Maślak ziarnisty
kategoria: grzyb rodzina: maślakowate |
nazwa polska: Maślak ziarnisty inne nazwy polskie: Błotownik, Borowik ziarnisty, Gęsi pępek, Grzyb pępek, Grzyb ziarnisty, Huba mochowik, Mchowik, Mochowik, Pępuszek, Pocieczka, Przetacznik, Sitnik, Zajączak, Zajęczak, Żółtak ziarnisty nazwa łacińska: Suillus granulatus inne nazwy łacińskie: Agaricus granulatus (1783), Boletus circinans (1801), Boletus granulatus (1753), Boletus lactifluus (1969), Ixocomus granulatus (1888), Leccinum lactifluum (1821), Rostkovites granulatus (1881), Suillus lactifluus (1968), Viscipellis granulata (1886) |
autor nazwy polskiej: Józef Jundziłł, 1830 r. pierwsza klasyfikacja: Karol Linneusz, 1753 r. aktualna klasyfikacja: Henri François Anne de Roussel, 1796 r. |
powszechność: pospolity ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
handel: dopuszczony |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: jadalny dobrej jakości wyjątki zastosowania: Ø |
okres występowania: maj – listopad okres maksymalny: Ø – Ø |
gatunek wieloletni: Ø uprawa: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: kapeluszowy rurkowaty owocnik – kształt: kapelusz od łukowatego z ostrym brzegiem (młode owocniki) do poduchowatego, płasko rozpostartego (starsze owocniki) owocnik – powierzchnia: od nagiej, śluzowatej (młode owocniki) do suchej (starsze owocniki), gładka, skórka łatwo oddzielająca się od miąższu owocnik – kolor: kapelusz – od rdzawoczerwonego (młode owocniki) do żółtoochrowego (starsze owocniki) owocnik – średnica: 2 – 12(16) cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: rurkowy hymenofor – kształt: pory – od drobnych, okrągłych (młode owocniki) do większych, nieregularnych, kanciastych (starsze owocniki) hymenofor – nasada: rurki przyrośnięte do trzonu (lub trochę zbiegające) hymenofor – kolor: od bladożółtego (młode owocniki) do ochrowego, brążowożółtego (starsze owocniki), pory jasnożółte hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: 5 – 10(25) mm trzon – typ: centryczny trzon – kształt: cylindryczny, pełny trzon – powierzchnia: górna część pokryta brązowymi ziarenkami (wyschnięte kropelki mlecznego płynu), gładka trzon – kolor: bladożółty, przy podstawie brązowawy (starsze owocniki) trzon – średnica: 1 – 2 cm trzon – wysokość: 4 – 8 cm miąższ – kształt: od miękkiego (młode owocniki) do wodnistego, gąbczastego (starsze owocniki), włóknisty w trzonie miąższ – kolor: biało-żółtawy (brązowawy jedynie u podstawy trzonu) miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: nie (lub bardzo rzadko delikatnie brązowieje) miąższ – zapach: przyjemny miąższ – smak: łagodny pierścień: brak pochwa: brak mleczko: tak, pory wydzielają białe, mleczne kropelki (brązowe plamki, ziarenka po wyschnięciu) gutacja: Ø higrofaniczność: Ø podłoże: gleba (piaszczysta, obojętna lub zasadowa) sposób odżywiania: symbiont terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane, miejsca dobrze oświetlone, piaszczyste, trawiaste, obrzeża lasów, młode lasy sosnowe, zręby, polany, przy drogach leśnych, pod sosnami dwuigielnymi, parki, ogrody gatunek organizmu sąsiadującego: Ø gatunek organizmu będącego podłożem: Ø gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Sosna zwyczajna, Kosodrzewina, Sosna czarna gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: pojedynczo lub w grupie (zwykle w grupie) zarodniki – kształt: gładkie, wrzecionowate zarodniki – kolor: bladożółty zarodniki – wymiary: 7 – 11(16) × 2,5 – 5 μm wysyp zarodników – kolor: żółtobrązowy |
ciekawostki |
---|
Maślak ziarnisty do rozwoju potrzebuje dłuższych okresów o dużej wilgotności. W dni gorące często zamieszkały przez larwy owadów. |
Skórkę z kapelusza należy usunąć przed spożyciem. Z uwagi na to, że jest nieco kleisty i wodnisty to nie zaleca się go suszyć (jedynie młode owocniki). Jest to grzyb trudny w transporcie. Niektórzy usuwają także warstwę rurek przed przygotowaniem do obróbki (zostawiając jedynie twardszy miąższ samych kapeluszy). |
Starsze owocniki Maślaka ziarnistego mogą być ciężko strawne i prowadzić do biegunki u ludzi z wrażliwymi żołądkami. |
etymologia |
---|
Nazwa łacińska tego gatunku to Suillus granulatus, gdzie Suillus oznacza “świnia/świński” (odniesienie do tłustej natury kapeluszy) a granulatus oznacza “granulki/granulowany” (odniesienie do ziarnistej powierzchni trzonów). |
uwagi |
---|
Ø |
właściwości lecznicze |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
wartości odżywcze |
---|
Gatunek ten nie posiada ważniejszych wartości odżywczych. |
zastosowanie kulinarne |
---|
– duszenie – gotowanie (do zup) – składnik sosów grzybowych – marynowanie – suszenie |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne | bibliografia |
---|---|
Ø | Ø |
gatunek podobny | cechy odróżniające |
---|---|
Maślak rdzawobrązowy | występuje tylko na wapieniach, u podstawy trzonu ma różowawą grzybnię, rzadki |
Maślak zwyczajny | większe owocniki, pierścień na trzonie, żółtopomarańczowy kapelusz |
galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)
Ø
przypisy i bibliografia