 7 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki cienkie, gęste, rozwidlające się, niekiedy pofałdowane
hymenofor – nasada: blaszki zbiegające na trzon
hymenofor – kolor: pomarańczowo-żółty lub pomarańczowy
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: soczysty, miękki
miąższ – kolor: biały lub kremowy
miąższ – zapach: słaby
miąższ – smak: łagodny, gorzko-kwaśny
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: dołem walcowaty, wyżej stożkowato rozszerzający się i płynnie przechodzący w kapelusz, od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki)
trzon – powierzchnia: pilśniowa
trzon – kolor: kolor hymenoforu, ciemniejszy u nasady
trzon – średnica: 0,3 – 1 cm
trzon – wysokość: 3 – 5 cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: Ø
podłoże: gleba (próchnica powstała z igliwia, liści, martwe szczątki organiczne, ziemia), drewno (spróchniałe pniaki)
terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane, miejsca wilgotne, wśród mchów
gatunek sąsiadujący: Jodła, Buk, Sosna
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: eliptyczne, gładkie
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 6 – 7 × 4 μm
wysyp zarodników – kolor: bladożółty lub kremowy
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Mimo, że Lisówka pomarańczowa uznawana jest za gatunek niejadalny to nie brakuje grzybiarzy twierdzących, że to bezpieczny i zjadliwy gatunek.
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Lisówka pomarańczowa zawiera arabitol i zjedzona w większych ilościach może u niektórych spowodować zaburzenia trawienne z objawami charakterystycznymi dla zatrucia gastrycznego.
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Pieprznik jadalny
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny: Pieprznik pomarańczowy
cechy odróżniające: Ø

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.