Mleczaj delikatny

kategoria: grzyb
rodzina: gołąbkowate (?)
nazwa polska: Mleczaj delikatny
inne nazwy polskie: Ø
nazwa łacińska: Lactarius mitissimus
inne nazwy łacińskie: Ø
autor nazwy polskiej: Ø
pierwsza klasyfikacja: Ø
aktualna klasyfikacja: Ø
powszechność: Ø
ochrona prawna: 
Ø
kategoria zagrożenia: 
Ø
handel: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: 
Ø
kategoria smaku: 
Ø
wyjątki zastosowania: 
Ø
okres występowania: sierpień – październik
okres maksymalny: Ø – Ø
gatunek wieloletni: Ø
uprawa: Ø
opis
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: od wypukłego (młode owocniki) do spłaszczonego (starsze owocniki), brzeg podgięty
owocnik – powierzchnia: gładka, błyszcząca
owocnik – kolor: rdzawy, pomarańczowy, brzeg trochę jaśniejszy od kapelusza
owocnik – średnica: 3 – 7 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki gęste, mieszane, cienkie, wąskie
hymenofor – nasada: blaszki przyrośnięto-zbiegające
hymenofor – kolor: ochrowy
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: równogruby
trzon – powierzchnia: gładka
trzon – kolor: nieco jaśniejszy od kapelusza
trzon – średnica: 0,4 – 1 cm
trzon – wysokość: 3 – 6 cm
miąższ – kształt: łamliwy
miąższ – kolor: żółtawy do bladopomarańczowego
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zapach: brak
miąższ – smak: łagodny
pierścień: brak
pochwa: brak
mleczko: tak, białe, raczej delikatne
gutacja: Ø
higrofaniczność: Ø

podłoże: gleba
sposób odżywiania: symbiont
terytorium: lasy mieszane
gatunek organizmu sąsiadującego: Ø
gatunek organizmu będącego podłożem: Ø
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: Ø

zarodniki – kształt: owalne
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: Ø – Ø × Ø – Ø μm
wysyp zarodników – kolor: białokremowy
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
uwagi
Ø
właściwości lecznicze
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
wartości odżywcze
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
bibliografia
Ø
Ø
gatunek podobny
cechy odróżniające
Mleczaj pomarańczowy
mleczko bardzo gorzkie
Mleczaj smaczny
Ø

galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)

Ø

przypisy i bibliografia

Prawa autorskie.