Łuskwiak nastroszony
kategoria: grzyb rodzina: pierścieniakowate |
nazwa polska: Łuskwiak nastroszony inne nazwy polskie: Łuszczak nastroszony nazwa łacińska: Pholiota squarrosa inne nazwy łacińskie: Ø |
autor nazwy polskiej: Franciszek Błoński, 1890 r. pierwsza klasyfikacja: Martin Vahl, 1770 r. aktualna klasyfikacja: Paul Kummer, 1871 r. |
powszechność: częsty ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
handel: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
okres występowania: czerwiec – listopad okres maksymalny: Ø – Ø |
gatunek wieloletni: Ø uprawa: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: kapelusz od jajowatego, zamkniętego, półkulistego (młode owocniki) do płaskiego (starsze owocniki), kapelusz z garbkiem, brzeg kapelusza podwinięty (młode owocniki) owocnik – powierzchnia: pokryta odstającymi, dużymi łuseczkami owocnik – kolor: od ochrowego, ochrowobrązowego do brązowego, środek kapelusza nieco ciemniejszy owocnik – średnica: 2 – 12(max 15) cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki gęste, pokryte osłoną (młode owocniki) hymenofor – nasada: blaszki nieco zbiegające i przyrośnięte do trzonu hymenofor – kolor: od żółtawego (młode owocniki) po rdzawobrunatne (starsze owocniki) hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm trzon – typ: centryczny trzon – kształt: włóknisty, cylindryczny, pełny trzon – powierzchnia: naga (nad pierścieniem), pokryta łuskami (pod pierścieniem) trzon – kolor: kolor kapelusza trzon – średnica: 1 – 1,5 mm trzon – wysokość: 4 – 12 cm miąższ – kształt: cienki, elastyczny, często powyginany miąższ – kolor: żółtawy, szaro-żółty miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: nie miąższ – zapach: delikatnie nieprzyjemny, korzenny miąższ – smak: łagodny, smak rzodkwi, czasami goryczkowaty, cierpki pierścień: tak, żółto-brązowy, poszarpany pochwa: brak mleczko: brak gutacja: Ø higrofaniczność: Ø podłoże: drewno (drewno drzew liściastych, rzadziej iglastych, drzewa uszkodzone lub osłabione) sposób odżywiania: saprotrof, pasożyt terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane, lasy iglaste, parki, sady, przydroża gatunek organizmu sąsiadującego: Ø gatunek organizmu będącego podłożem: Brzoza brodawkowata, Grab, Buk, Jesion wyniosły, Topola biała, Dąb węgierski, Dąb, Robinia, Wierzba, Perełkowiec japoński, Jarząb pospolity, Lipa drobnolistna, Jodła pospolita, Jabłonia gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: w grupie (w kępkach) zarodniki – kształt: gładkie, elipsoidalne zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 6 – 8(max 9) × 3,5 – 4 μm wysyp zarodników – kolor: brązowy, rdzawobrązowy |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Łuskwiak nastroszony w niektórych (szczególnie starszych) atlasach określany jest jako jadalny ale najnowsze opisują go jako niejadalny głównie ze względu na gorzki smak i łykowaty miąższ. |
właściwości lecznicze |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Łuskwiak nastroszony powoduje białą zgniliznę drewna. |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
wartości odżywcze |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne | bibliografia |
---|---|
“Należy do opieniek jadowitych, smaku nudzącego, po zjedzeniu wymioty sprawiających. Ale łatwe są do odróżnienia od opieniek na pokarm używanych, po owych łuseczkach brunatnych, mocno do kapelusza złoto-brunatnego lub złoto-żółtego przylegających.” | “Grzyby krajowe trujące”, Feliks Berdau, 1889 r. |
gatunek podobny | cechy odróżniające |
---|---|
Łuskwiak rdzawołuskowy | blady brzeg kapelusza, występuje tylko na martwym drzewie buka |
Łysak wspaniały | bardzo gorzki miąższ, kapelusz i trzon nie posiadają łusek |
Opieńka miodowa | bardzo drobne łuseczki |
galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)
Ø
przypisy i bibliografia