Maślak sitarz

kategoria: grzybrodzina: maślakowate
nazwa polska: Maślak sitarz
inne nazwy polskie: Borowik sitarz, Gęsi pępek, Grzyb sitarz, Grzyb wolak, Wolak sitarz
nazwy zwyczajowe: Krowiak, Rzeszotnik, Siciarz, Sitacz, Sitak, Sitarek, Sitek, Sitka, Sitnik, Sitorz, Sitos, Sitosz, Wolak
nazwa łacińska: Suillus bovinus
synonimy łacińskie: Agaricus bovinus (1783), Boletus bovinus (1753), Boletus bovinus (1825), Ixocomus bovinus (1888), Mariaella bovina (1987)
autor nazwy polskiej: Alina Skirgiełło, 1960 r.
pierwsza klasyfikacja: Karol Linneusz, 1753 r.
aktualna klasyfikacja: Henri François Anne de Roussel, 1806 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
sezon: grzyb letni
okres występowania: czerwiec – listopad
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
powszechność w kraju: powszechny
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg ogólny: na półkuli północnej szeroko rozprzestrzeniony, na półkuli południowej występuje tylko w Nowej Zelandii
trudność identyfikacji: bardzo łatwe
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 jadalny średniej jakości
wyjątki zastosowania:
 Ø
opis
owocnik – typ: kapeluszowy rurkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do płaskiego (starsze owocniki), brzeg delikatnie pofałdowany
owocnik – powierzchnia: gładka, lepka, nierówna, błyszcząca, skórka bardzo trudno oddziela się od miąższu
owocnik – kolor: kapelusz – od kremowego, żółtego do pomarańczowego, pomarańczowobrązowego, z jaśniejszą obwódką na brzegu
owocnik – średnica: 3 – 12 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: rurkowy
hymenofor – kształt: pory rurek bardzo duże, przypominające swoim wyglądem oczka sita, rurki trudno oddzielają się od miąższu
hymenofor – nasada: rurki przyrośnięte do trzonu, często zbiegające po trzonie
hymenofor – kolor: od bladoszarożółtawego, do oliwkowo-żółte lub oliwkowobrązowe
hymenofor – wysokość: 4 – 10 mm
miąższ – kształt: elastyczny, gumowaty, lepki, gąbczasty
miąższ – kolor: żółtawy
miąższ – zapach: słaby, delikatny, przyjemny, lekko owocowy
miąższ – smak: słaby, nieco kwaskowaty
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: cylindryczny, wygięty, mięsisty, pełny, włóknisty
trzon – powierzchnia: gładka, matowa
trzon – kolor: od żółtego do pomarańczowego, nieco jaśniejszy od kapelusza
trzon – średnica: 8 – 20 mm
trzon – wysokość: 2 – 10 cm
pierścień: brak
pochwa: brak
osłona: brak
mleczko: brak
gutacja: Ø
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: tak, delikatnie na brązową, brązowo-błękitną
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
reakcje makrochemiczne: Ø
zmienność: Ø
higrofaniczność: Ø
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
podłoże: gleba (uboga, piaszczysta, zakwaszona)
sposób odżywiania: symbiont
terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane, wrzosowiska, obrzeża lasów, miejsca oświetlone
gatunek organizmu sąsiadującego: Ø
gatunek organizmu będącego podłożem: Ø
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Sosna zwyczajna
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: w grupie
wielkość grupy: od kilku do kilkudziesięciu owocników
kształt grupy: kępki złożonez pozrastanych owocników
zarodniki – kształt: elipsoidalne, wrzecionowate, powierzchnia gładka
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 6,5 – 11 × 3 – 4 µm
wysyp zarodników – kolor: bladooliwkowo-brunatny
opis
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
toksyny: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Maślak sitarz po ususzeniu zmienia barwę na różową a po ugotowaniu na czerwono-fioletową.
Gatunek ten jest traktowany jako grzyb domieszkowy gdyż sam w sobie ma średnią wartość smakową i odżywczą.
Zbieramy tylko małe i młode owocniki ponieważ starsze są łykowate i po prostu dużo mniej smaczne.
etymologia
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
To gatunek bardzo łatwy w transporcie.
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
To gatunek dopuszczony do obrotu.
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
– marynowanie
– gotowanie
– duszenie
– suszenie
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Lejkoporek olszowy
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny: Maślaczek pieprzowy
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny: Maślak błotny
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny: Maślak ziarnisty
cechy odróżniające: Ø

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0

Prawa autorskie.