Łysostopek pospolity

kategoria: grzybrodzina: Omphalotaceae
nazwa polska: Łysostopek pospolity
inne nazwy polskie: Bedłka opieńka sosnowa, Bedłka osinowa, Pieniążek dębowy, Pieniążek pospolity
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Gymnopus dryophilus
synonimy łacińskie: Agaricus dryophilus (1790), Collybia dryophila (1871), Marasmius dryophilus (1889), Omphalia dryophilus (1821)
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: Jean Baptiste François Pierre Bulliard, 1790 r.
aktualna klasyfikacja: William Alphonso Murrill, 1916 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny, nadrzewny(rzadko)
powszechność w kraju: powszechny
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: szeroko rozprzestrzeniony na całej półkuli północnej
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: maj – grudzień
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 jadalny średniej jakości
smak ogólny: łagodny
zapach ogólny: przyjemny
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od dzwonkowatego (młode owocniki) do płaskiego (starsze owocniki), brzeg faliście powyginany (tylko starsze owocniki) [1]
owocnik – powierzchnia: gładka, naga
owocnik – kolor: jasno-ochrowy, czerwonawo-żółty, żółto-brązowawy do czerwono-brązowego
owocnik – średnica: 1,5 – 6(max 7)[2,3] cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki bardzo gęste, cienkie, kruche
hymenofor – nasada: blaszki przy trzonie zaokrąglone lub wykrojone ząbkiem
hymenofor – kolor: od białego (młode owocniki) do ochrowo-kremowego (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: 5 – 7 mm
miąższ – kształt: cienki, wodnisty
miąższ – kolor: białawy
miąższ – zapach: niewyraźny[1], przyjemny, kwaśny [2], przyjemny świeżego drewna
miąższ – smak: nieznaczny[1], łagodny[2]
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: cylindryczny, rurkowato dęty, kruchy, podstawa opleciona nitkami grzybni, elastyczny, łykowaty
trzon – powierzchnia: gładka, naga
trzon – kolor: ochrowo-brązowy, kolor kapelusza
trzon – średnica: 2 – 4(max 9)[2] mm
trzon – wysokość: 3 – 6(max 10)[3] cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: nie
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: nie
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: nie
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: nie
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: symbiont
podłoże: gleba(najczęściej), drewno (powalone penie Topoli osiki) [1]
terytorium: lasy iglaste, lasy liściaste, łąki leśne, parki, sady, ogrody, wśród liści, traw
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: kilka owocników
kształt grupy: owocniki blisko siebie
zarodniki:
zarodniki – kształt: elipsoidalne, gładkie
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 5 – 6,5 × 2,5 – 3,5 μm
wysyp zarodników – kolor: biały, jasno-kremowy
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o nieco zmiennej barwie
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: jest higrofaniczny, kapelusz od blado-kremowego (w dni suche) do blado-brązowego (w dni wilgotne)
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Ø
etymologia
Łacińska nazwa gatunkowa dryophilus pochodzi z języka greckiego i oznacza “lubiący dęby”, w rzeczywistości jednak gatunek ten rośnie nie tylko pod dębami, ale również pod wieloma innymi gatunkami drzew. [1]
odmiany i formy
Ø
uwagi
U osób z wrażliwym żołądkiem może powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe. [2]
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
– jako grzyb domieszkowy
Usuwa się trzony.
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Łysostopek niemiły
cechy odróżniające: zapach zgniłej kapusty, filcowato-szczeciniasta grzybnia u nasady trzonu
gatunek podobny: Łysostopek wodnisty
cechy odróżniające: jaśniejszy kapelusz, zgrubiały trzon u podstawy
gatunek podobny: Twardzioszek przydrożny
cechy odróżniające: elastyczny trzon, rzadkie blaszki, rośnie na łąkach i pastwiskach

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81ysostopek_pospolity
2 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=481
3 źródło: https://www.mushroomexpert.com/gymnopus_dryophilus.html

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.