Maślanka wiązkowa

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek nadrzewny
klasa: pieczarniaki
rząd: pieczarkowce
rodzina: pierścieniakowate
charakterystyka: trujący, powszechny, niepodlegający ochronie
nazwa polska: Maślanka wiązkowa
inne nazwy polskie: Fałszywa opieńka (1973), Łysiczka trująca, Łysiczka wiązkowa (2003), Maślanka jadowita (1998), Maślanka trująca, Opieńka fałszywa (1958), Opieńka trująca (1964), Opieńka wiązkowa (1972), Opieńki olszowe żółte (1876), Ostrzępka wiązkowa (1936)
nazwy potoczne: Ø
nazwa łacińska: 
Hypholoma fasciculare
synonimy łacińskie: Agaricus fascicularis (1778), Agaricus sadleri (1879), Clitocybe sadleri (1887), Dryophila fascicularis (1888), Dryophila fascicularis (1888), Geophila fascicularis (1886), Hypholoma fasciculare var. fasciculare, Hypholoma fasciculare var. pusillum, Hypholoma sulphureum (1988), Naematoloma fasciculare (1880), Naematoloma fasciculare (1879), Pratella fascicularis (1821), Psilocybe fascicularis (1980)

nazwa angielska: Sulphur tuft
określenie nazwy polskiej: Franciszek Błoński, 1890 r.
pierwsza klasyfikacja: William Hudson, 1778 r.
aktualna klasyfikacja: Paul Kummer, 1871 r.
powszechność w kraju: powszechny
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje na wszystkich kontynentach poza Afryką i Antarktydą, oraz na wielu wyspach
sezon: grzyb wiosenny, letni, jesienny
okres występowania: kwiecień – grudzień
zastosowanie ogólne: TRUJĄCY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: bardzo gorzki
zapach ogólny: nieprzyjemny
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: trudne
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do wypukłego, płaskiego, z niewielkim wybrzuszeniem (starsze owocniki), pofalowany
część główna owocnika – kolor: żółty, płowo-żółtawy, żółtozielonawy, siarkowożółty, środek kapelusza od pomarańczowego do rdzawo-brązowego
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 2 – 7(max 12)[2] cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: podwinięty
brzeg – kolor: Ø
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: sucha, gładka, matowa
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: blaszki gęste, różnej długości
hymenofor – nasada: blaszki zaokrąglone przy trzonie[1], zaokrąglone lub przyrośnięte[3]
hymenofor – kolor: od siarkowo-żółtawego (młode owocniki) brudno-zielonkawego, oliwkowobrunatnego, fioletowoczarnego (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: 4 – 6 mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm

galeria obrazująca hymenofor

miąższ:
miąższ – kształt: cienki, elastyczny, sprężysty
miąższ – kolor: żółtawy, siarkowożółty, brązowy u podstawy trzonu
miąższ – zapach: nieprzyjemny[4]
miąższ – siła zapachu: niewyraźny
miąższ – smak: bardzo gorzki[1,4]
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: nieregularnie cylindryczny, powyginany, niekiedy zwężający się ku podstawie[2], smukły, łamliwy, niekiedy skręcony
trzon – struktura: pusty
trzon – powierzchnia: dołem pokryta brunatnymi włókienkami
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: żółtawy z lekko zielonkawym odcieniem
trzon – średnica: 0,5 – 1 cm
trzon – wysokość: 2 – 10(max 12) cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: Ø

galeria obrazująca trzon

osłona:
osłona – występowanie: tak
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: cienka osłona
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: zasnówka (tylko młode owocniki), strefa pierścieniowa
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: tak
resztki osłony – typ: kosmki
resztki osłony – kształt: jedwabiste, włókienkowate kosmki
resztki osłony – rozmieszczenie: na brzegu kapelusza
resztki osłony – trwałość: nietrwałe
resztki osłony – kolor: żółtawy[2]
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: tak (strefa pierścieniowa), nie zawsze
pierścień – kształt: włókienkowata strefa pierścieniowa, pajęczynowata
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: nie
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: nie
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: nie
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o w miarę niezmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o nieco zmiennej barwie
zmiana koloru po uszkodzeniu:
zmiana koloru hymenoforu: Ø
zmiana koloru miąższu: niezmienny
zmiana koloru trzonu: niezmienny[1], zmiana koloru na brązowy (pod naciskiem) [3,4]
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
występowanie:
występowanie – typ: w grupie
wielkość grupy: od kilku do kilkudziesięciu owocników
kształt grupy: wiązka
odżywanie:
sposób odżywiania: saprotrof, pasożyt[3]
podłoże:
podłoże – rodzaj: drewno (martwe drewno drzew liściastych oraz iglastych(rzadziej), pniaki, drewno budowlane, konary) [1,2], rzadziej na żywym drewnie[3]
podłoże – właściwości: Ø
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy liściaste, lasy mieszane, lasy iglaste(rzadziej), parki
siedlisko – właściwości: Ø
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
okres występowania: Ø – Ø
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: od szaro-fioletowego do czarniawego, purpurowo-fioletowo-brązowy
zarodniki – kształt: elipsoidalny
zarodniki – powierzchnia: gładka
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 6(min 5,5) – 8 × 3 4,5 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø
informacje
ciekawostki
Zielonkawy, ciemniejszy kolor blaszek u dojrzałych owocników pochodzi od wysypu zarodników.
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Hypholoma fasciculare, gdzie fasciculare tłumaczy się jako “wiązkowa”, “pęczkowa”.
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Ø
właściwości prozdrowotne
fascikulol D (tetracykliczny trójterpen) wyizolowany z owocników tego gatunku wykazuje działanie antybiotyczne w stosunku np. do Gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus)
naematolina i naematolon – wykazują działanie cytotoksyczne w stosunku do wirusa Polio i hamują wzrost komórek HeLaS2
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
fascykulole[3]
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
3 godziny po spożyciu [1]
objawy zatrucia
– zaburzenia trawienne spowodowane podrażnieniem i zapaleniem śluzówki układu pokarmowego
– bóle brzucha
– mdłości
– wymioty
– biegunka
– wzdęcia [1]
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Objawy zatrucia po około dwóch dniach mijają, zazwyczaj bez trwałych następstw. [1]
zastosowanie kulinarne
Ø
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Łuskwiak zmienny
nazwa łacińska: Kuehneromyces mutabilis
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny:
nazwa polska: Łysiczka zielonawa
nazwa łacińska: Hypholoma subviride
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: mniejsze owocniki
gatunek podobny:
nazwa polska: Maślanka ceglasta
nazwa łacińska: Hypholoma lateritium
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: większe owocniki, intensywniejsze zabarwienie, rośnie tylko na drewnie drzew liściastych
gatunek podobny:
nazwa polska: Maślanka łagodna
nazwa łacińska: Hypholoma capnoides
zastosowanie ogólne: jadalny
cechy odróżniające: blaszki niebieskawe, smak łagodny, rośnie tylko na drzewie iglastym
[1] źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ma%C5%9Blanka_wi%C4%85zkowa
[2] źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=238
[3] źródło: https://grzyby.pl/gatunki/Hypholoma_fasciculare.htm
[4] źródło: https://grzybofil.pl/maslanka-wiazkowa/

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.1

Prawa autorskie.