Łuskwiak zmienny
kategoria: grzyb | rodzina: Ø |
nazwa polska: Łuskwiak zmienny inne nazwy polskie: Bedłka zmienna, Łuszczak zmienny, Opieńka zmienna nazwy zwyczajowe: Łuszczak nazwa łacińska: Kuehneromyces mutabilis synonimy łacińskie: Agaricus mutabilis 1774, Dryophila mutabilis 1886, Galerina mutabilis 1960, Kuehneromyces mutabilis 1946, Kuehneromyces mutabilis 1993, Lepiota caudicina 1821, Pholiota mutabilis 1871 |
autor nazwy polskiej: Franciszek Błoński, 1890 r. pierwsza klasyfikacja: Jacob Christian Schäffer, 1774 r. aktualna klasyfikacja: 1946 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb nadrzewny |
sezon: grzyb wiosenny okres występowania: kwiecień – listopad(max grudzień) | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
powszechność w kraju: pospolity ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø zasięg ogólny: występuje na całej półkuli północnej [1] |
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: jadalny dobrej jakości wyjątki zastosowania: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do płaskiego (starsze owocniki), z tępym garbkiem pośrodku [1] owocnik – powierzchnia: gładkiej, naga, śluzowata (w dni wilgotne) owocnik – kolor: od bladoochrowego (w dni suche) do cynamonowobrązowawego (w dni wilgotne), miodowożółty, ochrowy owocnik – średnica: 2 – 7 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki gęste, ciasno ustawione, okryte osłoną (tylko młode owocniki) [1], blaszki nierównej długości [4] hymenofor – nasada: blaszki przyrośnięte do trzonu, niekiedy zbiegające po nim [1] hymenofor – kolor: od białawego (młode owocniki) do żółtobrunatnego, rdzawobrązowego (starsze owocniki) hymenofor – wysokość: 3 – 5 mm miąższ – kształt: od cienkiego, miękkiego, wodnistego (w kapeluszu) do twardego, łykowatego (w trzonie) miąższ – kolor: rdzawobrązowy[1], białawy[3] miąższ – zapach: przyjemny, przypominający świeże, cięte drewno [1], korzenny[3] miąższ – smak: nieznaczny, łagodny[3] trzon – typ: centryczny trzon – kształt: cylindryczny, powyginany, łykowaty, od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki) trzon – powierzchnia: od gładkiej lub delikatnie prążkowanej (powyżej pierścienia) do pokrytej ciemnobrązowymi kosmkami (poniżej pierścienia) trzon – kolor: kolor kapelusza [1], jaśniejszy w górnej części, ciemniejszy w dolnej części trzon – średnica: 0,5 – 0,8(max 1)[4] cm trzon – wysokość: 5 – 7(max 12)[4] cm pierścień: tak, skórzasty, z licznymi odstającymi łuseczkami [1], wywinięty w górę, brązowy, wysoko osadzony, nietrwały pochwa: Ø osłona: tak, pokrywająca hymenofor u młodych owocników |
mleczko: Ø gutacja: Ø |
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: nie trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø reakcje makrochemiczne: Ø |
zmienność: gatunek o nieco zmiennej barwie higrofaniczność: tak, silnie, ciemnieje i jest lepki w dni wilgotne, mocno chłonie wodę |
wpływ opadów: w dni deszczowe – cynamonowobrązowawy, śluzowaty, w dni suche – środek bladoochrowy, brzeg brązowawy, prążkowany [1] wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
podłoże: drewno (pniaki, obumarłe pnie leżące blisko ziemi, gałęzie drzew liściastych, drewno żywe[4]) sposób odżywiania: saprotrof terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane, parki, ogrody gatunek organizmu sąsiadującego: Ø gatunek organizmu będącego podłożem: najczęściej: Olsza szara, Olsza czarna, Brzoza brodawkowata, Grab, Leszczyna, Buk, Wierzba, Dąb, Lipa drobnolistna, rzadziej: Jodła, Sosna, Świerk gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: w grupie wielkość grupy: od kilkunastu do kilkudziesięciu owocników kształt grupy: wiązka |
zarodniki – kształt: jajowate, gładkie zarodniki – kolor: bladobrązowy zarodniki – wymiary: 6 – 7 × 4 – 4,5 μm wysyp zarodników – kolor: rdzawobrązowy |
opis |
---|
woda: Ø białko: tak tłuszcze: Ø węglowodany: tak sole: Ø cukry: Ø błonnik: tak |
witaminy: A, grupa B (B1, B3, B5), D (małe ilości), C (małe ilości) minerały: wapń, potas, fosfor kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø |
toksyny: Ø |
pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Łuskwiak zmienny dobrze się rozwija w chłodne dni. [3] |
Gatunek ten rośnie głównie na drewnie drzew liściastych, bardzo rzadko iglastych – na takich spotyka się go częściej w górach. |
etymologia |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Łuskwiak zmienny to grzyb do zbierania wyłącznie przez doświadczonych grzybiarzy ze względu na duże podobieństwo do trującej Hełmówki jadowitej. |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Tak. Szczepi się grzybnią kłody bukowe, nawet na skalę przemysłową. [2] |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
To gatunek dopuszczony do obrotu (tylko jeśli pochodzi z kontrolowanych upraw). [2,3,4] |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
– do zup, sosów – smażenie – duszenie – gotowanie – pieczenie – grillowanie |
Spożywać powinno się tylko kapelusze, ponieważ trzony są zbyt łykowate. [1] |
Zmienia kolor zupy na brązowy. [1] |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Hełmówka jadowita |
cechy odróżniające: trzon pokryty białymi kosmkami osłony, które tworzą zygzakowaty wzorek, rośnie wyłącznie na pniakach drzew iglastych |
gatunek podobny: Łuskwiak wąskoblaszkowy |
cechy odróżniające: Ø |
gatunek podobny: Maślanka łagodna |
cechy odróżniające: blaszki w niebieskawym odcieniu |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81uskwiak_zmienny
2 źródło: https://smacznapyza.blogspot.com/2013/08/uszczak-zmienny.html
3 źródło: https://www.ekologia.pl/wiedza/grzyby/luskwiak-zmienny
4 źródło: https://grzybofil.pl/luszczak-zmienny/
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0