Mądziak malinowy
kategoria: grzyb | rodzina: sromotnikowate |
nazwa polska: Mądziak malinowy inne nazwy polskie: Mądziak szkarłatny nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Mutinus ravenelii synonimy łacińskie: Corynites ravenelii (1853), Dictyophora ravenelii (1896), Ithyphallus ravenelii (1886) |
autor nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1983 r. pierwsza klasyfikacja: Miles Joseph Berkeley oraz William Curtis, 1853 r. aktualna klasyfikacja: Eduard Fischer, 1888 r. |
kategoria wielkości: Ø | typ ogólny: Ø |
sezon: Ø okres występowania: czerwiec – listopad | czas życia: Ø długość życia: Ø |
powszechność w kraju: rzadki ochrona prawna: Ø kategoria zagrożenia: Ø zasięg ogólny: Ø |
trudność identyfikacji: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: receptakl owocnik – kształt: od jaja (o średnicy około 1,5 cm) do receptakla z czapeczką w kształcie walca (z warstwą zarodników), wewnątrz receptakl jest pusty owocnik – powierzchnia: Ø owocnik – kolor: malinowy, białawy na dole, oliwkowozielona masa zarodnikowa na górze owocnik – średnica: 0,5 – 2,5 cm owocnik – wysokość: 6 – 10(max 15) cm hymenofor – typ: Ø hymenofor – kształt: walcowaty, struktura porowata, gąbkowata, dołem nieco zwężony hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: kruchy, wodnisty miąższ – kolor: od białego, ochrowożółtego (młode owocniki) do malinowego, czerwonego (starsze owocniki) miąższ – zapach: nieprzyjemny, psującego się mięsa, padliny, zgniłej kapusty miąższ – smak: Ø trzon – typ: centryczny trzon – kształt: porowaty trzon – powierzchnia: porowata trzon – kolor: od ochrowożółtego do malinowoczerwonego trzon – średnica: 1 – 1,5 cm trzon – wysokość: 6 – 9 cm pierścień: Ø pochwa: tak osłona: Ø |
mleczko: Ø gutacja: Ø |
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø reakcje makrochemiczne: Ø |
zmienność: Ø higrofaniczność: Ø |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
podłoże: gleba (humosowa, próchnicowa) sposób odżywiania: saprotrof terytorium: parki, ogrody, zarośla, rzadziej lasy, preferuje miejsca wilgotne, szklarnie, szkółki leśne gatunek organizmu sąsiadującego: Ø gatunek organizmu będącego podłożem: Ø gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: Ø wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki – kształt: gładkie, elipsoidalne zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 3,5 – 6 × 1 – 3 μm wysyp zarodników – kolor: oliwkowozielony |
opis |
---|
woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø |
toksyny: Ø |
pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Mądziak malinowy wytwarza zapach podobny do zapachu psującego się mięsa i zapachem tym zwabia owady padlinożerne, które roznoszą zarodniki na spore odległości. |
Owocniki tego grzyba są chętnie zjadane przez psy – nie szkodząc im w żaden sposób. |
Dojrzałe owocniki same się przewracają na podłoże. |
Mutinus był rzymskim fallicznym bóstwem i oznacza “penis”. Panny młode w dniu ślubu miały siadać na wizerunku bóstwa, by ofiarować mu swoje dziewictwo. Panny młode w dniu ślubu miały siadać na wizerunku bóstwa, by ofiarować mu swoje dziewictwo. [1] |
Kiedyś Mądziak malinowy był gatunkiem na tyle rzadkim, że umieszczono go na liście grzybów podlegających ścisłej ochronie. Jednak po stwierdzeniu, że jest w Polsce gatunkiem obcym, w 2004 r. został z tej listy usunięty. [2] |
Grzyb ten pochodzi z Ameryki Północnej. |
etymologia |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Mądziak śliczny |
cechy odróżniające: nieco większe owocniki, trzon koloru żółtopomarańczowego, zapach przyjemniejszy, owocowy |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
1 źródło: https://imperiumromanum.pl/religia/bogowie-starozytnego-rzymu/spis-bogow-rzymskich/priap/
2 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%85dziak_malinowy
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0