Łycznik późny
kategoria: grzyb | rodzina: grzybówkowate |
nazwa polska: Łycznik późny inne nazwy polskie: Bedłka późna, Boczniak późny, Łyczak późny nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Panellus serotinus synonimy łacińskie: Acanthocystis serotinus (1937), Agaricus almeni (1874), Agaricus serotinus (1794), Dendrosarcus almeni (1898), Dendrosarcus serotinus (1898), Hohenbuehelia serotina (1951), Panus serotinus (1980), Pleurotus almeni (1879), Pleurotus sauteri, Pleurotus serotinus (1935), Sarcomyxa serotina (1891) |
określenie nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1983 r. pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1793 r. aktualna klasyfikacja: Robert Kühner, 1891 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb nadrzewny |
powszechność w kraju: sporadyczny ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: Ø |
sezon: grzyb jesienny, zimowy okres występowania: wrzesień – grudzień | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: bardzo łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: łopatkowaty, nerkowaty, muszlowaty lub wachlarzowaty, przyrasta do podłoża bokiem lub bardzo krótkim trzonem owocnik – powierzchnia: sucha, gładka, lepka (w dni wilgotne) owocnik – kolor: od ciemnozielonego (młode owocniki) do oliwkowego, żółtawoochrowego (starsze owocniki) owocnik – średnica: 4 – 11 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki gęste, rozwidlone hymenofor – nasada: blaszki zbiegające lub lekko wykrojone (rzadko), zwężające się ku trzonowi hymenofor – kolor: blado-żółtawe, pomarańczowy hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: gąbczasty, miękki, galaretowata warstewka tuż pod skórką miąższ – kolor: blady, wodnisto-biały miąższ – zapach: bardzo słaby, grzybowy miąższ – smak: słodkawy, nieco gorzkawy trzon – występowanie: tak lub nie trzon – typ: ekscentryczny trzon – kształt: stożkowaty, pełny trzon – powierzchnia: delikatnie łuskowata trzon – kolor: od jasnożółtego do ochrowego trzon – średnica: 1 – 2 cm trzon – wysokość: 0,5 – 3 cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: saprotrof, pasożyt podłoże: drewno (martwe i żywe pnie i gałęzie drzew liściastych, dużo rzadziej iglastych) terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane, tereny podmokłe gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Olcha, Buk, Jawor, Brzoza, Dąb, Świerk (rzadko), Sosna (rzadko) gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: dachówkowato oraz rzędowo |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: cylindryczne, gładkie zarodniki – kolor: bezbarwne zarodniki – wymiary: 4,5 – 5,5 × 1 – 2 μm wysyp zarodników – kolor: biały |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Łycznik późny to grzyb jadalny w Chinach, Hongkongu i Rosji. |
Jedne źródła donoszą, że gatunek wykazuje właściwości rakotwórcze a inne że antynowotworowe. Potrzeba głębszych badań naukowych ale większość atlasów odradza jego spożywanie. |
Gatunkowi temu nie straszne są zimne miesiące i przymrozki. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Łycznik późny powoduje białą zgniliznę drewna. |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Boczniak ostrygowaty |
cechy odróżniające: większe owocniki, bez zielonych odcieni |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0