Łuskwiak zmienny
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: gatunek nadrzewny | klasa: pieczarniaki rząd: pieczarkowce rodzina: pierścieniakowate |
nazwa polska: Łuskwiak zmienny inne nazwy polskie: Bedłka zmienna, Łuszczak zmienny, Opieńka zmienna nazwy potoczne: Łuszczak nazwa łacińska: Kuehneromyces mutabilis synonimy łacińskie: Agaricus mutabilis (1774), Dryophila mutabilis (1886), Galerina mutabilis (1960), Kuehneromyces mutabilis (1946), Kuehneromyces mutabilis (1993), Lepiota caudicina (1821), Pholiota mutabilis (1871) nazwa angielska: Sheathed woodtuft |
określenie nazwy polskiej: Franciszek Błoński, 1890 r. pierwsza klasyfikacja: Jacob Christian Schäffer, 1774 r. aktualna klasyfikacja: Ø |
powszechność w kraju: pospolity trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø sugestia dotycząca ochrony: Ø historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: występuje na całej półkuli północnej [1] |
sezon: grzyb wiosenny, letni, jesienny okres występowania: kwiecień – grudzień |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: jadalny dobrej jakości smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do płaskiego (starsze owocniki), z tępym garbkiem pośrodku [1] część główna owocnika – kolor: od blado-ochrowego (w dni suche) do cynamonowobrązowawego (w dni wilgotne), miodowożółty, ochrowy |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 2 – 7 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: Ø brzeg – kolor: Ø brzeg – szerokość: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: gładka, naga, śluzowata (w dni wilgotne) powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: Ø |
hymenofor: |
hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: blaszki gęste, ciasno ustawione, okryte osłoną (tylko młode owocniki) [1], blaszki nierównej długości [4] hymenofor – nasada: blaszki przyrośnięte do trzonu, niekiedy zbiegające po nim [1] hymenofor – kolor: od białawego (młode owocniki) do żółtobrunatnego, rdzawobrązowego (starsze owocniki) hymenofor – wysokość: 3 – 5 mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: Ø ujście hymenoforu – kolor: Ø ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ: |
miąższ – kształt: od cienkiego, miękkiego, wodnistego (w kapeluszu) do twardego, łykowatego (w trzonie) miąższ – kolor: rdzawobrązowy[1], białawy[3] miąższ – zapach: przyjemny, przypominający świeże, cięte drewno [1], korzenny[3] miąższ – siła zapachu: Ø miąższ – smak: łagodny[3] miąższ – siła smaku: nieznaczny miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: tak trzon – typ: centryczny trzon – kształt: cylindryczny, powyginany, łykowaty trzon – struktura: od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki) trzon – powierzchnia: od gładkiej lub delikatnie prążkowanej (powyżej pierścienia) do pokrytej ciemnobrązowymi kosmkami (poniżej pierścienia) trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: kolor kapelusza [1], jaśniejszy w górnej części, ciemniejszy w dolnej części trzon – średnica: 0,5 – 0,8(max 1)[4] cm trzon – wysokość: 5 – 7(max 12)[4] cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: Ø podstawa trzonu – kolor: Ø |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: tak osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: tak pierścień – kształt: skórzasty, z licznymi odstającymi łuseczkami [1], wywinięty w górę, wywinięty w górę pierścień – trwałość: nietrwały pierścień – kolor: brązowy pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: gatunek o nieco zmiennej barwie |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
zmiana koloru hymenoforu: Ø zmiana koloru miąższu: Ø zmiana koloru trzonu: Ø |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: w dni deszczowe – cynamonowobrązowawy, śluzowaty, w dni suche – środek bladoochrowy, brzeg brązowawy, prążkowany [1] wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: w grupie wielkość grupy: od kilkunastu do kilkudziesięciu owocników kształt grupy: wiązka |
odżywanie: |
sposób odżywiania: saprotrof |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: drewno (pniaki, obumarłe pnie leżące blisko ziemi, gałęzie drzew liściastych, drewno żywe[4]) podłoże – właściwości: Ø integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: lasy liściaste, lasy mieszane, parki, ogrody siedlisko – właściwości: Ø forma terenu: Ø |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: najczęściej: Olsza szara, Olsza czarna, Brzoza brodawkowata, Grab, Leszczyna, Buk, Wierzba, Dąb, Lipa drobnolistna, rzadziej: Jodła, Sosna, Świerk gatunek tworzący symbiozę: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: Ø długość życia: Ø okres występowania: Ø – Ø pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – opis: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: rdzawobrązowy zarodniki – kształt: jajowate, gładkie zarodniki – powierzchnia: Ø zarodniki – kolor: bladobrązowy zarodniki – wymiary: 6 – 7 × 4 – 4,5 μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: A, grupa B (B1, B3, B5), D (małe ilości), C (małe ilości) minerały: wapń, potas, fosfor kwasy: Ø pozostałe: Ø |
informacje |
ciekawostki |
---|
Łuskwiak zmienny dobrze się rozwija w chłodne dni. [3] |
Gatunek ten rośnie głównie na drewnie drzew liściastych, bardzo rzadko iglastych – na takich spotyka się go częściej w górach. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Tak. Szczepi się grzybnią kłody bukowe, nawet na skalę przemysłową. [2] |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
To gatunek dopuszczony do obrotu (tylko jeśli pochodzi z kontrolowanych upraw). [2,3,4] |
uwagi ogólne |
---|
Łuskwiak zmienny to grzyb do zbierania wyłącznie przez doświadczonych grzybiarzy ze względu na duże podobieństwo do trującej Hełmówki jadowitej. |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
– do zup, sosów – smażenie – duszenie – gotowanie – pieczenie – grillowanie |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Spożywać powinno się tylko kapelusze, ponieważ trzony są zbyt łykowate. [1] |
Zmienia kolor zupy na brązowy. [1] |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Hełmówka jadowita nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: trzon pokryty białymi kosmkami osłony, które tworzą zygzakowaty wzorek, rośnie wyłącznie na pniakach drzew iglastych |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Łuskwiak wąskoblaszkowy nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: Ø |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Maślanka łagodna nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: blaszki w niebieskawym odcieniu |
[1] źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81uskwiak_zmienny
[2] źródło: https://smacznapyza.blogspot.com/2013/08/uszczak-zmienny.html
[3] źródło: https://www.ekologia.pl/wiedza/grzyby/luskwiak-zmienny
[4] źródło: https://grzybofil.pl/luszczak-zmienny
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.2