Maślanka ceglasta

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek nadrzewny
klasa: pieczarniaki
rząd: pieczarkowce
rodzina: pierścieniakowate
charakterystyka: niejadalny, powszechny, niepodlegający ochronie
nazwa polska: Maślanka ceglasta
inne nazwy polskie: Bedłka ceglasta, Łysiczka ceglasta, Ostrzępka ceglastawa, Płomiennica rozpostarta
nazwy potoczne: Opieńka olszowa gorzka
nazwa łacińska: 
Hypholoma lateritium
synonimy łacińskie: Agaricus carneolus (1783), Agaricus lateritius (1774), Agaricus pomposus (1788), Agaricus pomposus (1803), Agaricus sublateritius (1774), Cortinarius schaefferi (1981), Deconica squamosa (1885), Dryophila sublateritia (1888), Geophila sublateritia (1886), Hypholoma sublateritium (1872), Naematoloma sublateritium (1880), Pratella lateritia (1821), Psilocybe lateritia (1995)

nazwa angielska: Brick cap, Chestnut mushroom
określenie nazwy polskiej: Stanisław Chełchowski, 1898 r.
pierwsza klasyfikacja: Jacob Christian Schäffer, 1774 r.
aktualna klasyfikacja: Paul Kummer, 1871 r.
powszechność w kraju: powszechny
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje w Europie, wschodnich regionach Ameryki Północnej oraz w Japonii
sezon: grzyb wiosenny, letni, jesienny
okres występowania: kwiecień – grudzień[3]
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: gorzki
zapach ogólny: brak
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do łukowatego, płaskiego (starsze owocniki), mięsisty, z garbkiem[5]
część główna owocnika – kolor: od ceglastoczerwonego, rudego (środek kapelusza) do żółtopomarańczowego (brzeg kapelusza)
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 3 – 9(max 12)[3] cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: z resztkami osłony, łuseczki
brzeg – kolor: dużo jaśniejszy, żółtopomarańczowy
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: gładka, sucha, naga, lepka w dni wilgotne
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: blaszki gęste
hymenofor – nasada: blaszki zaokrąglone przy trzonie, zatokowo wycięte[3], zaokrąglone lub wykrojone ząbkiem [5], a niekiedy szeroko przyrośnięte do trzonu[6]
hymenofor – kolor: od żółtego (młode owocniki) do oliwkowo-brązowego, czekoladowego lub oliwkowo-czarnego (starsze owocniki), ostrza blaszek jaśniejsze
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ:
miąższ – kształt: mięsisty, elastyczny
miąższ – kolor: białożółtawy, żółtawy, blady, brązowawy (w trzonie)
miąższ zapach: brak[1], nieprzyjemny[3,6], łagodny[7]
miąższ – siła zapachu: Ø
miąższ smak: lekko gorzki[1,6], łagodny(rzadko) lub gorzki [4,5]
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: walcowaty, równogruby, wygięty
trzon – struktura: pusty[5], od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki)[4]
trzon powierzchnia: włóknista, łuseczkowata, naga[4]
trzon tendencja do pękania: Ø
trzon wzór na powierzchni: Ø
trzon kolor: od bladożółtego, białawożółtawy (górą) do brunatnego (dołem)
trzon średnica: 3 – 14 mm
trzon wysokość: 5 – 12 cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: Ø
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona kolor: Ø
osłona pozostałość: resztki osłony na brzegach kapelusza, pierścień
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: tak
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt:  włóknisto-łuseczkowate resztki osłony na brzegach kapelusza
resztki osłony rozmieszczenie: Ø
resztki osłony trwałość: Ø
resztki osłony kolor: białożółtawy
resztki osłony wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu trwałość: Ø
osłona hymenoforu kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: tak
pierścień – kształt: śladowy, pozostawiający ciemne smugi[6]
pierścień trwałość: bardzo nietrwały, szybko zanikający
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa średnica: Ø – Ø cm
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
gutacja obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
zmiana koloru hymenoforu: Ø
zmiana koloru miąższu: niezmienny
zmiana koloru trzonu: Ø
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): zmiana barwy zarodników na żółtawą
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
występowanie:
występowanie – typ: w grupie
wielkość grupy: od kilku do kilkunastu owocników
kształt grupy: kępka, wiązka
odżywanie:
sposób odżywiania: saprotrof, pasożyt(rzadko)[5]
podłoże:
podłoże rodzaj: drewno (martwe drewno najczęściej drzew iglastych, próchniejące pniaki lub pnie, korzenie, rzadziej drzewa żywe[5]), gleba (ściółka drzew liściastych)
podłoże właściwości: Ø
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy liściaste, lasy mieszane
siedlisko właściwości: Ø
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Buk, Dąb, Wiąz
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: Ø
długość życia: Ø
okres występowania: kwiecień – grudzień[3]
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – kształt: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: fioletowo-brązowy[1], oliwkowopurpurowobrunatny[2], oliwkowobrązowy[4,7]
zarodniki – kształt: elipsoidalne, cienkościenne, z porą rostkową[6] i dziobkiem[6]
zarodniki – powierzchnia: gładka
zarodniki – kolor: fioletowoszary[6]
zarodniki – wymiary: 6(min 5) – 7(max 8) × 3 – 4 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø
informacje
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Maślanka ceglasta jest niejadalna ze względu na gorzki miąższ, ale niektóre źródła podejrzewają ten gatunek o właściwości lekko trujące. [4]
Niektóre źródła podają ciekawą informację o tym, że to gatunek jadany w w niektórych częściach Europy. [5]
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
W medycynie ludowej był stosowany przy dolegliwościach reumatycznych, jednak jego działanie lecznicze nie zostało naukowo potwierdzone. [1]
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Łuskwiak szafranowoczerwony
nazwa łacińska: Pholiota astragalina
zastosowanie ogólne: niejadalny
cechy odróżniające: blaszki żółte do oliwkowo-żóltych, rośnie na drewnie drzew iglastych
gatunek podobny:
nazwa polska: Maślanka łagodna
nazwa łacińska: Hypholoma capnoides
zastosowanie ogólne: jadalny
cechy odróżniające: czarnoniebieskawe blaszki, ośnie na drewnie drzew iglastych
gatunek podobny:
nazwa polska: Maślanka wiązkowa
nazwa łacińska: Hypholoma fasciculare
zastosowanie ogólne: trujący
cechy odróżniające: brudnozielonkawe blaszki, mniejsze owocniki

galeria obrazująca gatunki podobne, najczęściej mylone

[1] źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ma%C5%9Blanka_ceglasta
[2] źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=237
[3] źródło: https://www.medianauka.pl/maslanka-ceglasta
[4] źródło: https://grzybofil.pl/maslanka-ceglasta
[5] źródło: https://grzyby.pl/gatunki/Hypholoma_sublateritium.htm
[6] źródło: https://www.jezioro.com.pl/przyroda/index/grzyby/view/grzyby/q/%C5%BC/item/1769
[7] źródło: https://atlas.grzybiarze.eu/hypholoma-lateritium/

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.0

Prawa autorskie.