Maślak zwyczajny

kategoria: grzybrodzina: maślakowate
nazwa polska: Maślak zwyczajny
inne nazwy polskie: Borowik maślak, Grzyb maślak, Grzyb maślak, Huba maślak
nazwy zwyczajowe: Koźlak, Maślach, MaślakMaślarz, Maślarz, Maślicha, Maśloch, Maślórka, Maśluk, Pępek, Pępek, Sosnal, Sośniak, Sośniczek, Ślimak, Ślimak, Żółtak
nazwa łacińska: Suillus luteus
synonimy łacińskie: Boletopsis lutea (1898), Boletus luteus (1825), Boletus volvatus (1783), Cricunopus luteus (1881), Ixocomus luteus (1888), Viscipellis luteus (1868)
określenie nazwy polskiej: Alina Skirgiełło, 1960 r.
pierwsza klasyfikacja: Karol Linneusz, 1753 r.
aktualna klasyfikacja: Henri François Anne de Roussel, 1806 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
powszechność w kraju: pospolity
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: występuje na całej półkuli północnej na obszarach o klimacie umiarkowanym, a także w Ameryce Południowej, Australii i na Nowej Zelandii
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: maj – grudzień
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 jadalny dobrej jakości
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: bardzo łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy rurkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do spłaszczonego, rozpostartego (starsze owocniki), najczęściej z delikatnym garbkiem, brzeg ostry
owocnik – powierzchnia: promieniście żyłkowana (brązowawe włókienka), lepka, błyszcząca, wyschnięta (tylko w dni suche), skórka łatwo oddzielająca się od miąższu
owocnik – kolor: ciemnobrązowy, czekoladowobrązowy, czasami żółtobrązowy
owocnik – średnica: 4 – 12(max 15)[3] cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: rurkowy
hymenofor – kształt: zakryty białą, błoniastą osłoną częściową (młode owocniki), pory rurek drobne, wąskie, od okrągławych (młode owocniki) do kanciastych (starsze owocniki), rurki łatwo oddzielające się od miąższu
hymenofor – nasada: przyrośnięte lub zbiegające na trzon
hymenofor – kolor: rurki od żółtawego, cytrynowożółtawego (młode owocniki) do oliwkowego (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: 6 – 12(max 14)[1] mm
miąższ – kształt: od twardego (młode owocniki) do miękkiego, gąbczastego (starsze owocniki), soczysty, nieco włóknisty (w trzonie), trochę wodnisty, mięsisty
miąższ – kolor: białożółtawy
miąższ – zapach: przyjemny, łagodny, nieco owocowy
miąższ – smak: przyjemny, nieco kwaskowaty[4]
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: walcowaty, twardy, pełny, u podstawy czasami nieco zgrubiały
trzon – powierzchnia: na górnej części występują brązowe ziarenka
trzon – kolor: od jasnożółtego, cytrynowożółtego (młode owocniki) do żółtego z ciemnożółtego (starsze owocniki), brązowe ziarenka (na górnej części)
trzon – średnica: 1 – 2,5 cm
trzon – wysokość: 3 – 11 cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: zasnówka, pierścień
pierścień występowanie: tak
pierścień kształt: nieco zwisający
pierścień kolor: białofioletowy
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: nie
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: tak, rzadko
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: symbiont
podłoże: gleba (piaszczysta, wapienna)
terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane, młodniki sosnowe, polany z sosnowymi samosiejkami, przy drogach leśnych
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Sosna zwyczajna, Sosna czarna (rzadko), Świerk (rzadko), Modrzew (rzadko), Jodła (rzadko), Kosodrzewina typowa, Kosodrzewina błotna
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie (częściej w grupie)
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: gładkie, elipsoidalne
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 7 – 11 × 2,5 – 4 μm
wysyp zarodników – kolor: rdzawo-ochrowy
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: nie
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: A, B1, B2, B3, B12, C, D
minerały: fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo
kwasy: tłuszczowe
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Maślaki zwyczajne ( i pozostałe gatunki) współżyją z korzeniami Sosen i nie tylko, pobierając od nich glukozę, w zamian dostarczają drzewom sole mineralne oraz wodę.[1]
Maślak zwyczajny wybiera głównie sosny i co ważne tylko dwuigłowe gatunki.[2]
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Suillus luteus, gdzie luteus oznacza “żółty”.[4]
odmiany i formy
Ø
uwagi
Osoby wrażliwe muszą wykonać test – spożyć niewielką ilość – gdyż Maślak zwyczajny może u nich powodować problemy żołądkowe. Zaleca się zbierać tylko młode owocniki oraz usuwać skórkę z kapelusza.
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
To gatunek trudny w transporcie.
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
To gatunek dopuszczony do obrotu.
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
– duszenie
– smażenie
– marynowanie
Skórkę z kapelusza powinno się usunąć przed spożyciem gdyż jest kwaśna, mało apetyczna.
Niektórzy odradzają suszenie ze względu na dużą zawartość wody.
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Maślak lepki
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny: Maślak rdzawobrązowy
cechy odróżniające: jaśniejszy kapelusz, brak pierścienia, rzadki
gatunek podobny: Maślak ziarnisty
cechy odróżniające: jaśniejszy kapelusz, brak pierścienia, ziarenkowaty trzon
gatunek podobny: Maślak żółty
cechy odróżniające: Ø

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: http://www.przyrodniczek.pl/maslak-zwyczajny-grzyby-jadalne-suillus-luteus.html
2 źródło: Grzyby środkowej Europy, Mirko Svrček, Bohumil Vančura, 1987 r.
3 źródło: Grzyby i ich oznaczanie, Barbara Gumińska, Władysław Wojewoda, 1988 r.
4 źródło: Leksykon przyrodniczy - Grzyby, Helmut i Renate Grünert, 1995 r.

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.