Łyczak szczeciniasty
kategoria: grzyb rodzina: żagwiowate |
nazwa polska: Łyczak szczeciniasty inne nazwy polskie: Twardziak szczeciniasty nazwa łacińska: Panus neostrigosus inne nazwy łacińskie: Agaricus crinitus (1822), Agaricus strigosus (1822), Lentinus strigosus (1825), Pocillaria strigosa (1891) |
autor nazwy polskiej: Ø pierwsza klasyfikacja: Ø aktualna klasyfikacja: Ø |
powszechność: sporadyczny ochrona prawna: Ø kategoria zagrożenia: V (narażone, zagrożone wyginięciem) |
handel: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
okres występowania: maj – listopad okres maksymalny: Ø – Ø |
gatunek wieloletni: Ø uprawa: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: Ø owocnik – kształt: od łukowatego (młode owocniki) do wklęsłego i lejkowatego (starsze owocniki), pofalowany owocnik – powierzchnia: filcowata, gęsto owłosiona (włoski od długości 1 – 2 mm), sucha owocnik – kolor: od mięsistoczerwonego, z fioletowawym odcieniem (młode owocniki) do ochrowożółtego, szarożółtego i jasnoochrowego (starsze owocniki) owocnik – średnica: (2)3 – 10 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: Ø hymenofor – kształt: blaszki wąskie i gęste hymenofor – nasada: blaszki daleko zbiegające na trzon hymenofor – kolor: od jasnoochrowego (młode owocniki) do ochrowożółtego (starsze owocniki), niekiedy z fioletowym odcieniem hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm trzon – typ: ekscentryczny, boczny trzon – kształt: krótki (lub brak), twardy, suchy trzon – powierzchnia: filcowata, gęsto owłosiona trzon – kolor: jasnoszary, kolor kapelusza lub jaśniejszy trzon – średnica: 0,3 – 1 cm trzon – wysokość: 1 – 2(4) cm miąższ – kształt: twardawy, elastyczny miąższ – kolor: białawy miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: nie miąższ – zapach: mączny miąższ – smak: gorzkawy pierścień: Ø pochwa: Ø mleczko: Ø gutacja: Ø higrofaniczność: Ø podłoże: drewno (martwe drewno drzew liściastych, pnie, korzenie) sposób odżywiania: saprotrof terytorium: lasy liściaste gatunek organizmu sąsiadującego: Ø gatunek organizmu będącego podłożem: Brzoza, Buk, Topola, Dąb gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: pojedynczo lub w grupie (w skupiskach) zarodniki – kształt: cylindryczne do długoelipsoidalnych, gładkie zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 4 – 5,5 × 1,5 – 2 μm wysyp zarodników – kolor: biały |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
właściwości lecznicze |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
wartości odżywcze |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne | bibliografia |
---|---|
Ø | Ø |
gatunek podobny | cechy odróżniające |
---|---|
Boczniaczek pomarańczowożółty | bardziej żywa, pomarańczowa barwa |
galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)
Ø
przypisy i bibliografia