Maczużnik guzkowaty
kategoria: grzyb | rodzina: Cordycipitaceae |
nazwa polska: Maczużnik guzkowaty inne nazwy polskie: Ø nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Cordyceps tuberculata synonimy łacińskie: Akrophyton tuberculatum (1858), Torrubia sphingum (1865), Cordyceps isarioides (1867), Cordyceps sphingum (1868), Ophionectria cockerellii (1892), Cordyceps cockerellii (1893), Cordyceps moelleri (1896), Cordyceps cristata (1901), Cordyceps rostrata (1902), Cordyceps tarapotensis (1904), Torrubiella rostrata (1905), Torrubiella ochracea (1906), Cordyceps dennisii (1976) |
określenie nazwy polskiej: Ø pierwsza klasyfikacja: Ø aktualna klasyfikacja: Ø |
kategoria wielkości: grzyb mikroskopijny | typ ogólny: grzyb drapieżny |
powszechność w kraju: bardzo rzadki ochrona prawna: Ø kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: rzadki na świecie, znajdowano go w Europie (Dania, Anglia, Polska), Rosji, w Azji Wschodniej, w Indiach, na Nowej Zelandii, w Północnej i Południowej Ameryce |
sezon: grzyb jesienny, zimowy okres występowania: wrzesień – grudzień | czas życia: Ø długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: maczugowate owocnik – kształt: wyrostki wyrastające z białej powłoki pokrywającej częściowo lub całkowicie swoją ofiarę, wysokość wyrostków 2 – 15 mm i średnicy 1,5 do 3 mm, liczba wyrostków od kilku do kilkudziesięciu, wyrostki zwężające się ku górze owocnik – powierzchnia: matowa owocnik – kolor: biały, szary lub białożółty, kremowy, szary owocnik – średnica: Ø – Ø cm owocnik – wysokość: 2 – 15 cm hymenofor – typ: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: żółtawy hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: wełnisty miąższ – kolor: Ø miąższ – zapach: Ø miąższ – smak: Ø trzon – występowanie: Ø trzon – typ: Ø trzon – kształt: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: pasożyt podłoże: szczątki zwierząt (poczwarki(rzadko), dojrzałe owady różnych gatunków motyli nocnych czyli ciem(najczęściej)) terytorium: lasy liściaste, lasy iglaste, lasy mieszane, miejsca wilgotne gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Zawisakowate, Sówkowate |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: Ø wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: gładkie, nitkowate zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 2 – 6 × 0,5 – 1 μm wysyp zarodników – kolor: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Maczużnik guzkowaty wyrasta na ciele owada a grzybnia wytwarza na nim biały nalot, który prawie całkowicie pokrywa napadniętą ofiarę i przykleja ją do podłoża. Ćmy, na których grzyb najczęściej pasożytuje, są rzadko umocowane na ziemi, najczęściej podłoże stanowią liście, gałązki, konary drzew albo inne przedmioty. Jest interesujące, że zaatakowany owad najczęściej wychodzi na końce tych przedmiotów. [1] |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Ø |
cechy odróżniające: Ø |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
1 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=430
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0