Maślanka łagodna

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek nadrzewny
klasa: pieczarniaki
rząd: pieczarkowce
rodzina: pierścieniakowate
charakterystyka: jadalny, częsty, niepodlegający ochronie
nazwa polska: Maślanka łagodna
inne nazwy polskie: Łysiczka łagodna, Ostrzępka poddymiona
nazwy potoczne: Ø
nazwa łacińska: 
Hypholoma capnoides
synonimy łacińskie: Agaricus capnoides (1818), Dryophila capnoides (1888), Dryophila fascicularis var. capnoides (1888), Geophila capnoides (1886), Naematoloma capnoides (1880), Naematoloma capnoides (1880), Psilocybe capnoides (1995)

nazwa angielska: Conifer Tuft
określenie nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1968 r.
pierwsza klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1821 r.
aktualna klasyfikacja: Paul Kummer, 1871 r.
powszechność w kraju: częsty
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje w Europie
sezon: grzyb jesienny, zimowy
okres występowania: sierpień – grudzień
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø
kategoria smaku:
 jadalny średniej jakości
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do płasko-wypukłego, płaskiego (starsze owocniki), często z niepozornym i małym garbem (młode owocniki)
część główna owocnika – kolor: musztardowo-żółty z rdzawożółtym środkiem kapelusza
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 3 – 7 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: gładki
brzeg – kolor: Ø
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: gładka
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: blaszki dość gęste
hymenofor – nasada: blaszki szeroko przyrośnięte
hymenofor – kolor: od białawego (młode owocniki) do ciemnofioletowobrązowego (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ:
miąższ – kształt: twardy, włóknisty
miąższ – kolor: bladobrązowy, ciemniejszy w trzonie niż kapeluszu
miąższ – zapach: grzybowy
miąższ – siła zapachu: Ø
miąższ – smak: łagodny, grzybowy
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: walcowaty, wygięty
trzon – struktura: pusty
trzon – powierzchnia: pokryta słabo widocznymi, białymi włókienkami (młode owocniki)
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: od jasnokremowożółtego do żółtobrązowego (bez zielonych odcieni), przy podstawie ciemniejszy
trzon – średnica: 3 – 10 mm
trzon – wysokość: 4 – 8 cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: Ø
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: zasnówka, pierścień/strefa pierścieniowa
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: tak
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: tak
pierścień – kształt: włókienkowaty
pierścień – trwałość: nietrwały, szybko zanikający
pierścień – kolor: białawy
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
zmiana koloru hymenoforu: Ø
zmiana koloru miąższu: Ø
zmiana koloru trzonu: Ø
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
występowanie:
występowanie – typ: w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: kępa
odżywanie:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże:
podłoże – rodzaj: drewno (próchniejące drewno iglaste)
podłoże – właściwości: Ø
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: Ø
siedlisko – właściwości: Ø
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: Ø
długość życia: Ø
okres występowania: Ø – Ø
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: rdzawobrunatny, brązowopurpurowy
zarodniki – kształt: elipsoidalne
zarodniki – powierzchnia: gładka
zarodniki – kolor: fioletowobrązowy
zarodniki – wymiary: 8 – 9 × 4 – 5 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø
informacje
ciekawostki
Maślanka łagodna występuje praktycznie przez cały rok, nawet w zimowe dni. Najczęściej tworzy nowe owocniki w miesiącach sierpień-kwiecień.
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
– gotowanie
– marynowanie
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Hełmówka jadowita
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: drobniejsze owocniki, kruche, rdzawobrązowe
gatunek podobny:
nazwa polska: Maślanka korzeniasta
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: blaszki szaro-oliwkowo-brązowe, miąższ gorzki, trzon korzeniasty
gatunek podobny:
nazwa polska: Maślanka wiązkowa
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: blaszki zielonkawe, ostry smak
Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.1

Prawa autorskie.