Łuskwiak żółty
kategoria: grzyb | rodzina: pierścieniakowate |
nazwa polska: Łuskwiak żółty inne nazwy polskie: Płomiennica olchowa nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Pholiota alnicola synonimy łacińskie: Flammula alnicola (1871), Gymnopilus alnicola (1917), Pholiota amara (1975), Pholiota alnicola (1951), Pholiota apicrea (1967), Pholiota salicicola (1982), Pholiotina alnicola (1951) |
określenie nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1933 r. pierwsza klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1821 r. aktualna klasyfikacja: Paul Kummer, 1871 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb nadrzewny |
powszechność w kraju: częsty ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej i Europie |
sezon: grzyb jesienny okres występowania: sierpień – listopad | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: od półkolistego (młode owocniki) do płaskiego (starsze owocniki), często łuski na brzegu kapelusza owocnik – powierzchnia: śliska i lepka w czasie wilgotnej pogody, naga ale niekiedy z drobnymi łuskami (zwłaszcza przy brzegu), często rdzawe plamy na kapeluszu owocnik – kolor: od słomkowo-cytrynowego do zielonkawożółtego, lub żółtorudego, część centralna kapelusza nieco ciemniejsza owocnik – średnica: 2 – 8(max 10) cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: gładkie ostrza blaszek hymenofor – nasada: blaszki szeroko przyrośnięte, wykrojone ząbkiem hymenofor – kolor: od żółtego (młode owocniki) do brązowawego (starsze owocniki) hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: Ø miąższ – kolor: jasnożółty, bladożółty miąższ – zapach: niewyraźny, łagodny, owocowy, słodki, ziemisty miąższ – smak: gorzki, niekiedy łagodny trzon – występowanie: tak trzon – typ: centryczny trzon – kształt: cylindryczny trzon – powierzchnia: naga lub włóknisto-łuskowata trzon – kolor: żółtawy, brązowawy dołem trzon – średnica: 0,5 – 1 cm trzon – wysokość: 3 – 11 cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: , biała osłona, pokrywająca hymenofor (młode owocniki), szybko zanikająca osłona – pozostałość: zasnówka pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: saprotrof podłoże: drewno (martwe drewno drzew liściastych, bardzo sporadycznie na drewnie drzew iglastych) terytorium: lasy liściaste, tereny zalewowe, parki gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Olsza szara(najczęściej), Grab, Wierzba, Lipa, Wiąz pospolitego gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: kępa |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: gładkie eliptyczne, nieco dekstrynoidalne zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 8 – 10 × 4 – 5,5 μm wysyp zarodników – kolor: rdzawobrunatny |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: powierzchnia kapelusza śliska i lepka w czasie wilgotnej pogody wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Łuskwiak żółtawy |
cechy odróżniające: kapelusz w całości pokryty jest dużymi, zwieszającymi się z brzegów żółtymi łuskami |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0