Łuskwiak żółty

kategoria: grzybrodzina: pierścieniakowate
nazwa polska: Łuskwiak żółty
inne nazwy polskie: Płomiennica olchowa
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Pholiota alnicola
synonimy łacińskie: Flammula alnicola (1871), Gymnopilus alnicola (1917), Pholiota amara (1975), Pholiota alnicola (1951), Pholiota apicrea (1967), Pholiota salicicola (1982), Pholiotina alnicola (1951)
określenie nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1933 r.
pierwsza klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1821 r.
aktualna klasyfikacja: Paul Kummer, 1871 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb nadrzewny
powszechność w kraju: częsty
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej i Europie
sezon: grzyb jesienny
okres występowania: sierpień – listopad
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: od półkolistego (młode owocniki) do płaskiego (starsze owocniki), często łuski na brzegu kapelusza
owocnik – powierzchnia: śliska i lepka w czasie wilgotnej pogody, naga ale niekiedy z drobnymi łuskami (zwłaszcza przy brzegu), często rdzawe plamy na kapeluszu
owocnik – kolor: od słomkowo-cytrynowego do zielonkawożółtego, lub żółtorudego, część centralna kapelusza nieco ciemniejsza
owocnik – średnica: 2 – 8(max 10) cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: gładkie ostrza blaszek
hymenofor – nasada: blaszki szeroko przyrośnięte, wykrojone ząbkiem
hymenofor – kolor: od żółtego (młode owocniki) do brązowawego (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: Ø
miąższ – kolor: jasnożółty, bladożółty
miąższ – zapach: niewyraźny, łagodny, owocowy, słodki, ziemisty
miąższ – smak: gorzki, niekiedy łagodny
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: cylindryczny
trzon – powierzchnia: naga lub włóknisto-łuskowata
trzon – kolor: żółtawy, brązowawy dołem
trzon – średnica: 0,5 – 1 cm
trzon – wysokość: 3 – 11 cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: , biała osłona, pokrywająca hymenofor (młode owocniki), szybko zanikająca
osłona pozostałość: zasnówka
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże: drewno (martwe drewno drzew liściastych, bardzo sporadycznie na drewnie drzew iglastych)
terytorium: lasy liściaste, tereny zalewowe, parki
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Olsza szara(najczęściej), Grab, Wierzba, Lipa, Wiąz pospolitego
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: kępa
zarodniki:
zarodniki – kształt: gładkie eliptyczne, nieco dekstrynoidalne
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 8 – 10 × 4 – 5,5 μm
wysyp zarodników – kolor: rdzawobrunatny
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: powierzchnia kapelusza śliska i lepka w czasie wilgotnej pogody
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Łuskwiak żółtawy
cechy odróżniające: kapelusz w całości pokryty jest dużymi, zwieszającymi się z brzegów żółtymi łuskami

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.