Łyczak szczeciniasty

kategoria: grzybrodzina: żagwiowate
nazwa polska: Łyczak szczeciniasty
inne nazwy polskie: Twardziak szczeciniasty
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Panus neostrigosus
synonimy łacińskie: Agaricus crinitus (1822), Agaricus strigosus (1822), Lentinus strigosus (1825), Pocillaria strigosa (1891)
określenie nazwy polskiej: Komisja ds. Polskiego Nazewnictwa Grzybów, 2021 r.
pierwsza klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1838 r.
aktualna klasyfikacja: Ø
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb nadrzewny
powszechność w kraju: sporadyczny
ochrona prawna: 
Ø
kategoria zagrożenia: 
V (narażone, zagrożone wyginięciem)
zasięg na świecie: Ø
sezon: grzyb letni, grzyb jesienny
okres występowania: maj – listopad
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: gorzkawy
zapach ogólny: mączny
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: od łukowatego (młode owocniki) do wklęsłego i lejkowatego (starsze owocniki), pofalowany
owocnik – powierzchnia: filcowata, gęsto owłosiona (włoski od długości 1 – 2 mm), sucha
owocnik – kolor: od mięsisto-czerwonego, z fioletowawym odcieniem (młode owocniki) do ochrowo-żółtego, szarożółtego i jasno-ochrowego (starsze owocniki)
owocnik – średnica: 3(min 2) – 10 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki wąskie i gęste
hymenofor – nasada: blaszki daleko zbiegające na trzon
hymenofor – kolor: od jasno-ochrowego (młode owocniki) do ochrowo-żółtego (starsze owocniki), niekiedy z fioletowym odcieniem
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: twardawy, elastyczny, gęsty, korkowaty, jędrny, skórzasty
miąższ – kolor: białawy
miąższ – zapach: mączny, zgniłego drewna
miąższ – smak: gorzkawy lub rzadziej słodkawy
trzon – występowanie: tak, niekiedy brak
trzon – typ: ekscentryczny, boczny
trzon – kształt: krótki, twardy, suchy
trzon – powierzchnia: filcowata, gęsto owłosiona
trzon – kolor: jasnoszary, kolor kapelusza lub jaśniejszy
trzon – średnica: 0,3 – 1 cm
trzon – wysokość: 1 – 2(max 4) cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże: drewno (martwe drewno drzew liściastych, pnie, korzenie)
terytorium: lasy liściaste, lasy łęgowe, tereny podmokłe, brzegi strumieni
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Brzoza, Buk, Topola, Dąb, Olcha, drzewa owocowe
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: skupiska, jeden nad drugim, w kępach
zarodniki:
zarodniki – kształt: od cylindrycznych do długo-elipsoidalnych, gładkie
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 4 – 5,5 × 1,5 – 2 μm
wysyp zarodników – kolor: biały, bladożółty
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: nie
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Niektóre atlasy określają ten gatunek jako jadalny ale nieszczególny w smaku, bo nieco gorzkawy, inne atlasy wręcz ostrzegają przed jego szkodliwymi składnikami (niestety nie wymieniając ich). W naszym atlasie trafia do niejadalnych, póki najnowsze badania nie określą jego przydatności w sposób ostateczny.
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Gatunek ten znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski ze statusem V (narażone, zagrożone wyginięciem) oraz na Czerwonej Liście Republiki Czeskiej jako EN (gatunek zagrożony).
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Boczniaczek pomarańczowożółty
cechy odróżniające: bardziej żywa, pomarańczowa barwa

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.