Mądziak malinowy

kategoria: grzybrodzina: sromotnikowate
nazwa polska: Mądziak malinowy
inne nazwy polskie: Mądziak szkarłatny
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Mutinus ravenelii
synonimy łacińskie: Corynites ravenelii (1853), Dictyophora ravenelii (1896), Ithyphallus ravenelii (1886)
autor nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1983 r.
pierwsza klasyfikacja: Miles Joseph Berkeley oraz William Curtis, 1853 r.
aktualna klasyfikacja: Eduard Fischer, 1888 r.
kategoria wielkości: Øtyp ogólny: Ø
sezon: Ø
okres występowania: czerwiec – listopad
czas życia: Ø
długość życia: Ø
powszechność w kraju: rzadki
ochrona prawna: 
Ø
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg ogólny: Ø
trudność identyfikacji: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
opis
owocnik – typ: receptakl
owocnik – kształt: od jaja (o średnicy około 1,5 cm) do receptakla z czapeczką w kształcie walca (z warstwą zarodników), wewnątrz receptakl jest pusty
owocnik – powierzchnia: Ø
owocnik – kolor: malinowy, białawy na dole, oliwkowozielona masa zarodnikowa na górze
owocnik – średnica: 0,5 – 2,5 cm
owocnik – wysokość: 6 – 10(max 15) cm
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: walcowaty, struktura porowata, gąbkowata, dołem nieco zwężony
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: kruchy, wodnisty
miąższ – kolor: od białego, ochrowożółtego (młode owocniki) do malinowego, czerwonego (starsze owocniki)
miąższ – zapach: nieprzyjemny, psującego się mięsa, padliny, zgniłej kapusty
miąższ – smak: Ø
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: porowaty
trzon – powierzchnia: porowata
trzon – kolor: od ochrowożółtego do malinowoczerwonego
trzon – średnica: 1 – 1,5 cm
trzon – wysokość: 6 – 9 cm
pierścień: Ø
pochwa: tak
osłona: Ø
mleczko: Ø
gutacja: Ø
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
reakcje makrochemiczne: Ø
zmienność: Ø
higrofaniczność: Ø
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
podłoże: gleba (humosowa, próchnicowa)
sposób odżywiania: saprotrof
terytorium: parki, ogrody, zarośla, rzadziej lasy, preferuje miejsca wilgotne, szklarnie, szkółki leśne
gatunek organizmu sąsiadującego: Ø
gatunek organizmu będącego podłożem: Ø
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: Ø
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki – kształt: gładkie, elipsoidalne
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 3,5 – 6 × 1 – 3 μm
wysyp zarodników – kolor: oliwkowozielony
opis
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
toksyny: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Mądziak malinowy wytwarza zapach podobny do zapachu psującego się mięsa i zapachem tym zwabia owady padlinożerne, które roznoszą zarodniki na spore odległości.
Owocniki tego grzyba są chętnie zjadane przez psy – nie szkodząc im w żaden sposób.
Dojrzałe owocniki same się przewracają na podłoże.
Mutinus był rzymskim fallicznym bóstwem i oznacza “penis”. Panny młode w dniu ślubu miały siadać na wizerunku bóstwa, by ofiarować mu swoje dziewictwo. Panny młode w dniu ślubu miały siadać na wizerunku bóstwa, by ofiarować mu swoje dziewictwo. [1]
Kiedyś Mądziak malinowy był gatunkiem na tyle rzadkim, że umieszczono go na liście grzybów podlegających ścisłej ochronie. Jednak po stwierdzeniu, że jest w Polsce gatunkiem obcym, w 2004 r. został z tej listy usunięty. [2]
Grzyb ten pochodzi z Ameryki Północnej.
etymologia
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Mądziak śliczny
cechy odróżniające: nieco większe owocniki, trzon koloru żółtopomarańczowego, zapach przyjemniejszy, owocowy

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://imperiumromanum.pl/religia/bogowie-starozytnego-rzymu/spis-bogow-rzymskich/priap/
2 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%85dziak_malinowy

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0

Prawa autorskie.