Maczużnik guzkowaty

kategoria: grzybrodzina: Cordycipitaceae
nazwa polska: Maczużnik guzkowaty
inne nazwy polskie: Ø
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Cordyceps tuberculata
synonimy łacińskie: Akrophyton tuberculatum (1858), Torrubia sphingum (1865), Cordyceps isarioides (1867), Cordyceps sphingum (1868), Ophionectria cockerellii (1892), Cordyceps cockerellii (1893), Cordyceps moelleri (1896), Cordyceps cristata (1901), Cordyceps rostrata (1902), Cordyceps tarapotensis (1904), Torrubiella rostrata (1905), Torrubiella ochracea (1906), Cordyceps dennisii (1976)
określenie nazwy polskiej: Ø
pierwsza klasyfikacja: Ø
aktualna klasyfikacja: Ø
kategoria wielkości: grzyb mikroskopijnytyp ogólny: grzyb drapieżny
powszechność w kraju: bardzo rzadki
ochrona prawna: 
Ø
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: rzadki na świecie, znajdowano go w Europie (Dania, Anglia, Polska), Rosji, w Azji Wschodniej, w Indiach, na Nowej Zelandii, w Północnej i Południowej Ameryce
sezon: grzyb jesienny, zimowy
okres występowania: wrzesień – grudzień
czas życia: Ø
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: maczugowate
owocnik – kształt: wyrostki wyrastające z białej powłoki pokrywającej częściowo lub całkowicie swoją ofiarę, wysokość wyrostków 2 – 15 mm i średnicy 1,5 do 3 mm, liczba wyrostków od kilku do kilkudziesięciu, wyrostki zwężające się ku górze
owocnik – powierzchnia: matowa
owocnik – kolor: biały, szary lub białożółty, kremowy, szary
owocnik – średnica: Ø – Ø cm
owocnik – wysokość: 2 – 15 cm
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: żółtawy
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: wełnisty
miąższ – kolor: Ø
miąższ – zapach: Ø
miąższ – smak: Ø
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: pasożyt
podłoże: szczątki zwierząt (poczwarki(rzadko), dojrzałe owady różnych gatunków motyli nocnych czyli ciem(najczęściej))
terytorium: lasy liściaste, lasy iglaste, lasy mieszane, miejsca wilgotne
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Zawisakowate, Sówkowate
wielkość występowania:
występowanie typ: Ø
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: gładkie, nitkowate
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 2 – 6 × 0,5 – 1 μm
wysyp zarodników – kolor: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Maczużnik guzkowaty wyrasta na ciele owada a grzybnia wytwarza na nim biały nalot, który prawie całkowicie pokrywa napadniętą ofiarę i przykleja ją do podłoża. Ćmy, na których grzyb najczęściej pasożytuje, są rzadko umocowane na ziemi, najczęściej podłoże stanowią liście, gałązki, konary drzew albo inne przedmioty. Jest interesujące, że zaatakowany owad najczęściej wychodzi na końce tych przedmiotów. [1]
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Ø
cechy odróżniające: Ø

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=430

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.