Mollisia cinerea
kategoria: grzyb | rodzina: Mollisiaceae |
nazwa polska: Ø inne nazwy polskie: Ø nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Mollisia cinerea synonimy łacińskie: Peziza cinerea Batsch (1786), Octospora cinerea (1821), Niptera cinerea (1870), Peziza grisea (1783), Peziza viridis (1788), Octospora pallida (1789), Peziza alni (1803) |
określenie nazwy polskiej: Ø pierwsza klasyfikacja: August Johann Georg Karl Batsch, 1786 r. aktualna klasyfikacja: Petter Adolf Karsten, 1871 r. |
kategoria wielkości: grzyb mikroskopijny | typ ogólny: grzyb nadrzewny |
powszechność w kraju: pospolity ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: występuje na wszystkich kontynentach poza Antarktydą |
sezon: grzyb całoroczny okres występowania: styczeń – grudzień | czas życia: Ø długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: Ø cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: miseczkowaty owocnik – kształt: od miseczki (młode owocniki) do nieregularnych, płaskich form (starsze owocniki), brzeg nieco uniesiony, wąsko przymocowane do podłoża, bezłodygowe grzyby kubkowe w kształcie spodka owocnik – powierzchnia: wewnętrzna – zarodnikowa, gładka, zewnętrzna – pokryta drobnym puchem, ogólnie pofalowana owocnik – kolor: od jasnoszarego do brązowego, czarnego, brzeg często białawy (młode owocniki) owocnik – średnica: 0,5 – 3(max 5) mm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: gładki hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: Ø miąższ – kolor: Ø miąższ – zapach: niewyraźny miąższ – smak: niewyraźny trzon – występowanie: nie trzon – typ: Ø trzon – kształt: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: saprotrof podłoże: drewno (martwe drewno drzew liściastych(najczęściej) oraz iglastych, na spodzie martwych gałęzi czy pni, pod korą) terytorium: lasy liściaste(najczęściej), lasy iglaste, lasy mieszane, miejsca ocienione, miejsca wilgotne gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Dąb szypułkowy, Dąb bezszypułkowy, Buk, rzadziej Brzoza brodawkowata, Świerk pospolity, Jodła pospolita gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: w grupie wielkość grupy: od kilkunastu do nawet kilkuset owocników kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: cylindryczne (bez kropel i sept) zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 6 – 12 × 1,5 – 3 μm wysyp zarodników – kolor: biały |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: tak, barwa owocników zależy od ich nawodnienia, w dni suche mają barwę jaśniejszą, popielatą wręcz białawą wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: brak reakcji na KOH FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Na owocnikach Mollisia cinerea niekiedy spotkać można innego, mniejszego grzyba – Sebacina fungicola. |
etymologia |
---|
Nazwa łacińska tego gatunku to Mollisia cinerea, gdzie Mollisia oznacza “miękki lub słaby (gąbczasty, nie twardy)”, a cinerea oznacza “szary”. |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Ø |
cechy odróżniające: Ø |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0