Maworek falisty
kategoria: śluzowiec wielkość: mikroskopijny typ ogólny: Ø | klasa: Myxomycetes rząd: Physarales rodzina: Physaraceae |
charakterystyka: niejadalny, sporadyczny, niepodlegający ochronie |
nazwa polska: Maworek falisty inne nazwy polskie: Ø nazwy potoczne: Ø nazwa łacińska: Physarum bivalve synonimy łacińskie: Angioridium sinuosum (1828), Carcerina valvata (1849), Diderma valvatum (1829), Lignydium sinuosum (1898), Physarum sinuosum (1829), Physarum sinuosum (1874), Reticularia sinuosa (1790) nazwa angielska: Ø |
określenie nazwy polskiej: Ø pierwsza klasyfikacja: Rawson S.H., 1937 r. aktualna klasyfikacja: Ø |
powszechność w kraju: sporadyczny trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø sugestia dotycząca ochrony: Ø historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: występuje na półkuli północnej, również w Afryce Południowej, oraz na wyspach Pacyfiku i Australii |
sezon: śluzowiec letni, jesienny okres występowania: czerwiec – listopad |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: brak zapach ogólny: brak wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: rozpostarty |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: od kulistego, prawie kulistego do wałeczkowatego, nieregularny, długie, tworzy szczelinę podłużną część główna owocnika – kolor: szary, odcienie szarości, blady, żółtawy[2], białawy |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 0,3 – 7(max 13)[3] mm owocnik – wysokość: 0,7 – 1 mm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: Ø brzeg – kolor: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: zewnętrzna – chropowata, siatkowata, pokryta ziarenkami węglanu wapnia, gruba, krucha otwiera się podłużną szparą [1] powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: Ø |
hymenofor: |
hymenofor – typ: Ø hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: Ø ujście hymenoforu – kolor: Ø ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ: |
miąższ – kształt: Ø miąższ – kolor: Ø miąższ – zapach: brak miąższ – siła zapachu: Ø miąższ – smak: brak miąższ – siła smaku: Ø miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: nie trzon – typ: Ø trzon – kształt: Ø trzon – struktura: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: Ø |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
zmiana koloru hymenoforu: Ø zmiana koloru miąższu: Ø zmiana koloru trzonu: Ø |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: stłoczone, ciasne skupiska, ściśnięte bocznie |
odżywanie: |
sposób odżywiania: saprotrof, pasożyt[4] |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: rośliny (żywe mszaki), drewno (martwe liście drzew liściastych, próchniejące gałązki drzew liściastych, kora) podłoże – właściwości: Ø integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: lasy liściaste siedlisko – właściwości: Ø forma terenu: Ø |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Mszaki, Olsza gatunek tworzący symbiozę: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: Ø długość życia: Ø okres występowania: Ø pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – kształt: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: czarnobrązowy[1], brązowy, czarny[2] zarodniki – kształt: Ø zarodniki – powierzchnia: drobno kolczasta/brodawkowata[3] zarodniki – kolor: fioletowy[2] zarodniki – wymiary: 8 × 10(max 11) μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
informacje |
ciekawostki |
---|
Pokarmem Maworka falistego są inne śluzowce i bakterie.[4] |
Niektóre atlasy opisują, że ten śluzowiec kształtem przypomina małże. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Ø nazwa łacińska: Physarum bitectum zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: Ø |
[1] źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=1720
[2] źródło: https://www.discoverlife.org/mp/20q?search=Physarum+bivalve
[3] źródło: https://sarahlloydmyxos.files.wordpress.com/2017/01/physarum-bivalve-0897.pdf
[4] źródło: https://www.123pilzsuche-2.de/daten/details/GescheiteltesZackenbaendchen.htm
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.0