Mleczaj paskudnik

kategoria: grzybrodzina: gołąbkowate
nazwa polska: Mleczaj paskudnik
inne nazwy polskie: Bedłka jadowita, Mleczaj jadowity
nazwy zwyczajowe: Paskudnik, Smoluch
nazwa łacińska: Lactarius necator
synonimy łacińskie: Agaricus necator (1781), Agaricus plumbeus (1801), Lactarius necator (1796)
autor nazwy polskiej: Franciszek Błoński, 1890 r.
pierwsza klasyfikacja: Jean Baptiste François Pierre Bulliard, 1781 r.
aktualna klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1796 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
sezon: grzyb jesienny
okres występowania: lipiec – listopad
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
powszechność w kraju: pospolity
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg ogólny: występuje w Ameryce Północnej i Europie, w Azji podano jego występowanie tylko w Japonii [1]
trudność identyfikacji: bardzo łatwe
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
opis
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od niskołukowatego (młode owocniki) do rozpostartego, wgłębionego na środku (starsze owocniki), brzeg od mocno podwiniętego (młode owocniki) do rozprostowanego (starsze owocniki)
owocnik – powierzchnia: od nieco filcowatej (w dni suchej) do śluzowatej, kleistej (w dni wilgotnej), niekiedy słabo widoczne strefowanie, powierzchnia kapelusza często posiada ciemne plamy, brzeg kapelusza puszysto omszony, nieco strzępiasty [2], omszona (tylko młode owocniki)
owocnik – kolor: od ciemnooliwkowo-zielonego do oliwkowoczarnego, ciemniejszy w centrum kapelusza
owocnik – średnica: 5 – 15(max 20)[2,3,4] cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki gęste, wąskie, różnej długości, niekiedy rozwidlone, blaszki zwężające się na końcach [4]
hymenofor – nasada: blaszki nieco zbiegające po trzonie
hymenofor – kolor: od białawego (młode owocniki) do słomkowożółtego, bladoochrawego, z brązowymi cętkami, plamkami (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: kruchy, twardy, gruby, zwarty
miąższ – kolor: od białego (młode owocniki) do oliwkowego, brązowawego (starsze owocniki), pod skórką kapelusza słabo oliwkowy [1], po wysuszeniu oliwkowy
miąższ – zapach: słaby, żywiczny[4]
miąższ – smak: piekący, od łagodnego (początkowo) do paląco ostrego (po chwili), cierpki
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: cylindryczny, walcowaty, od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki) [1], krótszy od średnicy kapelusza
trzon – powierzchnia: od błyszczącej (w dni suche) do śliskiej (w dni wilgotne), niekiedy chropowata lub jamkowata, dołkowata
trzon – kolor: od bladooliwkowego, zielonawego do brudnooliwkowego [1], podobny do owocnika, biały w przekroju
trzon – średnica: 1 – 2,5 cm
trzon – wysokość: 3 – 8 cm
pierścień: brak
pochwa: brak
osłona: Ø
mleczko: tak, obfite, o piekącym smaku, kolor biały i niezmienny, wodnistobiały
gutacja: Ø
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: tak, ciemnieje, na brązowy [1]
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
reakcje makrochemiczne: KOH (ług potasowy) – zmiana koloru na na purpurowo-fioletowy
zmienność: gatunek o w miarę niezmiennym kształcie i barwie
higrofaniczność: Ø
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
podłoże: gleba (kwaśna, uboga)
sposób odżywiania: symbiont
terytorium: lasy iglaste, lasy liściaste, lasy mieszane
gatunek organizmu sąsiadującego: Brzoza, Świerk, Sosna(rzadziej)
gatunek organizmu będącego podłożem: Ø
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: Ø
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki – kształt: owalne, pokryte drobnymi brodawkami
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 7,5 – 8,5 × 6 – 7 μm
wysyp zarodników – kolor: kremowobiały, jasnokremowy, żółtoochrowy[3], biało-śmietankowy z beżowo-różowym odcieniem [4]
opis
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
toksyny: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Mleczaj paskudnik zjedzony bez gotowania, wywołuje dolegliwości żołądkowo-jelitowe z wymiotami – ale podobno po dłuższym wymoczeniu (i odlaniu wody) oraz poddaniu go zasoleniu lub marynowaniu, nadaje się do spożycia. [1]
W krajach wschodnioeuropejskich oraz m.in. na Syberii grzyb ten jest jadany i niezwykle popularny. [1]
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Lactarius necator, gdzie necator znaczy “morderca”. [2]
uwagi
Według kilku źródeł, niektóre ze związków chemicznych znajdujących się w Mleczaju paskudniku podejrzewa się o działanie rakotwórcze. [1]
Mleczaj paskudnik zawiera nekatorynę – seskwiterpen o silnym działaniu mutagennym.
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Mleczaj śluzowaty
cechy odróżniające: mniejszy, dzwonkowaty kapelusz pokryty pasiastymi plamami, występuje pod bukami

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Mleczaj_paskudnik
2 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=189
3 źródło: https://grzyby-pk.pl/gat_l/gat_lactarius_turpis.php
4 źródło: http://atlasflory.type.pl/lactarius_turpis.html

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0

Prawa autorskie.