Mleczaj rydz
kategoria: grzyb | rodzina: gołąbkowate |
nazwa polska: Mleczaj rydz inne nazwy polskie: Bedłka rydz, Rydz prawdziwy nazwy zwyczajowe: Rycek, Rydz, Rydz pański, Rydzek, Rydzyk, Ryzok, Ryżyk nazwa łacińska: Lactarius deliciosus synonimy łacińskie: Agaricus deliciosus (1753), Galorrheus deliciosus (1871), Lactifluus deliciosus (1891) |
określenie nazwy polskiej: Franciszek Błoński, 1889 r. pierwsza klasyfikacja: Karol Linneusz, 1753 r. aktualna klasyfikacja: Samuel Frederick Gray oraz Elias Magnus Fries, 1821 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb naziemny |
powszechność w kraju: pospolity ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: szeroko rozprzestrzeniony na całej półkuli północnej na obszarach o klimacie umiarkowanym, występuje także w Australii |
sezon: grzyb jesienny okres występowania: sierpień – listopad | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: jadalny bardzo dobrej jakości smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: kapelusz od wypukłego (młode owocniki) do wklęsłego, z płytkim wgłębieniem na środku, lejkowatego (starsze owocniki), brzeg długo podwinięty owocnik – powierzchnia: koncentrycznie strefowana, niekiedy jamkowato-plamista, pokryta śluzowatą skórką (w dni wilgotne) [1], ciemniejsze koliste kręgi na jasnej powierzchni [2] owocnik – kolor: cielistoczerwonawy lub w różnych odcieniach pomarańczowego, czasami z domieszką zieleni [1] owocnik – średnica: 4 – 12 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki cienkie i kruche, o różnej długości hymenofor – nasada: blaszki prosto przyrośnięte lub lekko zbiegające na trzon hymenofor – kolor: pomarańczowożółtawy, podobny do koloru kapelusza [1] hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: kruchy, nieregularnie łamliwy, zwarty, przesiąknięty mleczkiem miąższ – kolor: bladopomarańczowy[1], biały jedynie na brzegach i pod skórką trzonu pomarańczowy [2] miąższ – zapach: słodkawy[1], owocowy[1], przyjemny[2] miąższ – smak: lekko gorzkawy[1], cierpki[1], łagodny[2] trzon – występowanie: tak trzon – typ: centryczny trzon – kształt: cylindryczny, przesiąknięty mleczkiem, zwężony przy podstawie, od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki), łamliwy trzon – powierzchnia: gładka, z ciemnymi i jamkowatymi plamkami trzon – kolor: kolor kapelusza lub nieco jaśniejszy trzon – średnica: 1 – 2,5 cm trzon – wysokość: 3 – 7 cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: nie pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: tak mleczko – kolor: pomarańczowy, nie zmienia barwy na powietrzu (nieco tylko jaśnieje lub ciemnieje) [1], marchewkowo-czerwony[2], szybko blednie [2], zmienia kolor na zielonkawy [2] mleczko – smak: łagodny o gorzkim posmaku mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: symbiont podłoże: gleba (piaszczysta) terytorium: lasy iglaste, młodniki, obrzeża lasów, miejsca trawiaste gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Sosna gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: Ø wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: szerokoowalne, brodawkowate zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 7,1 – 9,1 × 6 – 7,5 μm wysyp zarodników – kolor: jasnoochrowy[1,2] |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o w miarę niezmiennym kształcie zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: tak, na lekko zielonawy miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: 40 kcal/100 gram woda: tak, spora zawartość białko: tak tłuszcze: tak węglowodany: tak sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E minerały: cynk, fluor, fosfor, jod, magnez, mangan, miedź, potas, siarka, wapń, żelazo kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Mleczaje rydze są dość wybredne i pojawiają się tylko w czystych siedliskach. |
etymologia |
---|
Nazwa łacińska tego gatunku to Lactarius deliciosus, gdzie deliciosus oznacza “bardzo smaczny”. |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Z owocników Mleczaja rydza wyizolowano związki seskwiterpenowe o nazwie laktarowiolina, laktarazulen i laktarofulwen. Laktarowiolina wykazuje działanie antybiotyczne w stosunku np. do prątka gruźlicy i pałeczki duru brzusznego. [1] |
Dokładna zawartość witamin i minerałów w 100 gramach świeżego owocnika: – witamina B1: 0,09 mg – witamina B2: 0,42 mg – witamina B6: 0,1 mg – witamina B12: 0,04 mg – witamina C: 2,3 mg – witamina D: 76 μg – witamina E: 0,12 mg – miedź: 0,49 mg – magnez: 10 mg – potas: 370 mg – cynk: 073 mg – żelazo: 1,04 mg – fosfor: 104 mg – wapń: 5 mg |
transport |
---|
To gatunek łatwy w transporcie. |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
To gatunek dopuszczony do obrotu. |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
– marynowanie(najczęściej) – smażenie(często) – duszenie |
Mleczaj rydz nie nadaje się do suszenia. |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Mleczaj czerwieniejący |
cechy odróżniające: winnoczerwone mleczko i lekko winnoczerwone blaszki |
gatunek podobny: Mleczaj jodłowy |
cechy odróżniające: występuje pod Jodłami |
gatunek podobny: Mleczaj modrzewiowy |
cechy odróżniające: występuje wyłącznie pod Modrzewiami, białe mleczko |
gatunek podobny: Mleczaj świerkowy |
cechy odróżniające: występuje wyłącznie pod Świerkami, mleczko zmienia kolor na czerwonofioletowy (po 30 minutach) |
gatunek podobny: Mleczaj wełnianka |
cechy odróżniające: obecność włosków na powierzchni, piekący smak |
gatunek podobny: Mleczaj zmienny |
cechy odróżniające: bardziej oliwkowozielony kapelusz, mleczko przebarwia się się na kolor winnoczerwony przy wysychaniu |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Mleczaj_rydz
2 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=245
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0