Łuskwiak złotawy
kategoria: grzyb | rodzina: pierścieniakowate |
nazwa polska: Łuskwiak złotawy inne nazwy polskie: Łuszczak złotawy Łuszczak złotorunny nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Pholiota aurivella synonimy łacińskie: Agaricus aurivellus, Agaricus squarrosus, Dryophila aurivella, Hypodendrum aurivellum, Lepiota squarrosa |
określenie nazwy polskiej: Franciszek Błoński, 1890 r. pierwsza klasyfikacja: August Johann Georg Karl Batsch, 1786 r. aktualna klasyfikacja: Paul Kummer, 1871 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb nadrzewny |
powszechność w kraju: pospolity ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej, Europie, Korei, Japonii, Maroku oraz na Nowej Zelandii |
sezon: grzyb letni, jesienny okres występowania: kwiecień – październik | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: kapelusz od stożkowatego (młode owocniki) do półkolistego, płaskiego (starsze owocniki) owocnik – powierzchnia: z ciemniejszymi, przylegającymi łatkami, lepka i śliska (w dni wilgotne) owocnik – kolor: złotożółty lub rdzawożółty z ciemniejszymi łatkami owocnik – średnica: 5 – 12(max 16) cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki o piłkowanym ostrzu, szerokie, gęsto ustawione hymenofor – nasada: blaszki przylegające do trzonu lub nieco wykrojone ząbkiem hymenofor – kolor: od białego (młode owocniki) do oliwkowego, rdzawobrunatnego (starsze owocniki) hymenofor – wysokość: 8 – 12 mm miąższ – kształt: Ø miąższ – kolor: od żółtawego (w kapeluszu) do ciemno-żółtawego (w trzonie) miąższ – zapach: brak miąższ – smak: łagodny trzon – występowanie: tak trzon – typ: centryczny trzon – kształt: włóknisty, pełny trzon – powierzchnia: pod pierścieniem pokryta jest brunatnymi kosmkami, powyżej jest żółtawo omszona trzon – kolor: kolor kapelusza lub nieco jaśniejszy trzon – średnica: 0,5 – 1,2(max 2,5) cm trzon – wysokość: 10 – 12(max 15) cm osłona – typ: częściowa osłona – kształt: łatki, strzępki, pierścień osłona – pozostałość: na brzegu kapeluszu istnieją resztki częściowej osłony (młode owocniki) pierścień – występowanie: tak pierścień – kształt: składa się z brunatnego koloru nitek tworzących wełnistą obrączkę, która później częściowo zanika pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: saprotrof, pasożyt podłoże: drewno (na martwych i żywych drzewach liściastych) terytorium: Ø gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: najczęściej: Klon jawor, Kasztanowiec zwyczajny, Olsza, Brzoza brodawkowata, Grab, Buk, Orzech włoski, Topola, Akacja, Wierzba biała, Wiąz, rzadko: Jodła gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: najczęściej: Klon jawor, Kasztanowiec zwyczajny, Olsza, Brzoza brodawkowata, Grab, Buk, Orzech włoski, Topola, Akacja, Wierzba biała, Wiąz, rzadko: Jodła |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: kępa |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: elipsoidalne, gładkie zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 8 × 5 – 6 μm wysyp zarodników – kolor: rdzawobrunatny |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: nie trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Łuskwiak złotawy grzyb niejadalny, choć przez niektórych zbierany jako grzyb jadalny niskiej jakości, domieszkowy i spożywane są tylko kapelusze. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
To gatunek niedopuszczony do obrotu. |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Ø |
cechy odróżniające: Ø |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0