Łuskwiak ognisty
kategoria: grzyb | rodzina: pierścieniakowate |
nazwa polska: Łuskwiak ognisty inne nazwy polskie: Łuszczak ognisty, Łuskwiak płomieniejący nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Pholiota flammans synonimy łacińskie: Agaricus flammans (1783), Dryophila flammans (1886) |
określenie nazwy polskiej: Stanisław Kostka Anastazy Chełchowski, 1898 r. pierwsza klasyfikacja: August Johann Georg Karl Batsch, 1783 r. aktualna klasyfikacja: Paul Kummer, 1871 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb nadrzewny |
powszechność w kraju: częsty ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: szeroko rozprzestrzeniony w Ameryce Północnej i Europie, występuje również w Azji |
sezon: grzyb letni, grzyb jesienny okres występowania: lipiec – październik | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: gorzkawy zapach ogólny: rzodkiewkowaty wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: bardzo łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: od półkulistego (młode owocniki) do półkuliście łukowatego, płasko-łukowatego, rozpostartego (starsze owocniki), długo podwinięty brzeg owocnik – powierzchnia: sucha, nieco śliska podczas deszczu, w całości pokryta dużymi, jednobarwnymi łuskami owocnik – kolor: od cytrynowożółtego do pomarańczowego, łuski w kolorze siarkowym [1] owocnik – średnica: 2 – 7(max 10) cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki gęste hymenofor – nasada: blaszki zatokowato wycięte hymenofor – kolor: od cytrynowożółtego (młode owocniki) do oliwkowego, rdzawo-brązowego (starsze owocniki) [1] hymenofor – wysokość: 3 – 5 mm miąższ – kształt: Ø miąższ – kolor: siarkowożółty, jedynie przy brzegu rdzewiejący [1], jaskrawożółty[2] miąższ – zapach: nieco rzodkiewkowaty[1] miąższ – smak: gorzkawy[1] trzon – występowanie: Ø trzon – typ: centryczny trzon – kształt: walcowaty, od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki) trzon – powierzchnia: gładka tylko na krótkim odcinku zaraz pod hymenoforem, reszta trzonu pokryta łuskami trzon – kolor: żółty trzon – średnica: 0,4 – 1 cm trzon – wysokość: 3 – 8 cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: nie, jedynie strefa pierścieniowa pierścień – kształt: strefa pierścieniowa włókienkowata pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: nie pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: nie mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: saprotrof podłoże: drewno (spróchniałe, pnie, pniaki głównie drzew iglastych) terytorium: lasy iglaste, rodzajów, parki, miejsca wilgotne gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Sosna, Świerk gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie (częściej w grupie) wielkość grupy: mała kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: eliptyczne, gładkie zarodniki – kolor: żółtawy[1] zarodniki – wymiary: 3 – 4 × 2 – 2,5 μm wysyp zarodników – kolor: brązowy[1] |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie zmienność koloru: gatunek o nieco zmiennej barwie |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: powierzchnia śliska w dni deszczowe wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: tak, na czerwono-brązowawy[2] trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Łuskwiak gruzełkowaty |
cechy odróżniające: nieodstające łuseczki |
gatunek podobny: Łuskwiak nastroszony |
cechy odróżniające: barwa mniej cytrynowa, bardziej ochrowa |
gatunek podobny: Łuskwiak szafranowoczerwony |
cechy odróżniające: rośnie w kępach |
gatunek podobny: Łuskwiak złotawy |
cechy odróżniające: występuje na drzewach liściastych, silnie śluzowaty kapelusz |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81uskwiak_ognisty
2 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=417
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0