Mleczaj delikatny
kategoria: grzyb rodzina: gołąbkowate (?) |
nazwa polska: Mleczaj delikatny inne nazwy polskie: Ø nazwa łacińska: Lactarius mitissimus inne nazwy łacińskie: Ø |
autor nazwy polskiej: Ø pierwsza klasyfikacja: Ø aktualna klasyfikacja: Ø |
powszechność: Ø ochrona prawna: Ø kategoria zagrożenia: Ø |
handel: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
okres występowania: sierpień – październik okres maksymalny: Ø – Ø |
gatunek wieloletni: Ø uprawa: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: od wypukłego (młode owocniki) do spłaszczonego (starsze owocniki), brzeg podgięty owocnik – powierzchnia: gładka, błyszcząca owocnik – kolor: rdzawy, pomarańczowy, brzeg trochę jaśniejszy od kapelusza owocnik – średnica: 3 – 7 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki gęste, mieszane, cienkie, wąskie hymenofor – nasada: blaszki przyrośnięto-zbiegające hymenofor – kolor: ochrowy hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm trzon – typ: centryczny trzon – kształt: równogruby trzon – powierzchnia: gładka trzon – kolor: nieco jaśniejszy od kapelusza trzon – średnica: 0,4 – 1 cm trzon – wysokość: 3 – 6 cm miąższ – kształt: łamliwy miąższ – kolor: żółtawy do bladopomarańczowego miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zapach: brak miąższ – smak: łagodny pierścień: brak pochwa: brak mleczko: tak, białe, raczej delikatne gutacja: Ø higrofaniczność: Ø podłoże: gleba sposób odżywiania: symbiont terytorium: lasy mieszane gatunek organizmu sąsiadującego: Ø gatunek organizmu będącego podłożem: Ø gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: Ø zarodniki – kształt: owalne zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: Ø – Ø × Ø – Ø μm wysyp zarodników – kolor: białokremowy |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
właściwości lecznicze |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
wartości odżywcze |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne | bibliografia |
---|---|
Ø | Ø |
gatunek podobny | cechy odróżniające |
---|---|
Mleczaj pomarańczowy | mleczko bardzo gorzkie |
Mleczaj smaczny | Ø |
galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)
Ø
przypisy i bibliografia