Mleczaj kamforowy

kategoria: grzybrodzina: gołąbkowate
nazwa polska: Mleczaj kamforowy
inne nazwy polskie: Mleczaj cukierkowy
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Lactarius camphoratus
synonimy łacińskie: Agaricus camphoratus (1793), Agaricus subdulcis (1821), Agaricus cimicarius (1786), Lactarius terryi (1878), Lactifluus camphoratus (1891), Lactifluus terryi (1898)
autor nazwy polskiej: Franciszek Błoński, 1896 r.
pierwsza klasyfikacja: Jean Baptiste François Pierre Bulliard, 1793 r.
aktualna klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1838 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
sezon: grzyb letni
okres występowania: czerwiec – listopad
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
powszechność w kraju: pospolity
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg ogólny: występuje w Ameryce Północnej, Środkowej, Europie, Japonii i Australii [1]
trudność identyfikacji: łatwe
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 jadalny najniższej jakości
wyjątki zastosowania:
 Ø
opis
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od łukowatego (młode owocniki) do rozpostartego (starsze owocniki), w środku kapelusza (prawie) zawsze występuje dość wyraźny garb, a wokół niego wgłębienie [1], brzeg karbowany i delikatnie pomarszczony [1], brzeg od podwiniętego (młode owocniki) do rozprostowanego (starsze owocniki)
owocnik – powierzchnia: sucha, naga, matowa [1], gładka, bez połysku, brzeg kapelusza od delikatnie oszronionej (młode owocniki) do gładkiego (starsze owocniki) [2], niekiedy promieniście pomarszczona
owocnik – kolor: ciemnopomarańczowo-brązowy lub czerwono-brązowy [1], winnoczerwony[2]
owocnik – średnica: 2 – 5(max 9)[2,3] cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki gęste [1], gładkie ostrza blaszek, blaszki mieszane [2], z międzyblaszkami [3]
hymenofor – nasada: blaszki nieco tylko zbiegające na trzon [1], niekiedy przy trzonie rozwidlone [2]
hymenofor – kolor: od jasnocielisto-czerwonawego (młode owocniki) do czerwono-brązowawego (starsze owocniki), biały nalot podczas w okresie wysypu, brązowe plamy [1]
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: cienki, kruchy, delikatny
miąższ – kolor: jasny, czerwonawobrązowawy [2]
miąższ – zapach: zapach kamfory, pluskwiaków, suszonego lubczyka lub cykorii [1], korzenny (podczas suszenia) [1]
miąższ – smak: łagodny, niekiedy nieco gorzkawy [1]
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: walcowaty, czasami spłaszczony, komorowaty[2], od pełnego (młode owocniki) do komorowatego (starsze owocniki) [2]
trzon – powierzchnia: gładka, delikatnie oszroniona [2]
trzon – kolor: ciemnoczerwono-brązowy, czerniejący przy podstawie [1], nieco jaśniejszy od kapelusza (głównie w górnej części) [2]
trzon – średnica: 0,4 – 1(max 1,3)[3] cm
trzon – wysokość: 3 – 8(max 10)[5] cm
pierścień: brak
pochwa: brak
osłona: Ø
mleczko: tak, obfite, rzadkie, wodnistobiałe, smak łagodny ale pozostawiający gorzkawy posmak [1]
gutacja: Ø
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: tak, na  brązowawy [2,3]
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
reakcje makrochemiczne: nalewka gwajakowa – zmiana koloru na różowo, po chwili zaś na czerwono-brązowo-zielono, KOH (ług potasowy) – zmiana koloru na oliwkowo brązowy, FeSO4 (siarczan żelaza II) – zmiana koloru na szaro zielony (po 5 minutach), C6H5OH (kwas karbolowy, fenol) – zmiana koloru na ciemnopurpurowy lub czekoladowobrązowy
zmienność: Ø
higrofaniczność: Ø
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
podłoże: gleba (bogata w próchnice, kwaśna[4])
sposób odżywiania: symbiont
terytorium: lasy liściaste, lasy iglaste
gatunek organizmu sąsiadującego: Świerk zwyczajny, Sosna zwyczajna, Buk pospolity [1,3], Jodła[2], Brzoza[5]
gatunek organizmu będącego podłożem: Ø
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: mała, kilka owocników
kształt grupy: rozproszona
zarodniki – kształt: elipsoidalne, brodawkowate
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 6,5 – 8 × 5,5 – 6,5 μm
wysyp zarodników – kolor: biały, jasny, kremowy
opis
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
toksyny: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Mleczaj kamforowy niekiedy jest atakowany przez pasożytniczego grzyba Hypomyces lateritius, powodującego pleśnienie i niedorozwój jego blaszek oraz stwardnienie miąższu. Porażone przez tego grzyba owocniki rydzów są niejadalne. [1]
Według niektórych źródeł określany jako niejadalny. Według wielu atlasów jest uznany za jadalny ale po dokładnym gotowaniu[5] lub głównie jako suszony.
To jeden z nielicznych grzybów wykorzystywanych w cukiernictwie. Dawniej Mleczaj kamforowy w Ameryce Północnej zastępował niedostępny szafran, wanilię, curry, maggi czy proszek z trufli. Aromatyzowano nim głównie syrop klonowy, rzadziej tytoń i wieprzowinę, nawet ciastka i lody (stąd jego angielska nazwa „candy cap – mleczaj cukierkowy, cukierniczy”) co było wyjątkowe wśród grzybów. Przed użyciem susz z tego mleczaja rozrabiano gorącym mlekiem tak jak wanilię. Do dziś bywa stosowany w tym celu w niektórych restauracjach Kalifornii, UK oraz Chin, głównie w prowincji Junnan. [3]
Grzyb ten najczęściej używany jest jako przyprawa, środek aromatyzujący, jeśli zostanie dodany do posiłku podczas procesu gotowania.
etymologia
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Mleczaj kamforowy wykazuje działanie przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowe. [6]
transport
To gatunek trudny w transporcie (owocniki są łamliwe, kruche).
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
– jako przyprawa (suszony i mielony)
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Mleczaj płowy
cechy odróżniające: aksamitna, łuseczkowata powierzchnia kapelusza
gatunek podobny: Mleczaj wątrobowy
cechy odróżniające: brak charakterystycznego zapachu, siarkowożółty miąższ, mleczko przebarwia się na żółto

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Mleczaj_kamforowy
2 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=772
3 źródło: https://www.ekologia.pl/wiedza/grzyby/mleczaj-kamforowy
4 źródło: https://grzyby.pl/gatunki/Lactarius_camphoratus.htm
5 źródło: https://www.first-nature.com/fungi/lactarius-camphoratus.php
6 źródło: https://ultimate-mushroom.com/edible/232-lactarius-camphoratus.html

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0

Prawa autorskie.