Mollisia cinerea

kategoria: grzybrodzina: Mollisiaceae
nazwa polska: Ø
inne nazwy polskie: Ø
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Mollisia cinerea
synonimy łacińskie: Peziza cinerea Batsch (1786), Octospora cinerea (1821), Niptera cinerea (1870), Peziza grisea (1783), Peziza viridis (1788), Octospora pallida (1789), Peziza alni (1803)
określenie nazwy polskiej: Ø
pierwsza klasyfikacja: August Johann Georg Karl Batsch, 1786 r.
aktualna klasyfikacja: Petter Adolf Karsten, 1871 r.
kategoria wielkości: grzyb mikroskopijnytyp ogólny: grzyb nadrzewny
powszechność w kraju: pospolity
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: występuje na wszystkich kontynentach poza Antarktydą
sezon: grzyb całoroczny
okres występowania: styczeń – grudzień
czas życia: Ø
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: Ø
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: miseczkowaty
owocnik – kształt: od miseczki (młode owocniki) do nieregularnych, płaskich form (starsze owocniki), brzeg nieco uniesiony, wąsko przymocowane do podłoża, bezłodygowe grzyby kubkowe w kształcie spodka
owocnik – powierzchnia: wewnętrzna – zarodnikowa, gładka, zewnętrzna – pokryta drobnym puchem, ogólnie pofalowana
owocnik – kolor: od jasnoszarego do brązowego, czarnego, brzeg często białawy (młode owocniki)
owocnik – średnica: 0,5 – 3(max 5) mm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: gładki
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: Ø
miąższ – kolor: Ø
miąższ – zapach: niewyraźny
miąższ – smak: niewyraźny
trzon – występowanie: nie
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże: drewno (martwe drewno drzew liściastych(najczęściej) oraz iglastych, na spodzie martwych gałęzi czy pni, pod korą)
terytorium: lasy liściaste(najczęściej), lasy iglaste, lasy mieszane, miejsca ocienione, miejsca wilgotne
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Dąb szypułkowy, Dąb bezszypułkowy, Buk, rzadziej Brzoza brodawkowata, Świerk pospolity, Jodła pospolita
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: w grupie
wielkość grupy: od kilkunastu do nawet kilkuset owocników
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: cylindryczne (bez kropel i sept)
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 6 – 12 × 1,5 – 3 μm
wysyp zarodników – kolor: biały
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: tak, barwa owocników zależy od ich nawodnienia, w dni suche mają barwę jaśniejszą, popielatą wręcz białawą
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: brak reakcji na KOH
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Na owocnikach Mollisia cinerea niekiedy spotkać można innego, mniejszego grzyba – Sebacina fungicola.
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Mollisia cinerea, gdzie Mollisia oznacza “miękki lub słaby (gąbczasty, nie twardy)”, a cinerea oznacza “szary”.
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Ø
cechy odróżniające: Ø

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.