Mąkla tarniowa

kategoria: porost
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek nadrzewny
klasa: miseczniaki
rząd: misecznicowce
rodzina: tarczownicowate
nazwa polska: Mąkla tarniowa
inne nazwy polskie: Ø
nazwy potoczne: Mech dębowy
nazwa łacińska: 
Evernia prunastri
synonimy łacińskie: Evernia herinii (1940), Evernia retusa (1813), Lichen prunastri (1753), Lichen stictoceros (1804), Lobaria prunastri (1796), Parmelia prunastri (1803), Physcia prunastri (1805), Platysma prunastri (1812), Ramalina prunastri (1826)

nazwa angielska: Oak Moss
określenie nazwy polskiej: “Krytyczna lista porostów i grzybów naporostowych Polski”, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: Karol Linneusz, 1753 r.
aktualna klasyfikacja: Erik Acharius, 1810 r.
powszechność w kraju: częsty
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: był gatunkiem częściowo chronionym w Polsce do 9 października 2014 r. [1]
zasięg na świecie: występuje na wszystkich kontynentach poza Antarktydą
sezon: Ø
okres występowania: Ø – Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: klawarioidalny
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt:  listkowato-krzaczkowaty, zwisająca lub odstająca plecha, do podłoża przyrasta nasadą, rozgałęziony widełkowato lub nieregularnie
część główna owocnika – kolor: szarozielonawy, żółtozielonawy, niekiedy białawy, dolna powierzchnia zawsze jaśniejsza od górnej
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: Ø – 10 cm
owocnik – wysokość: Ø – 10 cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: Ø
brzeg – kolor: Ø
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: górna – płaska lub nieco wypukła, płytko dołeczkowana lub pomarszczona, rzadko gładka, dolna – nieco rynienkowata, delikatnie żyłkowana, niekiedy podobna do górnej
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ części głównej owocnika:
miąższ – kształt: Ø
miąższ – kolor: Ø
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zapach: Ø
miąższ – siła zapachu: Ø
miąższ – smak: Ø
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – struktura wewnętrzna: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: Ø
podstawa trzonu – powierzchnia: Ø
podstawa trzonu – kolor: Ø
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: Ø
pierścień – kształt: Ø
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ światła: Ø
występowanie:
występowanie – typ: Ø
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
odżywanie:
sposób odżywiania: Ø
podłoże:
podłoże – rodzaj: drewno, kamień(rzadko), gleba(rzadko)
podłoże – właściwości: kora drzew, gałęzie, piaszczysta gleba
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy liściaste(najczęściej), lasy iglaste, tereny otwarte
siedlisko – właściwości: Ø
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Dąb(najczęściej)
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: Ø
długość życia: Ø
okres występowania: Ø – Ø
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: Ø
zarodniki – kształt: elipsoidalne
zarodniki – powierzchnia: Ø
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 7 – 10 × 4 – 6 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø
informacje
ciekawostki
Mąkla tarniowa, w dawnych czasach, w okresach głodu, była ważnym składnikiem pożywienia ludzi. Po zmieleniu jest w wielu rejonach Laponii do dzisiaj używana jako dodatek do mąki podczas pieczenia chleba. [1]
W 7 strefowej skali porostowej używanej do określania stopnia zanieczyszczenia powietrza zaliczany jest do strefy 5 (im wyższa tym czystsze powietrze). [2] Spośród porostów krzaczkowatych jest jednym z najbardziej odpornych na zanieczyszczenia powietrza. [3]
Około 9000 ton Mąkli tarniowej jest zbierane corocznie na całym świecie i wykorzystywane głównie w kosmetologii. [5]
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Ø
właściwości prozdrowotne
Mąkla tarniowa jest stosowana jako naturalny środek antyseptyczny i przyśpieszający gojenie ran. [4]
Istnieją odniesienia do jej stosowania w aromaterapii w leczeniu bólów głowy lub zapalenia zatok. [5]
Olejek z Mąkli tarniowej może być kojący dla każdego rodzaju zapalenia lub podrażnienia, kojąco działa na skórę i utrzymuje ją gładką i miękką, utrzymując równowagę wilgoci i oleju na skórze, podobnie ma łagodzące działanie na układ trawienny i daje ulgę w ranach, stanach zapalnych i podrażnieniach przełyku, żołądka i jelit, działa jako środek wykrztuśny, wzmacniający.
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Olejek lotny destylowany z plech Mąkli tarniowej jest stosowany we współczesnej perfumerii (z uwagi na zawartość bardzo wonnych olejków)[4], znajduje się w wodach po goleniu, męskich dezodorantach, a ponadto jako olejek do lamp zapachowych. [1]
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Ø
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: Ø
[1] źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Mąkla_tarniowa
[2] źródło: http://mojlas.pl/porosty/maklaTarniowa.html
[3] źródło: https://www.wigry.org.pl/porosty/monit.htm
[4] źródło: https://natura-siberica.com.pl/makla-tarniowa/
[5] źródło: https://www.stolicazdrowia.pl/2378/makla-tarniowa-wlasciwosci-lecznicze-zastosowanie-sposob-uzycia

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.5

Prawa autorskie.