Mitróweczka błotna
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: Ø | klasa: patyczniaki rząd: tocznikowce rodzina: incertae sedis |
nazwa polska: Mitróweczka błotna inne nazwy polskie: Ø nazwy potoczne: Ø nazwa łacińska: Mitrula paludosa synonimy łacińskie: Clavaria epiphylla (1793), Clavaria phalloides (1789), Leotia dicksonii (1801), Leotia epiphylla (1821), Leotia uliginosa, Mitrula phalloides (1826), Mitrula phalloides var. phalloides (1826), Mitrula uliginosa (1825) nazwa angielska: Bog Beacon |
określenie nazwy polskiej: Ø pierwsza klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1821 r. aktualna klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1821 r. |
powszechność w kraju: sporadyczny trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: Ø kategoria zagrożenia: V – narażone, zagrożone wyginięciem sugestia dotycząca ochrony: Ø historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: szeroko rozprzestrzeniona w Ameryce Północnej i Europie, występuje też w Japonii |
sezon: grzyb wiosenny, letni okres występowania: Ø – Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: brak zapach ogólny: brak wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: klawarioidalny |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: owocnik składa się z główki i trzonu, główka jajowata lub językowata, maczugowata, cylindryczna, nieregularna, kulistawa, w środku pusta, wysokość główki 0,5 – 3 cm, szerokość główki 2 – 10 mm część główna owocnika – kolor: główka – od żółtego do pomarańczowego |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: Ø – Ø cm owocnik – wysokość: 1 – 5(max 6) cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: Ø brzeg – kolor: Ø brzeg – szerokość: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: główka – gładka, błyszczącą, niekiedy płytkie i szerokie pionowe pofałdowania powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: Ø |
hymenofor: |
hymenofor – typ: gładki hymenofor – ulokowanie: na całej powierzchni główki hymenofor – kształt: gładki hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: od żółtego do pomarańczowego hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: Ø ujście hymenoforu – kolor: Ø ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ: |
miąższ – kształt: Ø miąższ – kolor: Ø miąższ – zapach: brak miąższ – siła zapachu: Ø miąższ – smak: brak miąższ – siła smaku: Ø miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: tak trzon – typ: centryczny trzon – kształt: walcowaty, bez przewężeń trzon – struktura: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: białawy, nieco przezroczysty trzon – średnica: 2 – 3 mm trzon – wysokość: 0,5 – 4(max 5) cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: Ø podstawa trzonu – kolor: Ø |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
zmiana koloru hymenoforu: Ø zmiana koloru miąższu: Ø zmiana koloru trzonu: Ø |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: Ø wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
odżywanie: |
sposób odżywiania: saprotrof |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: różne (opadłe liście, igliwie, gałązki, gnijące mchy i glony) podłoże – właściwości: Ø integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: bagna, rowy, płytkie rozlewiska siedlisko – właściwości: mokre forma terenu: Ø |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: Ø długość życia: Ø okres występowania: Ø – Ø pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – opis: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: biały zarodniki – kształt: wydłużony zarodniki – powierzchnia: gładka zarodniki – kolor: bezbarwne zarodniki – wymiary: 10 – 15 × 2,5 – 3 μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
informacje |
ciekawostki |
---|
Powierzchnia główki jest powierzchnią płodną (zarodnikową). |
etymologia |
---|
Nazwa łacińska tego gatunku to Mitrula paludosa, pochodzi od łacińskich słów mitr oznaczającego “mitrę” – rodzaj nakrycia głowy, który przypomina swoim kształtem główka Mitróweczki błotnej i palustris oznaczającego “błoto, bagno, torfowisko”, czyli ulubione siedlisko tego gatunku. |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Mitróweczka błotna znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski. |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Łopatnica żółtawa nazwa łacińska: Spathularia flavida zastosowanie ogólne: jadalny cechy odróżniające: większe owocniki, nie występuje na tak podmokłych siedliskach, blade barwy |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Małozorek tłuczkowaty nazwa łacińska: Microglossum rufum zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: cały jednolicie ubarwiony |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Ø nazwa łacińska: Mitrula elegans zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: Ø |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Łopatnica Neesa nazwa łacińska: Spathularia neesii zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: cały jednolicie ubarwiony |
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.2