Maślak sitarz
kategoria: grzyb | rodzina: maślakowate |
nazwa polska: Maślak sitarz inne nazwy polskie: Borowik sitarz, Gęsi pępek, Grzyb sitarz, Grzyb wolak, Wolak sitarz nazwy zwyczajowe: Krowiak, Rzeszotnik, Siciarz, Sitacz, Sitak, Sitarek, Sitek, Sitka, Sitnik, Sitorz, Sitos, Sitosz, Wolak nazwa łacińska: Suillus bovinus synonimy łacińskie: Agaricus bovinus (1783), Boletus bovinus (1753), Boletus bovinus (1825), Ixocomus bovinus (1888), Mariaella bovina (1987) |
autor nazwy polskiej: Alina Skirgiełło, 1960 r. pierwsza klasyfikacja: Karol Linneusz, 1753 r. aktualna klasyfikacja: Henri François Anne de Roussel, 1806 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb naziemny |
sezon: grzyb letni okres występowania: czerwiec – listopad | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
powszechność w kraju: powszechny ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø zasięg ogólny: na półkuli północnej szeroko rozprzestrzeniony, na półkuli południowej występuje tylko w Nowej Zelandii |
trudność identyfikacji: bardzo łatwe |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: jadalny średniej jakości wyjątki zastosowania: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: kapeluszowy rurkowaty owocnik – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do płaskiego (starsze owocniki), brzeg delikatnie pofałdowany owocnik – powierzchnia: gładka, lepka, nierówna, błyszcząca, skórka bardzo trudno oddziela się od miąższu owocnik – kolor: kapelusz – od kremowego, żółtego do pomarańczowego, pomarańczowobrązowego, z jaśniejszą obwódką na brzegu owocnik – średnica: 3 – 12 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: rurkowy hymenofor – kształt: pory rurek bardzo duże, przypominające swoim wyglądem oczka sita, rurki trudno oddzielają się od miąższu hymenofor – nasada: rurki przyrośnięte do trzonu, często zbiegające po trzonie hymenofor – kolor: od bladoszarożółtawego, do oliwkowo-żółte lub oliwkowobrązowe hymenofor – wysokość: 4 – 10 mm miąższ – kształt: elastyczny, gumowaty, lepki, gąbczasty miąższ – kolor: żółtawy miąższ – zapach: słaby, delikatny, przyjemny, lekko owocowy miąższ – smak: słaby, nieco kwaskowaty trzon – typ: centryczny trzon – kształt: cylindryczny, wygięty, mięsisty, pełny, włóknisty trzon – powierzchnia: gładka, matowa trzon – kolor: od żółtego do pomarańczowego, nieco jaśniejszy od kapelusza trzon – średnica: 8 – 20 mm trzon – wysokość: 2 – 10 cm pierścień: brak pochwa: brak osłona: brak |
mleczko: brak gutacja: Ø |
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: tak, delikatnie na brązową, brązowo-błękitną trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø reakcje makrochemiczne: Ø |
zmienność: Ø higrofaniczność: Ø |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
podłoże: gleba (uboga, piaszczysta, zakwaszona) sposób odżywiania: symbiont terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane, wrzosowiska, obrzeża lasów, miejsca oświetlone gatunek organizmu sąsiadującego: Ø gatunek organizmu będącego podłożem: Ø gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Sosna zwyczajna gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: w grupie wielkość grupy: od kilku do kilkudziesięciu owocników kształt grupy: kępki złożonez pozrastanych owocników |
zarodniki – kształt: elipsoidalne, wrzecionowate, powierzchnia gładka zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 6,5 – 11 × 3 – 4 µm wysyp zarodników – kolor: bladooliwkowo-brunatny |
opis |
---|
woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø |
toksyny: Ø |
pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Maślak sitarz po ususzeniu zmienia barwę na różową a po ugotowaniu na czerwono-fioletową. |
Gatunek ten jest traktowany jako grzyb domieszkowy gdyż sam w sobie ma średnią wartość smakową i odżywczą. |
Zbieramy tylko małe i młode owocniki ponieważ starsze są łykowate i po prostu dużo mniej smaczne. |
etymologia |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
To gatunek bardzo łatwy w transporcie. |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
To gatunek dopuszczony do obrotu. |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
– marynowanie – gotowanie – duszenie – suszenie |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Lejkoporek olszowy |
cechy odróżniające: Ø |
gatunek podobny: Maślaczek pieprzowy |
cechy odróżniające: Ø |
gatunek podobny: Maślak błotny |
cechy odróżniające: Ø |
gatunek podobny: Maślak ziarnisty |
cechy odróżniające: Ø |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0