Mleczaj paskudnik
kategoria: grzyb | rodzina: gołąbkowate |
nazwa polska: Mleczaj paskudnik inne nazwy polskie: Bedłka jadowita, Mleczaj jadowity nazwy zwyczajowe: Paskudnik, Smoluch nazwa łacińska: Lactarius necator synonimy łacińskie: Agaricus necator (1781), Agaricus plumbeus (1801), Lactarius necator (1796) |
autor nazwy polskiej: Franciszek Błoński, 1890 r. pierwsza klasyfikacja: Jean Baptiste François Pierre Bulliard, 1781 r. aktualna klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1796 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb naziemny |
sezon: grzyb jesienny okres występowania: lipiec – listopad | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
powszechność w kraju: pospolity ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø zasięg ogólny: występuje w Ameryce Północnej i Europie, w Azji podano jego występowanie tylko w Japonii [1] |
trudność identyfikacji: bardzo łatwe |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: kapelusz od niskołukowatego (młode owocniki) do rozpostartego, wgłębionego na środku (starsze owocniki), brzeg od mocno podwiniętego (młode owocniki) do rozprostowanego (starsze owocniki) owocnik – powierzchnia: od nieco filcowatej (w dni suchej) do śluzowatej, kleistej (w dni wilgotnej), niekiedy słabo widoczne strefowanie, powierzchnia kapelusza często posiada ciemne plamy, brzeg kapelusza puszysto omszony, nieco strzępiasty [2], omszona (tylko młode owocniki) owocnik – kolor: od ciemnooliwkowo-zielonego do oliwkowoczarnego, ciemniejszy w centrum kapelusza owocnik – średnica: 5 – 15(max 20)[2,3,4] cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki gęste, wąskie, różnej długości, niekiedy rozwidlone, blaszki zwężające się na końcach [4] hymenofor – nasada: blaszki nieco zbiegające po trzonie hymenofor – kolor: od białawego (młode owocniki) do słomkowożółtego, bladoochrawego, z brązowymi cętkami, plamkami (starsze owocniki) hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: kruchy, twardy, gruby, zwarty miąższ – kolor: od białego (młode owocniki) do oliwkowego, brązowawego (starsze owocniki), pod skórką kapelusza słabo oliwkowy [1], po wysuszeniu oliwkowy miąższ – zapach: słaby, żywiczny[4] miąższ – smak: piekący, od łagodnego (początkowo) do paląco ostrego (po chwili), cierpki trzon – typ: centryczny trzon – kształt: cylindryczny, walcowaty, od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki) [1], krótszy od średnicy kapelusza trzon – powierzchnia: od błyszczącej (w dni suche) do śliskiej (w dni wilgotne), niekiedy chropowata lub jamkowata, dołkowata trzon – kolor: od bladooliwkowego, zielonawego do brudnooliwkowego [1], podobny do owocnika, biały w przekroju trzon – średnica: 1 – 2,5 cm trzon – wysokość: 3 – 8 cm pierścień: brak pochwa: brak osłona: Ø |
mleczko: tak, obfite, o piekącym smaku, kolor biały i niezmienny, wodnistobiały gutacja: Ø |
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: tak, ciemnieje, na brązowy [1] miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø reakcje makrochemiczne: KOH (ług potasowy) – zmiana koloru na na purpurowo-fioletowy |
zmienność: gatunek o w miarę niezmiennym kształcie i barwie higrofaniczność: Ø |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
podłoże: gleba (kwaśna, uboga) sposób odżywiania: symbiont terytorium: lasy iglaste, lasy liściaste, lasy mieszane gatunek organizmu sąsiadującego: Brzoza, Świerk, Sosna(rzadziej) gatunek organizmu będącego podłożem: Ø gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: Ø wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki – kształt: owalne, pokryte drobnymi brodawkami zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 7,5 – 8,5 × 6 – 7 μm wysyp zarodników – kolor: kremowobiały, jasnokremowy, żółtoochrowy[3], biało-śmietankowy z beżowo-różowym odcieniem [4] |
opis |
---|
woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø |
toksyny: Ø |
pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Mleczaj paskudnik zjedzony bez gotowania, wywołuje dolegliwości żołądkowo-jelitowe z wymiotami – ale podobno po dłuższym wymoczeniu (i odlaniu wody) oraz poddaniu go zasoleniu lub marynowaniu, nadaje się do spożycia. [1] |
W krajach wschodnioeuropejskich oraz m.in. na Syberii grzyb ten jest jadany i niezwykle popularny. [1] |
etymologia |
---|
Nazwa łacińska tego gatunku to Lactarius necator, gdzie necator znaczy “morderca”. [2] |
uwagi |
---|
Według kilku źródeł, niektóre ze związków chemicznych znajdujących się w Mleczaju paskudniku podejrzewa się o działanie rakotwórcze. [1] |
Mleczaj paskudnik zawiera nekatorynę – seskwiterpen o silnym działaniu mutagennym. |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Mleczaj śluzowaty |
cechy odróżniające: mniejszy, dzwonkowaty kapelusz pokryty pasiastymi plamami, występuje pod bukami |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Mleczaj_paskudnik
2 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=189
3 źródło: https://grzyby-pk.pl/gat_l/gat_lactarius_turpis.php
4 źródło: http://atlasflory.type.pl/lactarius_turpis.html
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0