Łysak wspaniały
kategoria: grzyb rodzina: podziemniczkowate |
nazwa polska: Łysak wspaniały inne nazwy polskie: Bedłka wspaniała, Łuskwiak wspaniały, Łuszczak wspaniały nazwa łacińska: Gymnopilus junonius inne nazwy łacińskie: Agaricus aureus (1782), Agaricus junonius (1821), Fungus aureus (1898), Gymnopilus junonius (1960), Gymnopilus spectabilis (1953), Lepiota aurea (1821), Pholiota grandis (1903), Pholiota junonia (1879), Pholiota spectabilis (1940), Tricholoma aureum (1911) |
autor nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 1999 r. pierwsza klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1821 r. aktualna klasyfikacja: Peter Darbishire Orton, 1960 r. |
powszechność: rzadki ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
handel: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
okres występowania: lipiec – październik okres maksymalny: Ø – Ø |
gatunek wieloletni: Ø uprawa: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do wypukłego, rozpostartego(starsze owocniki), brzeg podwinięty (młode owocniki) owocnik – powierzchnia: zamszowa (młode owocniki), sucha, pokryta wrośniętymi, ciemniejszymi łuskami owocnik – kolor: żółtoochrowy, żółtordzawy, rudawy, brązowopomarańczowy owocnik – średnica: 6 – 15(25[3],30[4]) cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki średnio gęste hymenofor – nasada: blaszki nieco zbiegające ząbkiem lub przyrośnięte hymenofor – kolor: od kremowego (młode owocniki) do jasnożółtobrązowego, rdzawobrązowego (starsze owocniki) hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm trzon – typ: centryczny trzon – kształt: walcowaty, wrzecionowaty, dołem zgrubiały, często korzeniasty, od pełnego (młode owocniki) do nieco pustego (starsze owocniki) trzon – powierzchnia: nad pierścieniem gładka, nieco oprószona, pod pierścieniem pokryta ciemniejszymi, drobnymi włókienkami, kosmkami trzon – kolor: jasnożółta, ciemniejący w kierunku podstawy trzon – średnica: 1 – 3 cm trzon – wysokość: 8 – 20 cm miąższ – kształt: twardy, mięsisty miąższ – kolor: żółty miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zapach: przyjemny, grzybowy, rzodkiewkowy miąższ – smak: gorzki pierścień: tak, trwały pochwa: Ø mleczko: Ø gutacja: Ø higrofaniczność: Ø podłoże: drewno (pnie, pniaki, korzenie, próchniejące drewno) sposób odżywiania: saprotrof terytorium: lasy iglaste, lasy liściaste, lasy mieszane, parki, przy drogach gatunek organizmu sąsiadującego: Ø gatunek organizmu będącego podłożem: Brzoza, Sosna, Dąb [1], Topola, Lipa gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: w grupie (w kępach) zarodniki – kształt: elipsoidalne, chropowate zarodniki – kolor: rdzawopomarańczowe zarodniki – wymiary: 7 – 15 × 4,6 – 6 μm wysyp zarodników – kolor: rdzawobrązowy |
ciekawostki |
---|
Łysak wspaniały to gatunek podobno wywołujący halucynacje. W Japonii nazywany jest “rośmieszającym grzybem” (Waraitake). Po jego spożyciu pojawia się niepohamowany śmiech i dziwne zachowanie.[2] Według niektórych źródeł gatunek ten zawiera psylocybinę oraz psylobinę (organiczne związki chemiczne o właściwościach psychodelicznych).[4] |
W składzie grzyba odkryto kwas stearynowy, który wykorzystuje się przy produkcji mydła – modyfikuje konsystencję mydeł – nadając twardość oraz wykazujący silne właściwości nawilżające.[2] |
Grzybnia tego grzyba jest długowieczna – może żyć przez dziesięciolecia. |
etymologia |
---|
Nazwa łacińska tego gatunku to Gymnopilus junonius, gdzie gymn– oznacza “nagi “, a -pilus “czapkę”. Epitet gatunkowy junonius odnosi się do rzymskiej bogini Juno – pięknej, wojowniczej kobiety.[4] |
uwagi |
---|
Ø |
właściwości lecznicze |
---|
Łysak wspaniały wykazuje właściwości przeciwbakteryjne na niektóre szczepy drobnoustrojów.[2] |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
wartości odżywcze |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne | bibliografia |
---|---|
Ø | Ø |
gatunek podobny | cechy odróżniające |
---|---|
Aksamitkówka złota | rzadki, ziarnista powierzchnia |
Hełmówka jadowita | mniejsze i delikatniejsze owocniki |
Łuskwiak nastroszony | powierzchnia kapelusza jest gęsto pokryta odstającymi łuseczkami |
Łysak plamistoblaszkowy | mniejsze owocniki, brak pierścienia |
Omphalotus illudens | brak pierścienia |
Opieńka miodowa | delikatniejsze owocniki, mniejsza średnica kapeluszy |
galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)
1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81ysak_wspania%C5%82y
2 źródło: https://www.ekologia.pl/wiedza/grzyby/lysak-wspanialy
3 źródło: https://grzyby.pl/gatunki/Gymnopilus_junonius.htm
4 źródło: https://www.first-nature.com/fungi/gymnopilus-junonius.php
przypisy i bibliografia