Maczużnik główkowaty

kategoria: grzyb
rodzina: Ophiocordycipitaceae
nazwa polska: Maczużnik główkowaty
inne nazwy polskie: Maczużnik inny rodzaj grzybów Sphinctrina
nazwa łacińska: Elaphocordyceps capitata
inne nazwy łacińskie: Cordyceps capitata (1833), Helvella agariciformis (1789), Sphaeria capitata (1790), Torrubia capitata
autor nazwy polskiej: Ø
pierwsza klasyfikacja: Johan Theodor Holmskiold, 1790 r.
aktualna klasyfikacja: G.H. Sung, J.M. Sung oraz Spatafora, 2007 r.
powszechność: rzadki
ochrona prawna: 
Ø
kategoria zagrożenia: 
R (rzadkie, potencjalnie zagrożone)
handel: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: 
Ø
kategoria smaku: 
Ø
wyjątki zastosowania: 
Ø
okres występowania: wrzesień – listopad
okres maksymalny: Ø – Ø
gatunek wieloletni: Ø
uprawa: Ø
opis
owocnik – typ: klawarioidalny
owocnik – kształt: maczugowaty, składa się z niedużej, główki i długiego trzonka, główka od kulistego (młode owocniki) do nieregularnie kulistego, pofałdowanego (starsze owocniki), krawędź główki od ściśle przylegającej do trzonu (młode owocniki) do pofalowanej, z czasem miejscami nieznacznie od niego odstającej (starsze owocniki)
owocnik – powierzchnia: brodawkowata (brodawki na główce uwalniają zarodniki), błyszcząca
owocnik – kolor: główka – od jasnobrązowego, brązowego (młode owocniki) do oliwkowoczarnego (starsze owocniki)
owocnik – średnica: Ø – 1,5 cm
owocnik – wysokość: 3 – 10(15) cm
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: gruby, cylindryczny, często powyginany
trzon – powierzchnia: gładka lub rowkowana, wzdłużnie podzielona na paseczki niekiedy zadzierające się (zwłaszcza na zagięciach trzonu)
trzon – kolor: żółtawy
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
miąższ – kształt: kruchy
miąższ – kolor: Ø
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zapach: brak
miąższ – smak: brak
pierścień: brak
pochwa: Ø
mleczko: Ø
gutacja: Ø
higrofaniczność: Ø

podłoże: gleba/owocniki z jeleniakowatych
sposób odżywiania: pasożyt
terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane
gatunek organizmu sąsiadującego: Ø
gatunek organizmu będącego podłożem: Ø
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: grzyby z rodziny jeleniakowatych (Elaphomyces)
występowanie: pojedynczo lub w grupie (małych grupach)

zarodniki – kształt: Ø
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: Ø – Ø × Ø – Ø μm
wysyp zarodników – kolor: biały, kremowy lub żółtawy
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
uwagi
Ø
właściwości lecznicze
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
wartości odżywcze
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historycznebibliografia
ØØ
gatunek podobnycechy odróżniające
Maczużnik nasięźrzałowybardziej wydłużona i niewiele szersza od trzonu główka
Maczużnik wysmukłykolor pomarańczowy, rośnie na larwach ciem oraz motyli

galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)

Ø

przypisy i bibliografia

You cannot copy content of this page