Łyczak szczeciniasty

kategoria: grzyb
rodzina: żagwiowate
nazwa polska: Łyczak szczeciniasty
inne nazwy polskie: Twardziak szczeciniasty
nazwa łacińska: Panus neostrigosus
inne nazwy łacińskie: Agaricus crinitus (1822), Agaricus strigosus (1822), Lentinus strigosus (1825), Pocillaria strigosa (1891)
autor nazwy polskiej: Ø
pierwsza klasyfikacja: Ø
aktualna klasyfikacja: Ø
powszechność: sporadyczny
ochrona prawna: 
Ø
kategoria zagrożenia: 
V (narażone, zagrożone wyginięciem)
handel: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: 
Ø
kategoria smaku: 
Ø
wyjątki zastosowania: 
Ø
okres występowania: maj – listopad
okres maksymalny: Ø – Ø
gatunek wieloletni: Ø
uprawa: Ø
opis
owocnik – typ: Ø
owocnik – kształt: od łukowatego (młode owocniki) do wklęsłego i lejkowatego (starsze owocniki), pofalowany
owocnik – powierzchnia: filcowata, gęsto owłosiona (włoski od długości 1 – 2 mm), sucha
owocnik – kolor: od mięsistoczerwonego, z fioletowawym odcieniem (młode owocniki) do ochrowożółtego, szarożółtego i jasnoochrowego (starsze owocniki)
owocnik – średnica: (2)3 – 10 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: blaszki wąskie i gęste
hymenofor – nasada: blaszki daleko zbiegające na trzon
hymenofor – kolor: od jasnoochrowego (młode owocniki) do ochrowożółtego (starsze owocniki), niekiedy z fioletowym odcieniem
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
trzon – typ: ekscentryczny, boczny
trzon – kształt: krótki (lub brak), twardy, suchy
trzon – powierzchnia: filcowata, gęsto owłosiona
trzon – kolor: jasnoszary, kolor kapelusza lub jaśniejszy
trzon – średnica: 0,3 – 1 cm
trzon – wysokość: 1 – 2(4) cm
miąższ – kształt: twardawy, elastyczny
miąższ – kolor: białawy
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: nie
miąższ – zapach: mączny
miąższ – smak: gorzkawy
pierścień: Ø
pochwa: Ø
mleczko: Ø
gutacja: Ø
higrofaniczność: Ø

podłoże: drewno (martwe drewno drzew liściastych, pnie, korzenie)
sposób odżywiania: saprotrof
terytorium: lasy liściaste
gatunek organizmu sąsiadującego: Ø
gatunek organizmu będącego podłożem: Brzoza, Buk, Topola, Dąb
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: pojedynczo lub w grupie (w skupiskach)

zarodniki – kształt: cylindryczne do długoelipsoidalnych, gładkie
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 4 – 5,5 × 1,5 – 2 μm
wysyp zarodników – kolor: biały
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
uwagi
Ø
właściwości lecznicze
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
wartości odżywcze
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
bibliografia
Ø
Ø
gatunek podobny
cechy odróżniające
Boczniaczek pomarańczowożółty
bardziej żywa, pomarańczowa barwa

galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)

Ø

przypisy i bibliografia

Prawa autorskie.